Örkény, Henrik, Roland, Bonaventúra2024. július 15., hétfő
Tudomány

A növénynemesítés professzora

2013.12.17.Admin
National Geographic Magyarország

125 évvel ezelőtt, született Veneny Lajos, akit később, Ľudovít Veneny néven a szlovákiai növénynemesítés atyjaként tiszteltek.

Épp a National Geographic Society megalakulásának évében, 1888-ban, december 17-én látta meg a napvilágot a Trencsénhez (Trenčín) közeli Csavajóban (Čavoj). 

A gimnáziumi évek után a Kassai Magyar Királyi Akadémián végzett agronómusként. Épphogy elkezd dolgozni, elviszik katonának. Az I. világháborúban 1916-ban orosz hadifogságba esik.  A növénynemesítéssel a tomszki fogolytáborban sem hagy fel; orosztudása tökéletesítése mellett rendszerezi a szibériai búzafajtákat.Tevékenységében az akkor neves professzor, Viktor Viktorovics Talanov is fantáziát lát. Közbenjárására 1917-ben Veneny Lajos kikerül a táborból és intézeti munkatársként dolgozik az Omszki Nyugat-Szibériai Kísérleti Állomáson (ONYSZKÁ) a nemesítő, genetikussal Nikolaj Vavilovval és az igazgató Talanovval. Hárman jó barátokká lesznek. Veneny fő feladata a szibériai búzák rendszerezése, de burgonyával is foglalkozik.

Nyugat-Szibéria az oroszföld egyik legnagyobb gabonatermelő régiója. 1860-ban jelölték ki az első hivatalos omszki kísérleti területet ahol ténylegesen húsz évvel később kezdték el a helyi parasztok által vetett gabonák tanulmányozását. A kísérleti állomáson a termesztési munka 1918-ban kezdődött. Venenyék dolgoznak a helyi tavaszi puhaszemű búza javításán és 1919-ben már megvannak az első hibridek.

Talanov feljegyzései igazolják, hogy a keményszemű, közismertebb nevén durum tavaszi búza, hibridizációs kísérletei szintén Veneny közreműködésével indultak 1919-ben. Különböző puhaszemű búzákat keresztezett annak érdekében, hogy egy keményszemű, toklász nélküli búzát kapjon. Noha kézzelfogható végeredmény már csak távozása után született (1922-ben), az alapokat lerakó munkája vitathatatlan.

Oroszországi barátja, Nikolaj Vasziljevics Tsitsin (jobbra) látogatóban Veneny-nél.

A burgonya nemesítése kapcsán orosz szakírásokban megalapozó nemesítőként említik. Mint arról egy 2012-es orosz összefoglaló jelentés is szól, új burgonyafajta létrehozását célzó próbálkozások 1919-ben történtek először. Ekkor Veneny az általa kidolgozott klónszelekció módszerét alkalmazta az Oroszországban legelterjedtebb amerikai Early Rose fajtánál.

Annak ellenére, hogy megbecsült nemesítőként dolgozott, sőt orosz állampolgárságot is kaphatott volna, honvágyának engedve 1921-ben hazatért. A rimaszombati járásban kezd dolgozni, fölhasználva saját szibériai gyűjteményét. A következő években szerte a mai Szlovákia területén, magán- s egyházi birtokokon, nemesítő állomásokat alapít, és elkezd cirok- és dinnyemagvakat gyűjteni alapanyagnak.

A második világháború után megszűnnek az egyházi és magánbirtokok, így a nemesítői törzsanyag a Gomba (Hubice) községi állami gazdaság kezelésébe kerül, ahol Veneny lesz a vezető, munkatársa pedig Rákóczi Lajos nemesítő. Gabona, cirok, görög- és cukordinnye nemesítésén dolgoznak, de talajminőségi hiányosságok miatt a szintén nemesítésben dolgozó Bartalos Menyhérttel együtt megbízást kapnak megfelelőbb termőterület keresésére, és
1952-ben már a Felsővámos (Horné Mýto) és Pozsonyeperjes (Jahodná) közti Sósszigeten vetik az őszi gabonát. Veneny, Rákóczival és Bartalossal megalapítja a Sósszigeti Növénynemesítő Állomást (ma Istropol Solary a.s. néven működik a cég).

