Rudolf, Izidóra2021. április 17., szombat
Tudomány

Lucy, a hentes? Az eddigi legkorábbi eszközhasználat nyomai

2010.08.19.Admin
National Geographic Magyarország

Lehetséges, hogy a korai hominida ősök az eddig hittnél 800 ezer évvel korábban már használtak eszközöket – legalábbis ezt állítja egy új tanulmány újonnan talált csontleletek, mégpedig a Lucy néven híressé vált őslényhez kötődő maradványok alapján.

A felfedezés – legalább is egy kutató számára – azt sejteti, hogy az eszközhasználatot legalább öt millió évvel korábbra kell datálni a csimpánzok és az emberek közös ősének idejére.

A Kelet Afrikában talált két 3, 4 millió éves állati csontlelet áll a mögött a tanulmány mögött, amely szerint úgy tűnik, hogy az Australopithecus afarensis nevű majomszerű emberős a kezében tartott kőeszközöket használt a vágáshoz és a zúzáshoz.

„Azokat a képeket a múzeumokban és bárhol másutt megtalálhatják, amelyek azt ábrázolják, hogy Lucy táplálékot keresve járkál a Kelet-afrikai tájban. Mi most egy kőeszközt adtunk Lucy kezébe” – mondta a tanulmány egyik szerzője, Shannon McPherron a Lipcsei Max Planck Evoluciós Antropológiai Intézet archeológus munkatársa.

A Nature c. tekintélyes természettudományos szaklapban publikált tanulmány szerint a felfedezés arra ösztönözheti a tudósokat, hogy újragondolják azt a kérdést, amely arra vonatkozik, hogy a húsevés hogyan befolyásolhatta korai őseink agyméretének alakulását.

Az A. Afarensis csak egy valószínűsíthető jelölt
Az etiópiai Afar-medencében kiásott két levágott csontdarab egy meghatározatlan tehén-méretű állat oldalbordája, valamint egy kecske-nagyságú antilopféle combcsontja lehetett. A vágási nyomok szerint a húsnak a csontról való leszedéséhez valamint a csontvelő kiszedéséhez kőeszközöket használtak. Az nem valószínű, hogy a nyomokat az A. afarensisen kívűl más olyan hominidák hagyták volna hátra, akik közvetlen őseink lehettek.

„A világnak ezen a részén, abban az időszakban az egyedüli (hominida) faj, amely megtalálható volt, az az afarensis” – mondotta McPherron.

Az A. afarensis valószínűleg nem vadászáshoz használta az eszközeit. Sokkal valószínűbb, hogy a korai emberősök olyan elhullott állatokkal (is) táplálkozó lények voltak, akik a köveket az útjukba került állati tetemek feldarabolására használták

Az előző „legkorábbi” emberi eszközök
Az új felfedezés előtt a hominidák kőeszköz-készítésének és -használatának legkorábbi bizonyítékát mintegy 2, 5 millió évvel ezelőttre tették. Ez egy nyomokkal ellátott, csontokból és kőeszközökből álló bizonyíték, amelyről számos paleontológus úgy véli, hogy azt a Homo habilis, vagy más néven az „ügyes ember” hagyta hátra, aki a Homo nemzetség legkorábbi képviselőinek egyike.

Számos olyan tudós van, aki szerint a H. habilisnak tulajdonított eszközök igen jól vannak megmunkálva ahhoz, hogy őt tehessük meg olyan evolúciós ősünknek, aki elsőként használhatott eszközöket

„A tudósok ki tudták mutatni, hogy a 2, 5–2, 6 millió évvel ezelőtt élt hominidák nem mehettek véletlenszerűen oda egy kavicságyhoz és válogattak a kövek között” – fejtette ki David Braun paleontológus, a Dél-afrikai Fokvárosi Egyetem munkatársa. „Ők bizonyos, olyan típusú köveket gyűjtöttek, amelyek különösen jónak bizonyultak a kőeszközök készítéséhez” – tette hozzá Braun, aki a kutatásban nem vett részt, viszont írt róla egy kommentárt a Nature-be.

Mivel hogy a korábban használatos „legrégebbi eszköz” kifejezés valamelyest félrevezető, lehet, sok tudós célzott már arra, hogy annak valamelyest idősebbnek kell lennie. Nos, ez most nyilvánvalóan így igaz.

Miután azonban az új felfedezés szerint jóllehet, a kőeszközök használója az A. afarensis volt, egyáltalán nincs arra bizonyíték, hogy ez a faj készítette volna őket. Valószínű, hogy a mai csimpánzokhoz hasonlóan Lucy és társai a köveket változtatás nélkül használták eszközként.

„Lehetséges, hogy nem találtuk még meg a bizonyítékot az A. afarensis eszközkészítésére vonatkozóan. A zsigereimben érzem viszont, hogy meg kell, találjuk a bizonyítékot” – nyilatkozta McPherron.

