Antal, Anett2024. június 13., csütörtök
Tudomány

Lágy héjúak lehettek a szárnyas gyík tojásai

National Geographic Magyarország

Nagy jelentőségű az a jó állapotban megmaradt, tojásaival együtt konzerválódott nőstény pteroszaurusz lelet, amelyből a kutatók a repülő őshüllő szaporodására, a hím és nőstény egyedek különbségére tudnak következtetni.

Illusztráció: Barabási Anita

 

A pteroszauruszok szaporodása inkább a teknősökéhez, mint a madarakéhoz hasonlíthatott, áll az új tudományos kutatási jelentésben. A jó állapotban fennmaradt szárnyasgyík-lelet felfedezése azért is kiemelkedő, mert ez az első olyan példány, amelyről egyértelműen sikerült bizonyítani, hogy nőstény volt.
A megkövesedett maradványokra Kína Liaoning tartományában, egy ősi tó helyén bukkantak. Az első vizsgálatok arra engednek következtetni, hogy a most megtalált egyed a pteroszauruszokhoz tartozó darwinopteurusz volt, mely mintegy 160 millió évvel ezelőtt élt a Földön.
Tudósok úgy vélik, hogy a maradványok egy vemhes pteroszaurusz anyától származnak, melynek eltörhetett a bal szárnya, ezért lezuhant a tóba, és ott megfulladt. Teteme lesüllyedt a víz aljára, melyből közben előbújtak a kifejlődött tojások.
„A bomlás során gázok szabadulnak fel a tetemben és ezek nyomása nagyon erős”, mondta David Unwin őslénykutató a Leicester-i Egyetemről. A tojás „nem esett messze, csak kibújt a testből és ott maradt mellette”.
A tojáson kívül a maradványnak az eddig ismert darwinopteuruszoknál nagyobb medencecsontjából arra következtethetünk, hogy az egyed egy nőstény szárnyas gyík volt.
Klinikai vizsgálatok igazolni látszanak a tudósok azon állítását is, hogy a pteroszauruszok, a madarakkal ellentétben nem kemény héjú, hanem lágy héjú tojásokat raktak és azokat a nedves talajba ásva hagyták magukra.
Uwin szerint ez inkább a hüllők szaporodására jellemző. A megtermékenyítést, majd a tojásrakást követően a hüllők ugyanis egyszerűen továbbállnak, és nem gondozzák ivadékaikat.
Kutatók, korábban megtalált és tanulmányozott pteroszaurusz fióka maradványok vizsgálatára alapozva, úgy gondolják, hogy a madarakkal ellentétben, ezek a fiatal példányok tudtak magukról gondoskodni. „Mindegyik olyan volt, mint egy kis méretű, kifejlett egyed – tette hozzá Unwin. Miután kibújtak a tojásból, kis idő múlva, már repülni is tudtak.”

Lágy héjúak és porózusak voltak a repülő őshüllő tojásai?
A Science magazinban publikált tanulmány következtetése szerint az újonnan talált tojáslelet nem tartalmazott kálcium-karbonátot, azt az ásványi anyagot, amely a madarak tojását keménnyé teszi.
Amikor nagyításban vizsgálták a tojásokat, a kutatók ráncokat, redőket észleltek rajtuk és olyan szivacs-szerű lyukakat, amelyek valószínűleg átengedték a vizet a héjon.
A lelet darabjait egymáshoz illesztve úgy tűnik, hogy a pteroszaurusz tojásai lágyak voltak, szerkezetük pergamen-szerű, és még tágulni is tudtak.
Unwin véleménye szerint azáltal, hogy ezek az őshüllők olyan puha héjú tojásokkal szaporodtak, melyek a lerakás után még növekedni is képesek voltak, arra utal, hogy kisebb anyag és energia befektetéssel értek el evolúciós előnyöket.
„Úgy kell ezt elképzelni, mintha nyaraláshoz készülvén mindent magunkkal kellene vinnünk még az ételünket és italunkat is. A madarak, a kemény héjú tojásaikkal úgy oldják ezt meg, hogy mindent, még a vizet is a tojásokon belül tárolják.”
A pteroszauruszok azonban kisebb tojásokat rakhattak, melyek meg tudták kötni a vizet. Ez azt jelenti, hogy a környezet inkább a tojásokhoz alkalmazkodott, nem pedig a szülőkhöz.
További három megkövesedett pteroszaurusz tojásról van még a paleontológusoknak tudomása, és ezek egyike sem tartalmaz kálcium-karbonátot.
Mark Witton pteroszaurusz kutató szerint a különbség a mostani felfedezés esetén annyi, hogy a többi tojásmaradványt elkülönítetten vizsgálták.
„Be tudtuk azonosítani azokban az esetekben is, hogy melyik fajhoz tartoznak a leletek, de soha nem tudtuk egy anyaállat tetemével együtt vizsgálni azokat” – tette hozzá Witton, aki maga nem vett részt a mostani tanulmány összeállításában.
Továbbá az a tény, hogy most olyan tojásokat vizsgáltak, amelyeket még le sem rakott a szárnyas gyík, hozzásegítette a tudósokat ahhoz, hogy az egyedek és tojásaik egymáshoz viszonyított arányát elemezzék, egészítette ki a Chatham Egyetem paleontológusa, Michael Habib.
„Úgy tűnik, hogy a tojások meglehetősen kicsinyek lehettek. Ez jellemző a repülő állatokra, de azért vannak kivételek. ” – véli Habib, aki szintén nem vett részt a kutatásban.

