Már a középkorban is…

A közép-európaiak már ezer éve meg tudták emészteni a tejet – derítette ki egy svájci kutatócsoport.
Fotó: dreamstime
A PLoS One online tudományos lapban megjelent tanulmány szerint a Zürichi Egyetem kutatói azt állapították meg, hogy egy középkori német város hajdani lakói képesek voltak a tej emésztésére. Az egyetem Evolúciós Orvostudományi Központjának Frank Rühli vezette kutatócsoportja a nyugat-németországi dalheimi temetőben talált 36 középkori emberi maradvány fogait vizsgálta meg, hogy örökítő anyagukat elemezze. Azt fedezték fel, hogy a néhai lakosok 72 százaléka rendelkezett azzal a genetikai mutációval, amelynek révén a szervezet, az egyén egész élete során előállíthatta a tejcukrot lebontó laktáz enzimet. Ez az érték egybevág a mai Németország és Ausztria lakosaira jellemző 71-80 százalékkal.
A tej emésztésének képessége valójában kivételesnek számít. A tej – különösen egyik összetevője, a laktóz, vagyis a tejcukor – ugyanis a csecsemők alapvető tápláléka. A legtöbb emlősállat kicsinye a növekedés során elveszíti ezt a képességét, a laktáz enzim előállítását kódoló gén ugyanis kikapcsolódik.
Európa, Szaúd-Arábia és Kelet-Afrika öt különböző populációjánál egymástól függetlenül létrejött az a génmutáció, amely a teljes élettartam idejére lehetővé teszi a laktózbontó enzim termelődését.
Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy az i. e. 5000 körül élő földművesek még aligha emészthették meg a tejet, de kétezer évvel később az újkőkori spanyol paraszti közösségek 27 százaléka, a skandináv vadászok és gyűjtögetők 5 százaléka rendelkezett a génmutációval, így a tejet is jól emésztette.
A középkori dalheimi lakosok körében mért értékek magasabbak voltak, mint amit korábban, a Magyarországon élőknél mértek. A mai magyarok 61 százaléka képes a tejet megemészteni, középkori arányuk mindössze 35 százalék volt. A tej emészthetőségének evolúciója tehát, területenként eltérően zajlott – írták a kutatók.
A tej emésztésének képessége ma az európai és az Európából származó népek körében olyan magas, hogy a tejérzékenység nemrég még betegségnek számított. Csak a 20. században, a tej fogyasztását propagáló kampányok idején ismerték fel, hogy a világ népességének nagyobb része nem tudja megemészteni a tejet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikk: Tejfogyasztási szokásaink