Vendel, Irén, Kleopátra2020. október 20., kedd
Tudomány

Mézzel és fahéjjal az egészségünkért!

National Geographic Magyarország

Ősidőktől értékes táplálékforrásunk, így influenzajárvány idején pedig természetes gyógyítónk, a méz.

Fotó: dreamstime

Amellett, hogy oly édesen finom, számos ásványi anyag, enzim, aminosav, vitamin bőséges tárháza. Napjainkban is, sorra születnek a hatásait vizsgáló újabbnál újabb eredmények. Íme néhány.
Számos kutatás igyekezett korábban is utánajárni, mennyire egészséges a méz és a fahéj kombinációja, mert jóllehet a fahéjat mezopotámiai ékírásos szövegek is gyógynövényként említik, mégis, konkrét hatásairól igen kevés tudományos bizonyíték van, ellenben sok ellentmondás.  Az utóbbi évek viszont egyre több részletező tudományos szintű kutatást tud maga mögött e témában. Spanyol szakemberek a fahéj influenza-vírustörzsek elleni jótékony hatását mutatták ki. Indiai és japán tanulmányok igazolták, mézbe kevert fahéjjal megakadályozható a túlzott bélgáz-termelődés. Hatásosnak tűnik húgyhólyag-fertőzések kezelésére. A Koppenhágai Egyetemen néhány éve megerősítették: a vízben oldott fahéjas mézes keverék enyhíti az ízületi fájdalmakat. Vitalizál, vírusölő hatású, továbbá hasznosnak bizonyul néhány idegrendszeri eredetű betegség kezelésében. A Fairlawni Egészségtudományi Kutatóközpont (Centre for Applied Health Sciences) szakemberei szerint pedig a vízzel vegyített fahéj jó eséllyel csökkenti a szívbetegségek kockázatát. Ausztrál és japán eredmények is rámutattak, többfajta rákos megbetegedésben szenvedők fájdalmait képes enyhíteni napi pár kanál méz némi fahéjjal.

A jövő méz- és fahéjkutatóira ugyanakkor még sok munka vár, ugyanis az is kiderült, hogy a túlzott fahéjbevitel vérrögösödést, máj- és vesekárosodást okozhat. Több amerikai szervezet küzd azért, hogy a fahéj különféle összetevőinek és hatásainak mind pontosabb megismerését követően a jövőben azokat hivatalosan is hatóanyagként lehessen alkalmazni.

A legfrissebb mézes eredményt nemrég ismertették a Microbiology című szakfolyóiratban. Sarah Maddocks és kutatócsoportja Cardiff Egyetemi tanulmányában a manuka mézre hívja föl a figyelmet. A fehér vagy rózsaszín szirmokkal ékeskedő manuka (Leptospermum scoparium) Új-Zélandon s Ausztrália délkeleti részén honos örökzöld fa. Az őslakos maorik majd minden részét természet adta gyógyszerként használják. Leveleiből tea főzhető. Megfigyelték, hogy leveleit s kérgét egyes papagájok tollaik parazitamentesítésére használják.

Gyakori, hogy műtétek, akár kisebb otthoni bőrsérülések után a bőrön élő, máskülönben ártalmatlan baktériumok csúnyán megfertőzhetik a sebet. Az egyik leggyakoribb bőrünkön lévő törzs a  Streptococcus pyogenes, ami sajnos hosszas gyógyulási időt kívánó sebeket okoz, mivel egyfajta biofilm-réteget képez a sebfelületen. Mármost a laboratóriumi tesztek alapján Maddocksék azt találták, a manuka méz éppen ennek a kialakulását gátolja, elképesztően kiváló mértékben és minőségben.

Érdekes történelmi részlet, hogy az ókori Egyiptomban a mumifikálás során azon testnyílást, ahol az illetőt kizsigerelték, utóbb a bőrt összehúzták, vagy bevarrták s méhviaszból készített lapocskával fedték be. Kiderült, a tesztelt méz a bakteriális sejtek nagytöbbségét elpusztította. Ami kiváltképp érdekes egyszersmind meglepő – merthogy egyre több törzs ellenállóvá válik az antibiotikumos kezelésekre –, hogy a manuka mézzel szemben a baktériumok nem válnak rezisztenssé. A kutatók remélik, a manuka méz mielőbbi klinikai szintű „bevetése” során is eredményesen előzi meg a sebfertőződést, ez esetben ugyanis a jövőben szó szerint mézzel lehetne kezelni kisebb-nagyobb sebeinket.

Írta: Csibrányi Zoltán

Hozzászólások

Egyre kevesebb teknőst látnak a Brit-szigeteknél

Egyre kevesebb teknőst látnak a Brit-szigeteknél

Az észlelések számának csökkenése nem feltétlenül negatívum, hiszen a halászhajók kiszorulásának következménye is lehet.

Így változik a kutyák személyisége az életük során

Így változik a kutyák személyisége az életük során

A kutyák személyisége változik a korral, de a különböző személyiségvonások nem azonos ütemben.

Egy kardfogú macska genetikai elemzése

Egy kardfogú macska genetikai elemzése

A mamutok és az óriáslajhárok mellett a kardfogú macskák a pleisztocén legismertebb állatai.

Eddigi ismereteink szerint az élelmiszerek nem terjesztik a vírust

Eddigi ismereteink szerint az élelmiszerek nem terjesztik a vírust

Az eddigi tudományos ismeretek alapján az élelmiszerek és azok csomagolóanyagai nem játszanak szerepet a koronavírus terjedésében.

Mit ettek az indián gyapjas kutyák?

Mit ettek az indián gyapjas kutyák?

Az észak-amerikai őslakosok a kontinens nyugati partvidékén egy hosszú szőrű kutyafajta bundáját nyírták úgy, ahogy másutt a juhokét.

National Geographic 2020. szeptemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

9 960 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket