A tenger gyümölcseit sem vetette meg a neandervölgyi ősember

Az Ibériai-félsziget déli részén egykoron élt neandervölgyi ősemberek étrendjén egyaránt szerepelt fóka- és delfinhús valamint rák és kagyló is.
Gibraltári barlangokban élt a neandervölgyiek egyik utolsó csoportja körülbelül 26 ezer esztendővel ezelőtt. Az már korábban is ismert volt, hogy a neandervölgyi emberek időnként fogyasztottak rákféléket és kagylót, amikor alkalmuk nyílt rá, ám a gibraltári barlangok szolgáltatták az első bizonyítékot arra nézve, hogy tengeri emlősök is szerepeltek az étrendjükön. Az árulkodó bizonyítékokra Chris Stringer, a londoni Természettudományi Múzeum professzora és munkatársai bukkantak rá.
, , Fókauszony és lapockacsontok kerültek elő” – közölte Chris Stringer professzor. Magyarázata szerint a csontokon lévő vágásnyomok arról tanúskodnak, hogy a fókákat megnyúzták és feldarabolták, ám húsukat többnyire nyersen fogyasztották. Szerepelt a menüben delfin is: valószínűleg az elhullott állatok partra sodort tetemét fogyasztották el. A barátfóka esetében viszont újszülöttekre vadásztak. Kagylóhéjakat is találtak a kutatók, amelyeket túzön hevítették, hogy kinyíljanak.
A barlangi tűzrakóhelyek tanúsága szerint a csontokat a tűzbe dobták, ugyanis a hő hatására törékennyé váló csontokból könnyebben ki tudták kaparni a csontvelőt. A leletek között szerepelnek a leölt kőszáli kecskék, vaddisznók, szarvasok, medvék és nyulak csontjai is.