Simon, Szimonetta, Szimóna, Júdás, Tádé2021. október 28., csütörtök
Tudomány

A hosszú életért felelős géneket fedeztek föl

2010.07.07.Admin
National Geographic Magyarország

Ma még nem tudjuk megjósolni, hogy valaki eléri-e a százéves életkort – a tudósok azonban egyre közelednek a kérdés megoldásához.

Egy nemrégiben elvégzett vizsgálat eredménye szerint a mintegy 70 génben megjelenő, közel 150 ún. „hosszú élet” variánsok között egy újonnan felfedezett garnitúra alapján a tudósok nagyjából 70százalékos valószínűséggel meg tudják majd jósolni, hogy az illető személy eléárheti-e a 90 éves, vagy akár még annál is magasabb életkort.

A kutatók következtetései alapján ezek a „hosszú élet” variánsok elnyomhatnak egyes, gyakran az öregedéssel kapcsolatba hozható, különböző betegségekkel (pl. elmebaj, szívproblémák, stb.) is összefüggésben lévő géneket.

„Ez persze csak egy genetikai fogékonyságot jelent” – figyelmeztetett a kutatás vezetője, Paola Sebastiani, a Bostoni Egyetem Népegészségügyi Intézetének kutatója. „Egyáltalán nem jelenti azt, hogy valaki bizonyosan megéri a száz évet. Az életben annyi minden megtörténhetik.” – tette hozzá.

Természetesen, az életmód megválasztása, a környezet és egyszerűen az egészség, mind-mind nagy szerepet játszik az élettartam meghatározásánál – annál is inkább, mivel a százéves tesztekben 23 százalékban olyan tesztalanyokat találtak, akikből hiányzott ez az árulkodó génvariáns.

„Lehetséges, hogy ez a kisebbség azért volt hosszú életű, mert volt néhány más olyan egyéni sajátosságuk, amelyek segítségével elkerülték a kockázati tényezőket. Mondjuk nem dohányoztak, kevés vörös húst fogyasztottak, vagy egyszerűen csak egészségesebb életmódot folytattak” – mondotta Sebastian.

A New England Centenarians Study (N.E.-i százévesek vizsgálata), mint eddig a világon a legnagyobb ilyen jellegű vizsgálatsorozat, 1995 óta több mint ezer kaukázusi százéves ember és családtagjai adatait gyűjtötte össze. Az ezt követő vizsgálatok Japántól kezdve más etnikumokra is ki fognak terjedni a százévesek meghatározatlan számának a bevonásával.

Az iparilag fejlett országokban minden hatezer emberből csupán egy éri meg a századik évet. A századik életévet túlhaladó, adott esetben a 110-et is elérő kort csak minden hétmilliomodik ember éri el. A száz év fölöttiek klubjának 80 százaléka a nők közül kerül ki.

A százéves génektől a fiatalság egyéni forrásaiig?
Az új felfedezés, amelyről a szerzők azt állítják, hogy csak az első lépés, képessé tehetik az embereket arra, hogy meghatározhassák testük várható élettartamát. Ezen túlmenően a 150 gén vizsgálata alapján arra is lehetőség lesz majd, hogy személyes genom meghatározása és a prediktív, megelőző orvoslás irányába menjünk el – különösen a korral összefüggő betegségek vonatkozásában – állítja a kutatócsoport.

 Fotó: David McLain/National Geographic

Fotó: David McLain/National Geographic

Ebben a vonatkozásban a vizsgálatok máris hoztak egy meglepő eredményt. Régóta ismeretes, hogy a kivételesen hosszú élettartam családon belül sorozatosan megfigyelhető, így a kutatók azt feltételezték, hogy a nagyon idős emberekből hiányozhatnak olyan génvariánsok, amelyek valamilyen betegséghez köthetőek.

Az új eredmények viszont azt mutatják, hogy az aggastyánokban ugyanannyi betegséghez köthető variáns van, mint a népesség többi tagjaiban. A Science folyóiratban megjelenő új tanulmány következtetése szerint ez azt jelenti, hogy a hosszú élettel kapcsolatos variánsok valamilyen formában kitörölhetik, vagy kiüthetik azokat a variánsokat, amelyek betegséghez köthetők.