A hímek tarajt viseltek?
Az új pteroszaurusz maradvány azért is fontos, mert végre hozzásegítheti a kutatókat ahhoz, hogy a faj egyedeinek nemét meg tudják állapítani.
A darwinopteurusz fosszíliái közül néhány tartalmazott tarajszerű képződményt az egyedek fején, néhány pedig nem. Mostanáig nem volt világos, vajon a tarajok a hím vagy a nőstény egyedeket díszítették-e.
Az új leleten, mely nyilvánvalóan nőstényé, nem volt taraj.
Erre alapozva a kutatócsoport véleménye az, hogy csak hím darwinopteuruszok viselhettek ilyen feltűnő ékességet, melyet talán a többi egyeddel való „kommunikációra” használtak.
Unwill, a tanulmány társszerzője úgy látja, egy taraj más hím egyedek számára az alábbi üzenettel szolgálhatott: „Nagyobb vagyok nálad!”, nőstények felé pedig ez lehetett az üzenet: „Itt vagyok, gyönyörű hatalmas taraj díszíti fejemet, és jobb pteroszaurusz vagyok, elhiheted, mint az a haverom a szomszédból, akinek még a taraja is kisebb.”
A Portsmouth-i Egyetem kutatója, Witton véleménye az, hogy nemcsak a darwinopteuruszokra, hanem majdnem az összes pteroszauruszra is igaz lehet a taraj ilyen jellegű használata.
„Ez nem azt jelenti, hogy a tarajok meglétére nem találhatunk más magyarázatot, mint például ez a kinövés segített a repülés során termelődött felesleges hő elvezetésében, vagy ha egy nagyon vékony csont áll ki egy példány fejéből, azon keresztül leereszthet némi hőt, mondta Witton, de ez nem fő cél, csak egy mellékhatás.”

 

Neg

Hozzászólások

A jégkori megafauna eltűnését vizsgálták új módszer segítségével

A jégkori megafauna eltűnését vizsgálták új módszer segítségével

A múzeumokban világszerte rengeteg olyan maradványt, töredéket őriznek, amelyek hovatartozását nem lehet megállapítani, de a koruk ismert.

A mobiltelefon kis mértékben javítja a tinik hangulatát

A mobiltelefon kis mértékben javítja a tinik hangulatát

A tinik hangulatzavarai akkor kezdtek gyakoribbá válni, amikor az okostelefonok is, így sokáig azt gondolták, hogy a két dolog összefügg.

Miért bájos a medve, ha egyszer képes széttépni?

Miért bájos a medve, ha egyszer képes széttépni?

A legtöbb, az emberre veszélyes ragadozó külsejében is rémisztő, azonban a medvék valamiért barátságosnak tűnnek számunkra.

Mikroműanyag is állhat a csökkenő termékenység hátterében

Mikroműanyag is állhat a csökkenő termékenység hátterében

Két új kutatás is talált mikroműanyagokat váratlan helyen, a férfiak heréiben, illetve ondóváladékukban.

Hernyókortól kezdve követték a lepkék szárnypikkelyeinek kialakulását

Hernyókortól kezdve követték a lepkék szárnypikkelyeinek kialakulását

A lepkék színpompás szárnypikkelyei nemcsak az általuk kölcsönzött szépség miatt különlegesek, hanem amiatt is, ahogyan kialakulnak nekik köszönhetően a lepkék színei.

National Geographic 2024. júniusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket