Melaminnal kapcsolatos kutatások

A melamin borítású edényekből beszivároghat az ételbe a nitrogéntartalmú szerves vegyület, ami Kínában 2008-ban hat csecsemő halálát okozta - állapították meg tajvani tudósok.
Fotó: dreamstime
A szakemberek hangsúlyozták, hogy kutatásuk eredménye még nem bizonyítja azt, hogy a műanyagiparban széles körben használt anyag kis mennyiségben ártalmas lehet az emberi egészségre.
“A melamint tartalmazó edényekből a vegyület bejuthat az emberi szervezetbe, ha forró ételt szolgálnak fel bennük” – közölte Vu Csia-fang, Kaohsziungi Orvostudományi Egyetem kutatója a JAMA Internal Medicine című szakfolyóiratban közzétett tanulmányuk eredményét ismertetve.
A melamin nitrogéntartalmú, heterociklusos, aromás szerves vegyület, előállítása ipari méretekben kalcium-ciánamidból történik. Elsősorban a műanyagiparban alkalmazzák. Kedvező tulajdonságai miatt konyhai eszközök festésére használják, de lehet műtrágya vagy rovarirtó szer alkotórésze is.
2008-ban hat csecsemő meghalt és további ötvenezer kórházba került Kínában, mert melamintartalmú tápszert és tejport ettek. Korábbi vizsgálatokból tudni azt is, hogy a vegyület nagy mennyiségben vesebántalmakat idézhet elő felnőtteknél.
A tajvani kutatás során hat, húszas éveiben lévő önkéntes melamin bevonatú tálkából evett forró levest reggeliként, míg a kontrollcsoport tagjai kerámiaedényből fogyasztották el ugyanazt az ételt. Három hét múlva megcserélték őket és kiderült, hogy azoknak, akik melamin tálkát használtak, a nap folyamán 8,35 mikrogrammnyi melamint vontak ki vizeletükből, míg a többiekéből csupán 1,31 mikrogrammot.
A kutatók nem vizsgálták, hogy milyen egészségügyi problémák származhatnak abból, ha a vegyület bejut az emberi szervezetbe, és azt sem tudják megmondani, vajon okozhat-e hosszú távú megbetegedést az önkéntesek vizeletében kimutatott melaminszint, azt sem mérték, hogy a vegyület elraktározódott-e a kísérleti alanyok szervezetében.
Craig Langman, az Északnyugati Egyetem chicagói orvosi karának vesebetegségekkel foglalkozó specialistája, úgy véli, hogy a tajvani kutatás érdekes kérdéseket vet fel – akár aggodalmakat is kiválthat -, de még nem bizonyít semmit. Megítélése szerint az amerikaiak “megdöbbentően kis mértékben vannak kitéve a melaminnak”, jóllehet az Egyesült Államokban is elterjedt a vegyület alkalmazása különböző műanyag termékeknél.
A professzor mindenesetre szükségesnek tartja a melaminnal kapcsolatos kutatások folytatását. A vegyületről már kimutatták, hogy kioldódik mikrohullámú sütőben és bizonyos savas ételek hatására.
Forrsá: MTI