Lisztet csillagfürtből!

Magas fehérje- és élelmi rost tartalma, valamint alacsony glikémiás indexe folytán a jellegzetes virágzattal bíró csillagfürt (Lupinus) magjából készülnek a legújabb, tudományos alapon előállított élelmiszerek (lisztet és pékárut, már egy ideje készítenek belőle).
Vijay Jayasena (jobbra) és egyik munkatársa az általuk kifejlesztett ételfélékkel
Fotó: Curtin University
Napjainkban a Föld lakossága napról napra gyarapszik és vele együtt a táplálékok iránti kereslet is. A Vijay Jayasena a nyugat-ausztráliai Curtin Egyetem Közegészségügyi és Egészségtudományi Karának élelmezési, dietetikai és élelmiszer-tudományi professzora és kutatókból, technikusokból álló csapata évek alatt újszerű étkeket fejlesztett ki: chipset, tésztákat, instant változatban is, kekszeket például kakaós ízben, s ún. tempeht (ez egy Ázsiában népszerű, eredetileg szójából készülő, magas protein tartalmú ennivaló) is készítettek a csillagfürt 27–40 százalékos fehérjetartalommal rendelkező lisztjéből.
Ötletük azért kiemelkedő, mert segítségére lehetnek a fejlődő, sőt a fejlett világban élőknek is az étrend változatosabbá, de mindenképp hatóanyagokban gazdagabbá tételében.
A csillagfürt termése
Ausztráliai gazdálkodók a csillagfürtliszt “éllovasai” világviszonylatban, hiszen az összes mennyiség mintegy 80 százalékát állítják elő.
E liszt zsírtartalma alacsonyabb, mint egyéb hüvelyeseké. Egészségügyi előnyei közé sorolandó, hogy számos bioaktív vegyületet így karotinoidokat, antioxidánsokat, fitoösztrogént, fitoszterolt is bőséggel tartalmaz, így csökkentőleg hat a vércukor- és koleszterinszintre. Ráadásul, az új termékekkel még a kenyérimádóknak se kell lemondani kedvencükről. A melbourne-i Victoria Egyetem Egészségtudományi és Biomedikai tanszékének táplálkozástudományi munkatársa, Regina Belski ugyanis azt mondja, „a csillagfürtliszt fogyasztása csökkentette a vérnyomást és a szívbetegségek kockázatát. Ez ilyen egyszerű!”
Regina Belski
Fotó: Timothy Burgess/ Victoria University Victoria University
Jayasenáék , munkájához támogatást biztosított többek közt a nyugat-ausztrál kormány, segítő kezet nyújtott több magáncég mellett a Nyugat-Ausztráliai Egyetem, mellyel együttműködik az egészséges pékárukat készítő Bodhis Bakehouse.
És úgy tűnik, beigazolódik a kutatócsapat elmélete, mert a tinédzserek és kisgyerekek által tesztelt, csillagfürtlisztes étkek, elnyerték a fiatalok tetszését. A chips csillagfürtliszt-tartalma 70 százalék, és a hagyományos burgonyachipshez képest tízszer több élelmi rostot tartalmaz. 100 gramm elfogyasztása a csillagfürtösből, már a napi élelmi rostbevitel 70 százalékát fedezi.
A Srí Lanka-i Jayasena szerint ezek a „szuperételek” teljesítik az ideális élelem minden kritériumát, ráadásul finomak, és az ember étvágya se tér vissza tőlük oly hamar. Ezért is, mint mondja, szeretné, ha idővel a mindennapi étrend részét képeznék a csillagfürtlisztből készült ételek. Nem mellékes, előállításuk mai viszonylatban igen olcsónak számít.
Írta: Csibrányi Zoltán