Agy–eszköz viszacsatolási kapocs a korai humán ősöknél?
Az új leletetek teóriákra adnak lehetőséget arra vonatkozóan, hogy hogyan hathatott a húsevés az emberszabásúak agyának méretére. Néhány kutató azt következtette ki, hogy a húsevés, a kőeszköz-készítés és a nagytestű hominidák agya egy visszacsatolási mechanizmus szerint egymással kapcsolatban van.

„Az elképzelés az, hogy „a megnövekedett húsfogyasztás lehetőséget biztosít egy nagyobb agyméret kialakulására, amely olyan új helyzeteket tehet lehetővé, amelyekben jobb kőeszközöket lehet előállítani, ez viszont több húsfogyasztást tesz lehetővé” – magyarázta McPherron. „Figyelembe kell azonban venni a húsfogyasztás időtartamát, mielőtt az agy méretének növekedését vizsgálnánk”.

Az eszközök visszadatálják a humán evolúciót?
Az új leletekről John Shea paleontológus, a New York állambeli Stoony Brook Egyetem munkatársa, aki szintén nem vett részt a kutatásban, azt állítja, hogy „azok nagyon fontos tudományos felfedezések”. A szakember szerint azon túlmenően, hogy az emberi eszközhasználat kezdetének idejét csaknem egymillió évvel visszatolja, a tanulmány megnyitja számunkra annak a feltételezésnek a lehetőségét, amely szerint a humán-elődök eszközhasználata arra az időszakra datálódik vissza, amikor az emberek elődei és a csimpánzok úgy 5 millió évvel ezelőtt szétváltak egymástól.

 Az eszközhasználat Lucy koráig datálódik vissza. (Forrás: Tim Boyle/Getty Images/National Geographic)

Az eszközhasználat Lucy koráig datálódik vissza. (Forrás: Tim Boyle/Getty Images/National Geographic)

„Az emberek és a csimpánzok habituálisan egyaránt használnak eszközöket, így megalapozott lehet az a feltételezés, hogy a legrégebbi közös ős is eszközhasználó lény lehetett” – fogalmazott.

Az eszközhasználat öröklődhet az evolúciós láncban?
Az új felfedezés egy másik lehetséges következtetése az, hogy az eszközök használata tanult viselkedés, amely az emberszabásúakon belül átadódott a különböző fajokon, sőt nemzetségeken keresztül, az Australopithecustól a Homóig.

„Ha további bizonyítékot találunk erre vonatkozóan, akkor elkezdhetjük tanulmányozni ennek a tanult viselkedésnek a milyenségét, amely aztán egyrészt megmaradt, másrészt tovább adódott e csoportok között” – fejtette ki McPherron

Egy alternatív magyarázat Shea szerint: a különböző hominida csoportok egymástól függetlenül fedezték fel a kőeszköz-használatot, majd később az eszközkészítést. „Ez nem igazán egy komplex viselkedésforma” – mondta Shea. – „Az eszközhasználat valószínűleg csak úgy jött újra és újra, mindaddig, amíg a későbbi hominidáknál már stabil komponensként be nem épült.”

Szöveg: Ker Than/National Geographic

Kapcsolódó cikkek:

 • Beigazolódott a majmok eszközhasználata
 • Szenzációs felvételek vadon élő gorillák eszközhasználatáról
 • Újabb bizonyító felvétel a gorillák eszközhasználatáról
 • Bemutatták a legidősebb hominida leletet

 • Hozzászólások

  Vajon hány T. rex élt valaha?

  Vajon hány T. rex élt valaha?

  A Tyrannosaurus rex kora legfélelmetesebb csúcsragadozója volt, de vajon összesen hány ilyen állat rótta Észak-Amerika földjét a kréta időszakban?

  Így táncol egymás körül két fekete lyuk

  Így táncol egymás körül két fekete lyuk

  A NASA szuperszámítógépének segítségével animációt készült arról, hogy mi történik, amikor két fekete lyuk egymás körül kering.

  Példátlan vizsgálatnak vetettek alá egy fekete lyukat

  Példátlan vizsgálatnak vetettek alá egy fekete lyukat

  Az M87 jelű galaxisban fekvő objektum 6,5 milliárd naptömegű.

  Ezt tudtuk meg a Budapest környéki csapvízről

  Ezt tudtuk meg a Budapest környéki csapvízről

  Az ELKH Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (CSFK) vezette azt a kutatócsoportot, amely vizsgálta a parti szűrésű kutakból származó csapvizek összetételét Budapesten és környékén.

  Komoly evolúciós késztetés áll a széki lile viselkedésének hátterében

  Komoly evolúciós késztetés áll a széki lile viselkedésének hátterében

  Egy magyar vezetésű nemzetközi kutatócsoport azt vizsgálta, hogy a széki lile (Charadrius alexandrinus) amerikai változatának tojói milyen körülmények hatására hagyják el fészekaljukat.

  National Geographic 2021. áprilisi címlap

  Előfizetés

  A nyomtatott magazinra,
  12 hónapra

  10 560 Ft

  Korábbi számok

  National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlap

  Hírlevél feliratkozás

  Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

  Kövess minket