Taksony, Ilma, Filoména2023. november 29., szerda
Tudomány

Halóvadászat Finnországban

2009.12.28.Admin
National Geographic Magyarország

Hogy mi is az a haló és hogyan kell rá vadászni? Igen nagy „vad”, olykor az egész égboltot beborítja, és sikeres becserkészésében nem kisebb „fegyver” nyújthat segítséget, mint egy hóágyú.

Írta és fényképezte: Kiricsi Ágnes

A téli hideg idén elég későn köszöntött Finnország déli részére. December első felében még alig esett hó, a hőmérő higanyszála is csak fagypont körül mozgott. 13-án azonban a sarkvidékről hirtelen betörő, pár nappal később nálunk is kemény fagyokat hozó hideg levegő végül megmutatta a tél igazi arcát. A hőmérséklet egyik óráról a másikra drasztikusan lecsökkent, és még Tampere környékén is gyorsan elérte a –24 fokot. Mivel a páratartalom is meglehetősen magas maradt, a körülmények ideálisnak ígérkeztek a halóvadászathoz.

A halók a légköroptikai jelenségek csoportjába tartoznak: apró jégkristályokon megtörő illetve tükröződő fény hozza őket létre. Körülbelül 80 fajtájáról tudunk, az ismertebbek hazánk felett is gyakran megjelennek az 5-10 km magasságban elhelyezkedő magaszintű felhőkön. A legszebb és legösszetettebb jelenségek azonban akkor láthatók, ha a kristályok a felszín közelében alakulnak ki. Ezt nevezzük gyémántpornak. Ilyenkor a túlhűlt vízcseppecskék közvetlenül a talaj felett fagynak ki, és a hőmérséklet függvényében más-más alakú apró jégkristályokat hoznak létre. Mivel a kifagyást elősegítik a levegőben levő jégképző magvak, síközpontok környékén, hóágyúk működése közben nagyobb esély van kristályfelhő kialakulására. Természetesen a magas páratartalom ilyenkor is elengedhetetlen: míg –20 fokos hőmérsékletben elég a 85 százalék körüli érték is, –6 fok környékén közel 100 százalékos telítettségre van szükség, .

 Marko Riikonen almelléknapokat fotóz a Päijänne-tó jegén hasalva

Marko Riikonen almelléknapokat fotóz a Päijänne-tó jegén hasalva

A sarkvidéki hideg beköszöntével a Tamperétől 100 km-re található Himos síközpont környékére indultunk. Társam a halóvadászatban Marko Riikonen, nemzetközi hírű halókutató volt, illetve rövid időre Mika Aho és Jari Luomanen is csatlakozott hozzánk. Mivel a finn meteorológiai szolgálat folyamatosan frissülő honlapján nyomon tudtuk követni az időjárási adatok változását, azonnal tudtuk, mikor keljünk útra, mikor válnak ideálissá a körülmények. A fényképezőgépek, állványok és meleg ruhák mellett egész csomagtartónyi felszerelés vittünk magunkkal: ugyanis a kristályok megfigyeléséhez mikroszkóp, Petri-csészék; az éjszakai halómegfigyelésekhez pedig reflektor, és akkumulátor is szükséges.

 Horizontig érő naposzlop

Horizontig érő naposzlop

A síközponthoz közeledve már elég nagy távolságból látszott a felszín közelében elterülő kristályfelhő, ám halójelenségek észleléséhez még nagyon sok feltételnek teljesülnie kell. Hiába a gyémántpor, ha a kristályok fajtája, minősége, mennyisége, nagysága nem megfelelő, sőt, azok térbeli elhelyezkedése, orientációja és mozgása is befolyásolja, hogy milyen jelenséget látunk, ha egyáltalán látunk valamit. Mi szerencsések voltunk. Beérve a gyémántporfelhőbe, egészen varázslatos, sőt szinte pszichedelikus látványt nyújtottak a napfényben körülöttünk csillogó, táncoló jégkristályok. Hamarosan feltűntek az első melléknapok is, felső érintőív, 22 fok sugarú halókör, és a ritkaság számba menő Moilanen-ív, mely a napból kiindulva rajzol V-alakot az égre.