Jóllehet, előbb-utóbb bekövetkezik, de úgy tűnik, a százéves génvariánsok a cselekvőképtelenséget és a betegségeket általában az életük utolsó évéig elhárítják. A száz évet megért populáció 90 százaléka 93 éves koráig cselekvőképes marad – mondják a kutatók

Hosszú élet: Több mint genetika
Dan Buettner demográfus, a National Geographic Society Expedíciós Tanácsának tagja éveket töltött el a világ leghosszabb élettartamú emberi populációinak tanulmányozásával, és annak a helynek a vizsgálatával, ahol ezek a populációk élnek, és amit ő kék zónáknak nevezett el. A szakember elismerve az új eredményeket megjegyezte, hogy hosszú idő óta közismert, hogy a magas életkort megért népesség nem csak helyesen él, hanem van egy ún. „genetikai nyerési esélye” is

„A gének és a környezet azonban kibogozhatatlan kapcsolatban állnak egymással” – fogalmazott.

„Például, a környezeti tényezők, mint a táplálék, a víz, a levegő minősége nagyon gyorsan megváltozhatnak, ami azt eredményezheti, hogy azok a gének, amelyek a mai százéveseket segítették a hosszú életkor megélésében, a ma született gyerekekre nem lesznek olyan kedvező hatással” – mondta el Buettner.

A demográfus úgy véli, hogy a genetikai beavatkozások esetenként lassíthatják majd az öregedési folyamatokat, de ez csak a a nagyon távoli jövőben képzelhető el. Mostanság mindannyiunknak azokkal a génekkel kell élnie, amelyeket kaptunk, ami azt jelenti, hogy a hosszú élet esélye egyelőre az életmóddal befolyásolható.

„Amit mi most tudhatunk, az az, hogy az átlag amerikai kb. tíz évvel nyújthatja meg az életkorát és lassíthatja le ennek megfelelően a biológiai óráját” – jelentette ki.

 Fotó: David McLain/National Geographic

Fotó: David McLain/National Geographic

A kutató hozzátette, hogy a fő probléma, hogy jobbat és kevesebbet együnk. Másrészről fontos szempont a fizikai aktivitás és a mentális dolgok jelentősége is. Buettner úgy véli, hogy azok az emberek, akik határozott életcéljuk van, akár 7 évvel is tovább élhetnek, mint akiknek ez hiányzik az életéből.

„Ahhoz, hogy bármilyen genetikai beavatkozásnak sikere legyen, manapság a legjobb stratégia az életmódunk optimalizálása” – fejtette ki.

Szöveg: Brian Handwerk/National Geographic

Kapcsolódó cikkek:

 • Mi a hosszú élet titka?
 • Megtalálták a „hosszú élet” génjét
 • A világ tíz legöregebb embere
 • A hosszú élet titka

 • Hozzászólások

  Mikor billentik fejüket oldalra a kutyák?

  Mikor billentik fejüket oldalra a kutyák?

  Valószínűleg Ön is látta már, hogy kutyák időnként oldalra billentik a fejüket. Cukinak hat, de vajon miért csinálják?

  Magyar kutató vezetésével találtak új gyógymódot egy féregfertőzésre

  Magyar kutató vezetésével találtak új gyógymódot egy féregfertőzésre

  A Queenslandi Egyetem kutatói egy új, szájon át beadható vakcinát fejlesztettek ki a világszerte már több millió halálesetet okozó horogféreg-fertőzés megelőzésére, egy magyar tudós vezetésével.

  Interferencia volt a Proxima Centauri felől észlelt különös rádiójel

  Interferencia volt a Proxima Centauri felől észlelt különös rádiójel

  2019-ben egy ausztrál rádióteleszkóp különös jelet fogott a Proxima Centauri irányából, amelynek eredetét akkor nem tudták földi okokkal magyarázni.

  Távolságtartás és maszkviselés – mikor ajánlott?

  Távolságtartás és maszkviselés – mikor ajánlott?

  A koronavírus-járvány negyedik hullámában sajnos romlanak a járványügyi adatok. Megvéd-e a fertőzéstől a maszk viselése?

  Oroszország is elkezdheti használni a SpaceX űrhajóját

  Oroszország is elkezdheti használni a SpaceX űrhajóját

  A Roszkoszmosz szerint az amerikai vállalat bizonyított eddigi küldetéseivel.

  National Geographic 2021. októberi címlap

  Előfizetés

  A nyomtatott magazinra,
  12 hónapra

  9 995 Ft

  Korábbi számok

  National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlap

  Hírlevél feliratkozás

  Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

  Kövess minket