Valter, Irma2024. július 16., kedd
Tudomány

Élvonalbeli magyar fejlesztés

National Geographic Magyarország

Az Interspect kutatócsoport 2013. január 10-én bemutatta a világ legnagyobb részletességű légitérképét. A bemutatásra kerülő eljárás hatalmas áttörés a földmegfigyelési, térképészeti felvételek szempontjából.

A világon először készült nagysebességgel haladó repülőgépről fél centiméternél is részletesebb (szubpixeles) fotómozaik. A pákozdi Katonai Emlékpark rekordfelbontású felvételének elkészítésében Arday András pilóta, Bakó Gábor csoportvezető, Molnár Zsolt műszaki vezető és Góber Eszter vettek részt. NAGYÍTÁS 

A repülőgépről és műholdról készített, minden eddiginél nagyobb felbontású légi térképen az épületek, fák és az emberek részletességét látva tényleg egy tudományos fantasztikus filmben érezheti magát a szemlélő. A magyar világrekord negyvenszeresen előzi meg a kémműholdak felvételeit és háromszázszorosan szárnyalja túl a legjobb földmegfigyelő szatellitek terepi felbontását. Az új felvétel négyszer nagyobb felbontású a korábbi repülőgépről fényképezett rekordernél.

 

De kik is állnak e világra szóló teljesítmény mögött?  Nem egy sok száz fős cég, vagy kutatóintézet, hanem egy nem profitorientált, lelkes fiatalokból álló csapat! Sokadik fényképezőgépüket tervezik, készítik, kalibrálják, tesztelik és használják. Ismereteim szerint, ők az egyetlenek, akik mérőkamerákat gyártanak Magyarországon, de sorozatgyártására, eladására mégsem gondolnak. Kiállításaikon, természetvédelmi kiadványaikban az aktuális környezetvédelmi problémákra fókuszálnak, bemutatják a terület légi térképeit és légi felméréséről tájékoztatnak. 

 

Hiperspektrális szenzor beszerelése az egyik repülőgépbe (a csoport külföldi műszereket is tesztel).

A 2009-2012-ig terjedő időszak egy nagyon mozgalmas korszak a csapat életében, hiszen a csoport ekkor bontotta szárnyait önálló fotogrammetriai (tárgyak, földfelszíni folyamatok geometriai adatainak meghatározása fényképük alapján) szervezetként, de a résztvevők és törekvéseik története ennél jóval régebbre vezethető vissza.

Az Interspect Fotogrammetriai, Távérzékelési és Természetvédelmi Kutatócsoport 2009. december 10-én alakult a távérzékeléssel foglalkozó ARGOS Stúdió munkatársaiból, valamint a Csepel-sziget Stúdió Egyesület vezetőségéből. A hetvenes évektől kezdődően az ARGOS megteremtette a magyarországi nagyfelbontású környezetvédelmi légi fényképezés alapjait. Négy repülőgéppel és egy helikopterrel dolgoztak, Magyarországon elsőként használtak infravörös és egyéb színképtartományú légi fényképezési eljárásokat célirányos felmérésekhez, és a korszak legnagyobb részletességű fotótérképeit alkották meg településekről és nemzeti parkokról, vízügyi és régészeti légi felvételeket publikáltak. Pilóták, képzett légi fotósok, és a képek feldolgozását, kiértékelését végző vízügyi és távérzékelési szakemberek dolgoztak itt.

Idővel változott a csapat összetétele, páran külföldön folytatták pályafutásukat, néhányan pályát módosítottak, mások maradtak. A kilencvenes évek végére a csoportot Licskó Béla a Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Kutató Intézet Távérzékelési osztályvezetője irányította.  Az ARGOS vezetőjeként maga is rendszeresen részt vett a felmérésekben mind légi fotósként, mind pedig kiértékelőként. A teljes területet alaposan ismerő vízügyi és távérzékelési szakember nyitott volt a fejlesztésekre és a legmodernebb technológia átvételére.

 

Bakó Gábor hagyományos légifotók készítése közben.

2006-ban Bakó Gábort bízták meg az analógról a digitális légi kamerás átállás lebonyolításával. A korábban gyakornokként ide került fiatalember hamarosan résztéma vezetőként vett részt a típusváltást és a modern repülőgépes felmérési módszerek kidolgozását célzó kutatási-fejlesztési munkában. Felismerve az új generációs képérzékelőkben rejlő kiaknázatlan lehetőségeket, a légi fotogrammetriai alkalmazások területén vizsgálta azokat. Mivel egyes szenzorok a hagyományosan digitális képmérésre használt eszközökénél lényegesen jobban szerepeltek, javasolta a digitális mérőkamerák, távérzékelési eszközök magyarországi fejlesztését. Sajnos a stúdiót működtető intézet nem támogatta a szükséges eszközök beszerzését. Idő közben a központi vízügyi laboratóriumban gyakorlatát teljesítő Eiselt Zoltán is bekapcsolódott a légi térképezéshez tartozó terepi mintavételi és analitikai munkálatokba. A Csepel-sziget Stúdió műszaki vezetője, Molnár Zsolt – látva az intézet elzárkózását – javasolta, hogy különálló szervezetként működjenek tovább.

2009 nyarán a résztvevők elfogadták a javaslatot, így a kutatás nem állt meg, és decemberre a csoportvezető Bakó Gábor, Eiselt Zoltán monitoring vezető, az ARGOS Stúdió repüléseit teljesítő pilóta Arday András, valamint Molnár Zsolt megalapították az Interspect kutatócsoportot, amihez az évek folyamán egyre többen csatlakoznak.