 Almelléknapok a Päijänne-tó jegén

Almelléknapok a Päijänne-tó jegén

A szomszédos Päijänne-tó közepe a hirtelen jött hidegben még nem fagyott teljesen be, nyílt vízfelülete folyamatosan gőzölgött, sajátos mikroklímát, és ezzel egy más típusú gyémántport alakítva ki. A tó felett függőlegesen elnyúlt melléknapok látszódtak, a napból kiindulva pedig hatalmas, horizontig érő alsó naposzlop. Kicsit távolabb a tó tükörsima jegét egészen finoman beborította a gyémántpor, és a lenyugvó naptól 22 fok távolságra mindkét oldalon fényes almelléknapokat rajzolt a felszínre. Míg a talajon kialakult jégkristályokon többször látszik félkör alakú felszíni haló, melléknapjelenség igen ritkán észlelhető, és földre hullott gyémántporból most sikerült először dokumentálni.

 Fényoszlopok jelzik a jó minőségű gyémántport

Fényoszlopok jelzik a jó minőségű gyémántport

Napnyugta után sem ért véget a vadászat. Haló a Hold körül éppúgy kialakulhat, mint a Nap körül, ha pedig a Hold sem látszik az égen, a fényforrást erős reflektorral helyettesíthetjük. A kutatáshoz megfelelő helyet, a jégkristályok ideális összetételét gyakran égig nyúló fényoszlopok jelzik: az utcai lámpák mesterséges fényét visszatükrözik a levegőben lebegő kristályok, és ez szinte természetfeletti külsőt külcsönöz a tájnak.

 Halójelenség reflektor fényénél. <br />Az első képen többek között 22 fokos haló; <br />melléknapok és almelléknapok látszanak.<br /> A második felvételen felső érintőív és <br />az V-alakú Moilanen-ív” /></p><p class= Halójelenség reflektor fényénél.
Az első képen többek között 22 fokos haló;
melléknapok és almelléknapok látszanak.
A második felvételen felső érintőív és
az V-alakú Moilanen-ív

Leginkább ilyenkor érdemes felkapcsolni az erős reflektort, melynek fényénél a halójelenségek kézzelfogható közelségbe kerülnek.

December közepén a kristályfelhő négy napon át folyamatosan kitartott Himos környékén. Bár Finnország természeti adottságai kedvezőbbek a jelenség megfigyeléséhez, a magyar síközpontok közelében is érdemes nyitott szemmel járni. Ha pedig gyémántporhoz nincs is szerencsénk, magasszintű felhőkön kialakuló egyszerűbb halójelenségekkel szinte hetente találkozhatunk.

A cikkhez kapcsolódik, és háttérképként letölthető
a „Nap képe”

Közreműködött: Ladányi Tamás

Egyre több fiatalnál alakul ki gyulladásos bélbetegség

Egyre több fiatalnál alakul ki gyulladásos bélbetegség

Az elmúlt húsz évben drasztikusan emelkedett a gyulladásos bélbetegségekben (IBD) szenvedők száma. Hazánkban mintegy 60 ezer beteget tartanak számon, és a kór egyre fiatalabb korban alakul ki, minden ötödik gyermeket is érint.

Részecskefizikai együttműködés globális kérdések nyomában

Részecskefizikai együttműködés globális kérdések nyomában

Centiméteres pontosságú navigáció egy beomlott bányában, ahol nincs GPS jel? Egy még ismeretlen barlangi üreg, vagy egy rejtett kamra feltárása egy piramisban kozmikus részecskékkel? Izgalmas összefoglaló cikk jelent meg a Nature Reviews Methods Primers folyóiratban a világban aktuálisan zajló müográfiai kutatásokról, a különböző csoportok erősségeiről, köztük magyar kutatók eredményeiről.

Szimbiózis segíthette a túlélést

Szimbiózis segíthette a túlélést

A cikászok egykor elképesztő bőségben nőttek bolygónkon, ám a legtöbbjük a dinoszauruszokkal együtt kihalt.

Miként lehet a legtöbbet kihozni a lehullott levelekből?

Miként lehet a legtöbbet kihozni a lehullott levelekből?

Az erdőkben teljesen jól működik a természetes körforgás, azonban a kertekben, parkokban, utcákon egész más a helyzetet.

Nem képes csodákra az agyunk

Nem képes csodákra az agyunk

A közhiedelem és a tudományos közvélemény is úgy tartja, agyunk bizonyos sérülések után képes újrahuzalozni magát – egy új kutatás azonban megcáfolta ezt.

National Geographic 2023. novemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket