Evés után egy pohár tej?

Az Illinois állambeli Chicago Egyetem Fogorvostudományi Karán végzett kutatás kimutatta, hogy a cukrozott müzli után elfogyasztott tej csökkentheti a fogkőképződést, a szájüreg savas pH-értékét, a fogszuvasodást.
Fotó: dreamstime
A száraz, azonnal fogyasztható, cukros reggelizőpelyhekben finomított cukor és keményítő található. Ezek szénhidrátok, melyek fogyasztása után a fogakra lerakódott lepedék savat képez – magyarázza Christine Wu, gyermekfogászati professzor, a fogszuvasodással foglalkozó csapat és a kutatás vezetője. Szénhidrátok naponta négyszeri, illetve 60 grammnál nagyobb mennyiségben történő fogyasztása bizonyítottan növeli a fogszuvasodás kialakulásának kockázatát.
A kutatásban 20 felnőtt vett részt, akik 20 gramm cukros müzlit ettek szárazon, ezután pedig teljes (3,5 százalék zsírtartalmú) tejet, 100 százalékos almalevet vagy csapvizet ittak.
A résztvevők szájának pH-értékét az előzápfogak (kisőrlők) között mérték, egy speciális mikroelektródával, először evés előtt, majd két- és ötpercenként evés után, ivás után pedig kettő és harminc perccel.
A müzli elfogyasztása után a pH-érték gyors csökkenése volt megfigyelhető, és félóra elteltével is savas, 5,83-as értéket jegyeztek fel. A pH-értéket 7 alatt savasnak, míg 7 fölött lúgosnak nevezzük. A tiszta víz pH-értéke körülbelül 7.
A müzli után tejet ivóknál állapították meg a legmagasabb pH-értéket, ami 5,75-ről félóra elteltével 6,48-ra ugrott. Az almalevet ivóknál harminc perc után is 5,84-es értéket mértek, míg vízivás után valamivel 6,02 volt a pH.
„A gyümölcsleveket általában egészségesnek tartjuk, de az ezekhez hozzáadott cukor igen ártalmas lehet fogainknak – mondja Wu. A tej pH-értéke általában 6.4 és 6.7 között mozog, így hasznos a fogszuvasodás megelőzésében, mivel segít visszaépíteni az ásványi anyagokat a fogakba és gátolja a fogkő terjedését” – teszi hozzá.
A professzor szerint sokan úgy gondolják, hogy a tej e tulajdonsága akkor is érvényesül, ha a cukros müzlivel együtt fogyasztják, de ez nem így van. Ilyenkor a tej is cukrossá válik, így az evés után mért pH-érték úgy lecsökken, mintha 10 százalékos cukoroldattal öblögettünk volna. Ez gyümölcsléfogyasztással párosulva komoly veszélynek teheti ki a fogakat.
Étrendünk nagyban befolyásolja szájüregünk egészségét, az eddigi kutatások azonban főleg a cukor-, vagyis a szénhidráttartalomra szorítkoztak, az ételek különböző kombinációjának hatására nem terjedtek ki.
„Egy régebbi kutatás eredményei szerint a pH-értéket leginkább az utoljára fogyasztott étel határozza meg. Például ha sajtot eszünk egy cukros étel után, csökken a savképződés. Ennek tudatában az emberek úgy módosíthatják étrendjüket, hogy elkerüljék a cukros ételek okozta fogszuvasodás veszélyét – nyilatkozta a kutatás vezetője.”
Forrás: ScienceDaily