A 2008-ban megszűnt ARGOS-tól megörökölt munkák bevételét a kutatásra fordították, így az első magyar digitális légi mérőkamera 2009-es bemutatása után nem kellett sokat várni a további szenzorok elkészülésére. Az első kísérleti kamerával már Interspect kutatócsoport néven született meg az első világrekord, a budapesti állatkertről készített légifelvétel-térkép a világ legnagyobb terepi felbontású légifotó-mozaikja, amelyet valaha repülőgépről készítettek. (A www.zoomy.hu internetes oldalon megtekinthető.)

 

Az elkészült IS4 mérőkamera bemutatása (balról jobbra: Eiselt Zoltán Molnár Zsolt Bakó Gábor)

Hamarosan kifejlesztették az első multispektrális, azaz egyszerre több spektrumon fényképező magyar légi mérőkamerát. Az IS2-t az IS3 követte, mellyel több száz légi felmérést elvégeztek. Sok esetben ingyen fényképeztek le védett területeket, ezzel hozzájárulva különböző természetvédelmi szervezetek adatbankjaihoz. Többek között a Bükki Nemzeti Park, az MTA Ökológiai Biológiai Kutatóintézet, egyetemek és egyesületek térítésmentesen jutottak hozzá a vizsgálati területüket megörökítő színes, vagy multispektrális nagyfelbontású ortofotó-térképekhez.

 

Molnár Zsolt terepi mérések közben.

2010 tavaszától a csoport bevételének jelentős részét közhasznú környezetvédelmi, és magas kockázatú területek felmérésére, saját szervezésű programjaira fordítja. Így készült el az az ominózus felvétel is, amely a később átszakadt vörösiszap-tározót még a katasztrófa előtti állapotában rögzítette. (A kép az ökológiai szempontból kockázatos depóniákat, külszíni bányákat és bányatavakat dokumentáló sok száz képes sorozat részeként már a katasztrófa előtt is publikálásra került, ezért járta be villámgyorsan a világsajtót.) De említést érdemelnek az őshonos összetételű erdők védelmét célzó programok, így az invazív és allergén növények felmérési lehetőségeit vizsgáló program és a Duna menti tölgyes visszatelepítésének lehetőségeit vizsgáló kutatássorozat is. A kutatócsoportot egyre speciálisabb vizsgálatok elvégzésére kérték fel természetvédelmi szervezetek, egyetemek, így vált elsődleges tevékenységgé a különleges vizsgálati módszerek kidolgozása.

 

A Háros-sziget légifelvétel részlete és a Haraszt-hegy hasonló felvételekből készített háromdimenziós vegetáció térképe.

Fotó: Bakó – Gulyás

A csoport egyetemi hallgatóknak gyakorlati lehetőséget biztosít a térinformatikai szoftverek használatának elsajátításra, környezetinformatikai rendszerek és távérzékelési módszerek megismerésére. Ezen kívül hazai és nemzetközi konferenciákon, és egyetemi oktatás keretén belül folyamatosan tartanak előadásokat, népszerűsítve a magyarországi mérőkamera fejlesztést, valamint erősítik a modern távérzékelés oktatását. Aktív szerepet vállaltak a tudatos, tervezett, környezetinformatikai rendszeren alapuló, táj alapú környezetvédelem népszerűsítésében, vizsgálatában, és az idősoros légi felvételekkel támogatott klímakutatásban. A légifelvétel-archívumok digitalizálásával olyan értékek megmentését vállalták fel, amely az ökológia, a klímakutatás és a felszínborítás-változás terén felbecsülhetetlen jelentőségű.

Írta: Knyihár Zsuzsanna

Fotók: Interspect Kft

Kapcsolódó cikkek: A légifotós egy napja

Hozzászólások

Ezek a legelterjedtebb tévhitek a napozásról és a naptejről

Ezek a legelterjedtebb tévhitek a napozásról és a naptejről

Sok téves elképzelés él az emberekben a napozás és a naptejek kapcsán, érdemes ezeket tisztázni a bőrünk, egészségünk védelme érdekében.

Komoly veszélyt jelenthet a repülőgépekre a por

Komoly veszélyt jelenthet a repülőgépekre a por

Egy új vizsgálatban a szakértők azt mérték fel, hogy a világ legforgalmasabb repterein mennyi port vehetnek fel a repülőgépek hajtóművei.

Kiderült, mennyire vicces a mesterséges intelligencia

Kiderült, mennyire vicces a mesterséges intelligencia

Egy új kutatásban azt hasonlították össze, hogy az ember vagy a ChatGPT által alkotott új viccek viccesebbek-e.

A halálesetek 7 százalékáért a légszennyezés felelős India nagyvárosaiban

A halálesetek 7 százalékáért a légszennyezés felelős India nagyvárosaiban

India nagyvárosai hírhedtek a szennyezett levegőjükről, részint a földrajzi-éghajlati adottságok, részint a rossz módszerek miatt.

Elárverezik Apex, a sztegoszaurusz csontvázát

Elárverezik Apex, a sztegoszaurusz csontvázát

4-6 millió dollár fizethetnek a kivételes állapotú kövületért.

National Geographic 2024. júliusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlapNational Geographic 2024. júliusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket