Feketeleves a rák ellen?

Egy a Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention szaklapban megjelent tanulmány azt állítja, a méh nyálkahártyájában kialakuló endometriális rák ellenében jól beválik a kávé.
Fotó: dreamstime
A kutatásvezető Edward Giovannucci, a Harvardi Orvosi Egyetem táplálkozás és járványtan professzora, munkatársaival arra jutott, hogy a hosszú távú kávéfogyasztás nagyszerűen hat az endometriális rák kockázatának csökkentése terén.
E ráktípusról elsősorban azt kell tudni, hogy kialakulásának valószínűsége az életkor előreheladtával növekszik, de az elhízás sem jön jól, és azon dolgok sem, amik nagyobb mennyiségű ösztrogén hatásának teszik ki a női szervezetet.
„Az már ismert volt, hogy a kávé véd a cukorbetegséggel szemben, ezért feltételeztük, hogy talán bizonyos daganatok kialakulását is csökkentheti” – mondja Giovannucci. A fitokemikáliák szakértőjeként ismert Susan E. McCann néhány éve jutott arra, hogy a koffein olyan enzimeket aktivál, melyek csökkenthetik a rákkeltő anyagok hatását a szervezetben.
Giovannucciék a bő negyed századon át tartó nyomon követéses kutatás során azt látták, a rendszeres, napi legalább négy csésze kávé lehörpintése 25 százalékkal csökkenti a nevezett rákfajta kockázatát. Az is kiderült, a mértékkel való alkoholfogyasztás is csökkentően hathat, ez esetben úgy 7 százalékról lehet beszélni.
Giovannucci amellett persze hogy tudja, további vizsgálatok szükségesek, felhívja a figyelmet arra a közismert tényre, hogy sok esetben a kávéfogyasztás dohányzással is párosul. Meglehet azonban, hogy akik kávét isznak, és mellé pöfékelnek is, azoknál a kávé talán több pozitív hatással bír, mint amennyi negatívumot a dohányzás okoz. Hogy ez mennyire van így, ma még nem bizonyított, ellenben napjainkra egész sor kutatás igazolta, a kávé tartalmaz antioxidánst.
Írta: Csibrányi Zoltán