Veneny időközben lemond a vezetői pozícióról, de 1962-ig aktívan főnemesítőként, 1968-ig pedig tanácsadóként segíti a növénynemesítési munkát. 1972-ben Nyitrafőre (Kľačno) költözik, 1975. október 20-án itt éri a halál.

Veneny Lajos munka közben a dinnyeföldön.

Hozzáértése és kitartó kutatómunkája nyomán öt őszi, három tavaszi búzát, egy tavaszi árpát, az 1961-es zöld húsú SOLARTUR cukordinnyét és az 1962-es DUNAJ görögdinnyét nemesített ki. Ő hozta létre először az árpa sima toklászos és csupaszmagvú botanikai különlegességeit és az első durum búzát Szlovákiában. Első szlovákiai nemesítőként ő vezette be a liszt minősítését, segítve a pékek munkáját. Erre használták az ún. farinográfot, ami egy dagasztógép írószerkezettel ellátva – ez egyfajta diagramon, nevesen farinogramon jegyzi a tészta vízfelvevőképességét, kialakulásának időtartamát, stabilitását, lágyulását.Az adatok ismerete után sütéspróbát is végeztek.

Dinnyék kapcsán a karotin- és C-vitamin-tartalmat figyelembe véve végezte a nemesítést, de foglalkozott dohánnyal, burgonyával, rizzsel, rózsával is, bár ezekből új fajokat nem nemesített.

Magánemberként nagy művészetpároló volt. Lelkes műgyűjtőként, szobái a könyveken túl tömve voltak történelmi és művészi értékű kincsekkel: régi bútordarabokkal, szőnyegekkel.

Felfedezője és mecénása volt Szabó Gyulának (1907-1972), a szlovákiai magyar kultúra kimagasló festőművész alakjának.

Édesanyám Rákóczi asszisztenseként volt dinnyenemesítő-technikus Sósszigeten, éd még ismerhette a valaha élt legnagyobb szlovákiai nemesítőt. Úgy meséli: „Veneny Lajost mindenki tisztelte és elismerte, úgyannyira hogy környezetében minden élethelyzetben ő volt mindenki professzor ura”. A mindennapokban az öregúr kissé garasoskodó volt, bár sose maradt adós a segítségért. A hála kifejezésének megadta sajátos módját: hölgyeknek köszönetként egy szem cukorka járt, a férfiakat pedig pálinkával kínálta, de miután töltött, az üvegre ránézve halkan de mégis hallhatóan így szólt: „Kutya fáját, úgy fogy!”

A többnyire térd fölé érő nadrágban járó, jellegzetes bajuszt viselő professzor életének minden perce a nemesítés körül forgott, nem véletlen hogy szakmai berkekben anno s ma is a világ élvonalbeli nemesítői közé sorolják.

Írta: Csibrányi Zoltán
Fotók: Rákóczi Lajos hagyatékából

Hozzászólások

Komoly veszélyt jelenthet a repülőgépekre a por

Komoly veszélyt jelenthet a repülőgépekre a por

Egy új vizsgálatban a szakértők azt mérték fel, hogy a világ legforgalmasabb repterein mennyi port vehetnek fel a repülőgépek hajtóművei.

Kiderült, mennyire vicces a mesterséges intelligencia

Kiderült, mennyire vicces a mesterséges intelligencia

Egy új kutatásban azt hasonlították össze, hogy az ember vagy a ChatGPT által alkotott új viccek viccesebbek-e.

A halálesetek 7 százalékáért a légszennyezés felelős India nagyvárosaiban

A halálesetek 7 százalékáért a légszennyezés felelős India nagyvárosaiban

India nagyvárosai hírhedtek a szennyezett levegőjükről, részint a földrajzi-éghajlati adottságok, részint a rossz módszerek miatt.

Elárverezik Apex, a sztegoszaurusz csontvázát

Elárverezik Apex, a sztegoszaurusz csontvázát

4-6 millió dollár fizethetnek a kivételes állapotú kövületért.

Eltér a cigarettázók, a szivarozók és a nemdohányzók személyisége

Eltér a cigarettázók, a szivarozók és a nemdohányzók személyisége

Egy kutatópáros a dohányzók és nemdohányzók személyiségjegyeit vizsgálta meg, illetve hasonlította össze, az eredmények érdekesek lettek.

National Geographic 2024. júliusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlapNational Geographic 2024. júliusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket