Vágyaink befolyásolják érzékelésünket

Amikor éhesek vagyunk és testünknek ételre van szüksége, akkor agyunk hajlamos megnyitni egy gyorsabb utat az ételekhez kapcsolódó információk számára - idézte amerikai kutatók megállapítását a Scientific American című ismeretterjesztő lap online kiadása.
Fotó: dreamstime
Az éhség hatással van az élelemmel kapcsolatos, minden információ észlelésre, még az ételekhez köthető szavak is gyorsabban jutnak el tudatunkhoz.
A Psychological Science című folyóiratban ismertetett tanulmányukhoz amerikai kutatók két csoportot teszteltek. A tagok egy része kapott ebédet, a másik viszont a tesztet megelőző négy órában nem ehettek semmit. A vizsgálatba bevont önkéntesek egy számítógép képernyőjén 80 szót láttak felvillanni, mindegyiket csupán a másodperc háromszázad részéig. Ez az időtartam túl rövid ahhoz, hogy el lehessen olvasni a szavakat, de elegendően hosszú ahhoz, hogy elérje a tudatosság határát.
A felvillantott szavak negyede ételekkel volt kapcsolatos, a többinek semmi köze nem volt ennivalóhoz. Minden szó felvillantását követően hosszabb ideig mutattak egy szópárt, amelyek közül az egyik egy pillanatra látszott előtte. A tesztalanyok feladata az volt, hogy megmondják, melyik szó villant fel korábban. Az “éheztetett” csoport önkéntesei nagyobb arányban ismerték fel az ételekkel kapcsolatos szavakat, mint a többit, ráadásul arról számoltak be, hogy ezek fényesebbek voltak, mint a semleges szavak.
A kutatók úgy vélik, hogy a nagyon vágyott dolgokkal kapcsolatos információk könnyebben jutnak el tudatos, éber állapotunkhoz. Mindez elegendően fontos képesség lehetett az evolúcióban ahhoz, hogy beépüljön az idegrendszerünkbe.
MTI/pmy/kut