Antal, Anett2024. június 14., péntek
Tudomány

7 hónaposan már figyelembe vesszük mások vélekedéseit

National Geographic Magyarország

2010. december 24-i számában CEU-s kutatók áttörő vizsgálati eredményeit publikálta a Science magazin.

A Közép-európai Egyetem (CEU) Kognitív Tudományi Tanszék (Department of Cognitive Science) kutatói Kovács Ágnes Melinda (Kognitív Tudományi Tanszék, CEU/Magyar Tudományos Akadémia/SISSA) és Téglás Ernő (Kognitív Tudományi Tanszék, CEU/Magyar Tudományos Akadémia/SISSA) munkatársukkal, Ansgar D. Endressel (MIT/SISSA) a közelmúltban azt vizsgálták, hogy a csecsemők követik-e mások tudását. A projekt célja annak a mechanizmusnak a vizsgálata volt, amely lehetővé teszi hogy más emberek gondolatait, érzelmeit, céljait figyelembe vegyük, valamint hogy viselkedésüket ezek alapján előre megjósoljuk, illetve a saját viselkedésünket ennek függvényében módosítsuk. Ezt a képességet a szakirodalom „tudatelméletnek” nevezi. Ilyen helyzetekben elsősorban azt kell megérteni, hogy a viselkedést nem csak konkrét környezeti tényezők vezérlik, hanem az egyén belső mentális állapotai, céljai és szándékai, illetve az, amit a környezetéről gondol.

 

Az egyik legérdekesebb kérdés ezen a területen az, hogy hogyan és mikor fejlődik ki ez a képesség: Hogyan jön rá egy kisgyermek, hogy az embertársait láthatlan belső állapotaik vezérlik?

 

Két nagyobb elmélet született ebben a témában. Az egyik szerint a tudatelmélet viszonylag későn, négy éves kor után alakul ki, és akaratlagos erőfeszítést igényel. A másik elmélet szerint ez egy veleszületett-, automatikus képesség, amely a társas viselkedés alapját képezi. Embertársaink tudattartalmairól hozott gyors és spontán következtetések hiányában a társas interakció és kollaboráció szinte elképzelhetetlen. Ennek a képességnek a korai kifejlődése pedig kiemelt evolúciós jeletőségére is utal. A CEU kutatói az utóbbi elméletet tartják valószínűbbnek, és kutatásaikkal a tudatelmélet korai megjelenésének és automatikus jellegének dokumentálását célozták meg.

 

A vizsgálat újszerűsége, hogy a kutatók egy olyan feladatot dolgoztak ki, ami implicit módon méri ezt a képességet. Ez a módszer felnőttekkel és kisbabákkal egyaránt alkalmazható, hiszen a vizsgálati személyeknek nem kell verbális válaszokat adniuk, valamint a felnőttek sem kapnak külön felszólítást arra, hogy a mások vélekedéseire figyeljenek, vagy viselkedésüket előre jelezzék. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a felnőttek és a 7 hónapos kisbabák rendelkeznek-e olyan kognitiv mechanismusokkal, melyek automatikusan feldolgozzák mások tudattartalmait (vélekedéseit).

 

A vizsgálati eredmények igazolják, hogy mind a felnőttek, mind a babák automatikusan figyelembe veszik mások vélekedését; mitöbb, a nekik tulajdonított tudás saját tudásukhoz hasonlóan befolyásolja viselkedésüket. Az eredmények továbbá azonban arra is rámutatnak, hogy mások tudásának automatikus figyelembevétele akár paradoxális szituációkat is eredményezhet. Úgy tűnik, hogy gyors döntési helyzetben másokról való tudásunk még akkor is hatással lehet a viselkedésünkre, ha ez ellentmond saját tudásuknak. Míg a másik tudásának gyors, automatikus feldolgozása interferálhat az egyéni döntésekkel, ugyanakkor nagyban segítheti a szociális csopotok koordinációját, és így evolúciós szempontból különös értékkel bírhat.

 

 

A kutatás menete

A vizsgálatban a felnőttek például egy egyszerű tárgydetekciós feladatban vettek részt, ahol rövid animációs filmeket néztek. A filmekben egy labda, egy paraván és egy rajzfilmkarakter volt jelen. A feladat az volt, hogy amikor a film végén ledőlt a paraván, meg kellet nyomniuk egy gombot ha mögötte ott volt a labda. A vizsgálat során a kutatók azt mérték, hogy a vizsgált személyek milyen gyorsan veszik észre a labda jelenlétét és nyomják le a gombot. Ha a paraván ledőlése előtt a labda begurult a paraván mögé, a vizsgálati személyek gyorsabban reagáltak a labda jelenlétére, hiszen elvárták, hogy ott legyen a labda. Ellenkezőleg, ha azt láttak, hogy a labda nem gurult be a paraván mögé, viszont amikor ledőlt a paraván az mégis ott volt, a személyek reakciói lassúbbak voltak, hiszen nem várták, hogy a labda ott legyen.

 

A legfontosabb vizsgálati helyzet hasonló volt ez utóbbihoz, kivéve hogy a rajzfilmkarakter gondolta azt, hogy a labda a paraván mögött van. Ha a személyek automatikusan következtetnek a rajzfilmkarakter vélekedésére, akkor ebben a helyzetben is gyorsabban reagálhatnak a labda jelenlétére (habár ők maguk nem gondolják hogy ott a labda). A vizsgálati eredmények azt mutatják, hogy a felnőttek és a babák is automatikusan kiszámolták a rajzfilmkarakter vélekedését és mitöbb, a rajzfilmkarakternek tulajdonított tudás saját tudásukhoz hasonlóan befolyásolta viselkedésüket. Fontos kiemelni, hogy a felnőttek feladata független volt a rajzfilm-karakter jelenlététől, sőt a vizsgálat készítői nem is hívták fel a figyelmüket a szereplőre, így bizonyos, hogy ha mégis figyeltek rá, az spontán módon történt. A felnőtt vizsgálati személyek nem csak akkor produkáltak gyors reakcóidőket amikor ők maguk úgy vélték, hogy a labda a paraván mögött van, hanem akkor is, amikor csak a rajzfilm-karakter vélhette úgy. A vizsgálati személyek tehát nemcsak a saját tudásuk alapján oldották meg a feladatot, hanem arra is figyeltek, hogy másoknak milyen tudásuk lehet az eseményekről.

 

A héthónapos csecsemők ugyanazokat a filmeket látták mint a felnőttek, igaz őket nem lehetett arra kérni, hogy gombokat nyomogassanak. Ehelyett a kutatók azt vizsgálták, mennyi ideig néznek egy-egy jelenetet. A csecsemők fenntartott figyelme elárulja hogy melyek voltak azok a helyzetek, melyek ellentmondanak elvárásaiknak. Az eredmények szerint a csecsemők nézési ideje ugyanolyan jól differenciált a bemutatott esemény-sorozatok között mint a felnőttek reakcióideje, arra utalva hogy ők is figyelembe vették mások tudását. 

 

 

CEU

Hozzászólások

Ennek a növénynek több mint ötvenszer nagyobb a genomja az emberénél

Ennek a növénynek több mint ötvenszer nagyobb a genomja az emberénél

Egy jelentéktelennek tűnő kis növénykének 160 milliárd bázispárból áll össze a genomja, és ezzel az új világrekord is az övé.

A jégkori megafauna eltűnését vizsgálták új módszer segítségével

A jégkori megafauna eltűnését vizsgálták új módszer segítségével

A múzeumokban világszerte rengeteg olyan maradványt, töredéket őriznek, amelyek hovatartozását nem lehet megállapítani, de a koruk ismert.

A mobiltelefon kis mértékben javítja a tinik hangulatát

A mobiltelefon kis mértékben javítja a tinik hangulatát

A tinik hangulatzavarai akkor kezdtek gyakoribbá válni, amikor az okostelefonok is, így sokáig azt gondolták, hogy a két dolog összefügg.

Miért bájos a medve, ha egyszer képes széttépni?

Miért bájos a medve, ha egyszer képes széttépni?

A legtöbb, az emberre veszélyes ragadozó külsejében is rémisztő, azonban a medvék valamiért barátságosnak tűnnek számunkra.

Mikroműanyag is állhat a csökkenő termékenység hátterében

Mikroműanyag is állhat a csökkenő termékenység hátterében

Két új kutatás is talált mikroműanyagokat váratlan helyen, a férfiak heréiben, illetve ondóváladékukban.

National Geographic 2024. júniusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket