Távoli ismerősünk: acerola

Reklámblokkokban fel-feltűnik egy kis piros gyümölcs, megrajzoltan kelleti magát, gazdag C-vitamin-forrásként. De mit tudunk róla, mire jó az acerola?
Fotó: viragcenter.hu
A Malpighiaceae család Malpighia nemzetségébe tartozó trópusi és szubtrópusi fák és cserjék C-vitaminban gazdag gyümölcsének őshazája a nyugat-indiai szigetvilág, valamint a Texastól Dél-Amerika északi részéig nyúló terület. A barbadoszi cseresznyeként is ismert növény virágai rózsaszín szirmokban pompáznak – remek dísznövény. Cseresznyeszerű, több magvú termése beérve fényesen piros.
Az évi 20–30 kilogramm hozamú, öt méter magas cserje puha, lédús termését leszakítás után érdemes rögvest fogyasztani, ugyanis hamar romlik. A Kubai Nemzeti Tudományos Kutatási Központ elemzése kimutatta, hogy a bogyó egyedi, savanykás ízét 150 összetevő adja. Más vizsgálatok szerint több vegyület csak az érett termésben mutatható ki.
Őshazája népi gyógyászata ajánlja májrendellenességekre, leveleit hasmenés, vérhas esetére. Alkalmazzák vérzéscsillapítóként, ínybetegségekre, szívpanaszokra. Guatemalában dermatofitikus fertőzésekre, Venezuelában emlőgyulladás kezelésére használják. Pártolói szentül hiszik, gyümölcse áldásos depresszió, érelmeszesedés, nátha, allergia, cukorbetegség, gyulladások esetén. Világszerte sokak hatni vélik sportteljesítmény-növelőként, és bíznak öregedés-gátló hatásában is.
Néhány tudományos vizsgálat azt mutatta, hogy A-vitamin származéka a retinoid, patkányoknál gátolja a mellrákot. Ásványianyag-tartalma, a szabadgyökök ellen jótékony hatású. Egyes B vitaminokon túl valóban gazdag C-vitamin forrás: 100 gramm gyümölcshúspép 1,79 grammot tartalmaz.
Japán egérkísérletek szerint kivonata segíthet csökkenteni a vércukorszintet, mert gátolja a cukorfelszívódást. UVB sugárzásnak kitett tengerimalacok teszteredményei alapján szedésével hatékonyan csökkenthető a bőr sugárzás gerjesztette hyperpigmentációja. Ígéretességét sugalmazzák tüdőráknál: kivonata egereknél szabályozza, kordában tartja a kóros sejtnövekedést, így lassítva a rák kiterjedését. Laphámsejtes rák esetén in vitro kimutathatóan citotoxikus.
Kémcsőben hatásos bizonyos gombák és a Staphylococcus epidermidis ellen. Tavalyi eredmények alapján kivonata eredményesen alkalmazható oxidatív stressz ellen. Brazil intézetek közös vizsgálatai kimutatták, hogy levének fogyasztása megelőzheti a zsíranyagcsere-zavart, bár itt még további vizsgálatok szükségesek.
Hosszú távú szedés esetén hatásai ismeretlenek, de rövidtávon is adódhatnak bajok: kiválthat bőrpírt, fejfájást, hányingert, vesekőképződést, hasgörcsöt, hasmenést. A hiányos adatok miatt számos kutató és orvos inkább nem javallja, konkrét egészségügyi problémák esetén. Habár ma is vita tárgyát képezi, de többek szerint felmerülhet C-vitamin túladagolás. Ezen a ponton hozzá kell tenni, ez csak a szájon át történő, tápcsatornába kerülő mennyiségére értendő, hiszen intravénás alkalmazása során teljes más számok érvényesek (napjainkban világszerte alkalmaznak C-vitamonos infúziós terápiákat daganatos betegeknél, ezek során akár 200 grammról is szó lehet).
A Brazil Mezőgazdasági Kutató Vállalat (Embrapa) elismert kutatója Rogerio Ritzinger az ng.24.hu-nak kifejtette: „Az acerola jobb C-vitamin forrás, mint például a narancs, vagy a guava. Szervezetre káros hatása akkor jelentkezik, ha valaki elég őrült ahhoz, hogy több mint 2 gramm C-vitamint egyszerre és még inkább rendszeresen beszedjen, ami már tényleg túlzás. Ez már nagy valószínűséggel krónikus mérgező dózisnak számít.”
Írta: Csibrányi Zoltán