Tivadar, Tihamér, Töhötöm2024. április 20., szombat
Tudomány

Élelmiszer-bevonatok új korszaka

National Geographic Magyarország

Naponta szembesülünk a roskadásig pakolt polcokon sorjázó, ragadós tapintású gyümölcsökkel, majd otthon bosszankodunk, hogy a termények védelmében alkalmazott ragacsos bevonatot, szinte lehetetlen lemosni.

A csapat ifjú kutatói: bal oldalon Mehdi Maqbool és Nurul Alyaa Alwi; jobb oldalon: Yee Zi Wei, Cheong Chen Khan, Maysoun A. Mustafa az eltarthatóság meghosszabbításán dolzoznak.

Fotó Centre of Excellence for Postharvest Biotechnology (CEPB) 

Jelenleg is dolgoznak kutatók egy új terményállagot megvédő megoldáson, mely egészségkockázat nélkül lesz alkalmazható.
A piacra dobás szükséges feltétele az eltarthatóság meghosszabbítása, ám ehhez különféle kezelések szükségesek, melyek ellenállnak például, a hőmérsékletváltozásnak.

Eleinte a viaszos alapú bevonatokat alkalmazták. A ma használatosak struktúrája alapvetően poliszacharidokra épül, vagy lipid-, esetleg fehérjealapúak, mind más-más tulajdonságokkal, de kivált oxidálódást gátló minőségükben mindegyik jelentős befolyással van a poshadás megindulására.

Egy ENSZ tanulmány szerint a védőrétegek ellenére is a világ éves gyümölcs- és zöldségtermésének harmada megy veszendőbe. Malajzia banán s mangó-exportjának 40 százaléka megromlik a piacra kerülés előtt, így kezdtek elgondolkodni, mint lehetne e mutatókon változtatni. Biológiailag lebomló, környezetbarát, a fogyasztók egészségére veszélytelen megoldáson munkálkodnak a kutatók. Az új bevonat megálmodói szerint akkor sem esne bajunk, ha mosatlanul fogyasztanánk ezeket a termékeket.

 

Posztgraduális hallgatók: balról Ong Mei Kying, Noosheen Zahid és Asgar Ali a gyümölcsminőséget tesztelik.

Fotó CEPB

Ehető bevonat van születőben! Íz s illatmentes, természetes eredetű, alapja a Szudánban kitermelt gumiarábikum (neve a benne rejlő monoszacharid L-arabinózból ered). Az új bevonat vízben oldódó, így könnyen lemosható. A kutatócsoport vezetője, az élelmiszertudós, Ali Asgar (Nottinghami Egyetem, Malajziai Kollégium) szerint nem toxikus. E féligáteresztő tulajdonságú gumiarábikum-bevonatot eddig papayán és banánon tesztelték. Az eredményekből kiderült, hogy mindenben megfelel az élelmiszerekre vonatkozó jogszabályoknak. Mint mondani szokták lényeg a lényeg, egy sor pozitív tulajdonsággal bír: a létfontosságú anyagok, antioxidánsok megőrzésében kedvezőleg hat, a vízvesztést csökkentve késlelteti a túlérést, hosszabban marad kemény, tovább megőrződik a savasság.
A Föld egészére árnyékot vető élelmezési gondok mellett nem elhanyagolható, hogy meghosszabodik az az idő, amíg esztétikailag gusztusunkra valók maradnak a termények.

Asgar kutatási asszisztense, Maysoun A. Mustafa, a Nottinghami Egyetem Malajziai Kollégium Biológiatudományok Karának PhD hallgatója  így nyilatkozott az ng.24.hu kérdésére: „Egy olyan korban, amikor a világon mindenütt s állandón címlapokon van az élelmiszerbiztonság kiterjesztése, akkor a vonatkozó kutatásoknak, a mezőgazdasági kutatóknak feladata az élelmiszerkészletek megóvása, a kínálatbőség fenntartása. Az ehető bevonatok technológiája a mezőgazdasági gyakorlathoz alkalmazkodva biztosítja a kertgazdasági árucikkek mennyiségi és minőségi szinten tartását amíg azok megérkeznek a fogyasztókhoz. Mivel a termények élő szervezetek, így e bevonatok egyszerűen úgy működnek, hogy körülöttük dúsabb szén-dioxid szintet tartanak fenn, miközben az oxigénszintet alacsonyabban tartják, ilyformán késleltetik a termény respirációját, ekképp biztosítva a lassabb ütemű beérést, valójában növelve az élettartamot.”

Valljuk be, ki ne harapna bele szívesebben egy ilyképp hosszan frissé tett, ráadásul ragadás-mentes gyümölcsbe.  Úgy tűnik, az ehető bevonattípus beváltani látszik a hozzá fűzött reményeket; Asgar már cégekkel tárgyal, hogy „élesben” vizsgálhassák a természetes bevonó anyagokat.

Írta: Csibrányi Zoltán

Kiderült, mióta érezhetik a keserű ízt az állatok

Kiderült, mióta érezhetik a keserű ízt az állatok

A keserű íz számos olyan anyagot kísér, amely az élőlények számára mérgező, így felismerése előnyt jelent a túlélésben.

Új stratégia kell a marsi kőzetminta hazaszállítására

Új stratégia kell a marsi kőzetminta hazaszállítására

A NASA újraértékelte a lehetőségeket a marsi kőzetminták hazaszállítása kapcsán, és arra jutott, hogy az eddigi elképzelés nem megvalósítható.

Hazánkban is egyre gyakrabban okoz megbetegedést ez a parazita

Hazánkban is egyre gyakrabban okoz megbetegedést ez a parazita

Az elmúlt években Európa-szerte ugrásszerűen megnövekedett a potenciálisan halálos humán alveoláris echinococcosis parazitás fertőző betegség előfordulása, amelyet egy galandféreg okoz.

Különleges műtéteket végeznek a pécsi szakértők

Különleges műtéteket végeznek a pécsi szakértők

A speciális, daganatos betegek számára kidolgozott eljárás hazánkban csak a pécsi klinikán érhető el rendszeresen.

Ez a világ legnagyobb felbontású kamerája

Ez a világ legnagyobb felbontású kamerája

Az LSST kamera nevű műszer 3,2 gigapixeles, és egy chilei csillagászati obszervatóriumban szolgálja majd a világegyetem titkainak vizsgálatát.

National Geographic 2024. áprilisi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket