A növényi cukortranszport hiányzó eleme

Földünk lakossága növekszik, emiatt egyre magasabbra szöknek az élelmiszerárak, és fokozódik az igény a növekvő terméshozamok iránt.
Fotó: Carnegie Institution
E probléma megoldására kulcsfontosságú lehet Wolf Frommer és kollégáinak felfedezése, mely 2011. december 8-án jelent meg a Science Express-ben. Eredményeikből úgy tűnik, meglelték a hiányzó láncszemet a növényeken belüli – a levelektől a termésig vagy más növényi részig történő – cukorszállítás megértéséhez.
Éppúgy, ahogy az emberi testnek is el kell szállítania a tápanyagokat a belső szervekhez, a zöld növényeknek is el kell juttatniuk a fotoszintetizáló levelekben megtermelt cukrokat a különböző növényi részekhez. Az emberrel ellentétben a növények molekuláris pumpát használnak. Húsz éve a Frommer által vezetett kutatócsoport már felfedezte ennek a molekuláris pumpának a kulcsfontosságú összetevőit, melyek aktívan juttatják a szacharózt (szukróz, nádcukor, répacukor) a növény ereibe, azaz a háncsrészbe (ez a szállítószövet felel a magasabbrendű növényekben az oldott anyagok szállításáért). A kérdés viszont, hogy a szacharóz hogyan kerül be azokba a szállító elemekbe, amelyek majd a háncsrészbe jutattják, máig nyitott maradt.
A Carnegie Intézetben Frommer és csapata most megtalálta a molekuláris pumpa ismeretlen elemét, azt a fehérjét, mely a szacharózt a levelek sejtfalába jutattja. Frommer szerint a molekuláris pumpa ilyen fokú megismerésével most már lehetőség nyílik a növények szabályozására, arra, hogy befolyásolhassák a magokba jutó cukrok mennyiségét, ezzel növelve a terméshozamot, biztosítva az emberiség élelmiszerutánpótlását, mindezt az élelmiszerárak kontrollálása mellett. Mi több, a növényi kártevők is ezen fehérjék révén jutnak a növényi cukorraktárakhoz, így a kártevők elleni hatékony védekezéshez is közelebb kerültek a kutatók.
Végül a felfedezésnek közvetlen emberi, gyógyászati haszna is lehet: a növényi cukortranszport egyre alaposabb megértése segíthet a cukorbetegség és az elhízás kutatásában, ugyanis eddig ismeretlen az a szállító fehérje, mely a belekből a cukrokat a vérbe jutattja, illetve a májból felszabadítja, azaz felelős az egészséges vércukorszint fenntartásáért.
Forrás: sciencedaily