Mitől erős a paprika?

A közelmúltban egy kutatócsoportnak sikerült létrehoznia a csípős paprika genomjának első jó minőségű referenciaszekvenciáját.
A közönséges paprika (Capsicum annuum) az egyik legelterjedtebb fűszernövény a világon. Számos gyógyszer, kozmetikai termék és étel fontos összetevője. Habár régóta ismert a növényben található vegyület, a kapszaicin hatása, a paprika csípősségének genetikai hátteréről eddig nem sokat tudtunk.
A paprika és szelídebb rokona, a paradicsom genomját összehasonlítva a kutatók felfedezték, hogy a csípős kapszaicin termeléséért felelős gén mindkét növényben megtalálható. Míg a paradicsom a gén négy nem működő változatát hordozza, addig a paprikában hét nem működő és egy működő változat található, számolt be a kutatócsoport a Nature Genetics online magazinban.
A kutatók úgy vélik, a paprika kapszaicintermelő génje a DNS-replikáció során bekövetkező mutációk eredménye. A paprika esetén az ötödik mutáció hozta létre a működő változatot. Az égetően csípős anyagok évmilliókkal ezelőtt valószínűleg megvédték a mutáns paprika magvait a legelő állatoktól, és ezzel szaporodási előnyt is biztosítottak. A mutáns gén ezért jobban elterjedhetett.
A kutatók szerint a felfedezés segítségével a termesztők fokozhatják a paprika csípősségét és tápértékét, valamint szélesíthetik a növény gyógyászati tulajdonságainak körét. Az egyik kutató még azt is felvetette, hogy ha a genetikusok aktiválhatnák a paradicsom egyik szunnyadó génjét, és ezzel elindítanák a kapszaicinoid termelődését, olyan növény jönne létre, amelyik készen adja a salsa szószt.
Forrás: AAAS