Hibrideké a jövő!

Az idei cseresznyekonferencián nagy hangsúlyt kapott a keresztezés, nemesítés, valamint bemutatták az ígéretes cseresznye- és meggyhibrideket is.
Fotó: Bohn Márton
Javában zajlik a cseresznye és meggy szüretelése a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutatóintézetének érdi telephelyén, ahol idei tanácskozásukat tartották a szakemberek.
Apostol János a kutatóintézet tudományos főmunkatársától megtudhattuk: „A keresztezéses nemesítésnek két módszere van: az egyik a mesterséges, kézi erővel történik, a másik pedig a poszméhes megporzás. Igencsak lassú folyamatról van szó. Jelenleg húszéves hibridekkel is dolgozunk. Nagyon nagy sikerként könyveljük el, hogy nemrég a NÉBIH elfogadott egy új, intézeti nemesítésű meggyfajtát, az ún. ’Érdi ipari’ névre keresztelt fajtát, de a közeljövőben bejelentésre kerülhet további 4-5 meggy-, illetve 6-8 cseresznyefajta is. Az új nemesítések bejelentése és elfogadása között gyakran 8-10 év is eltelik.”
A kísérleti munkálatokat nagyban befolyásolják a piaci igények, a kutatóintézet szakemberei folyamatos kapcsolatban vannak a termelőkkel. Az ő tapasztalataik alapján „házasítják” az egyes fajtákat. A keresztezési-nemesítési program számos kombinációi közül a Vera és a Bigarreau Burlat poszméhes beporzásából például 4676 magvetés történt. De ígéretes szülőpár a Carmen és a Paulus is.
„A nemesítés során az a célunk, hogy olyan kiváló termőképességű, öntermékeny, kompakt faméretű, sötét színű, kemény, ropogós húsú, ízletes gyümölccsel rendelkező fajtákat hozzunk létre, amelyek ellenállóak a betegségekkel szemben, könnyen szedhetők és szállíthatók. Az extra minőség a cél, ehhez azonban a gyümölcsöknek el kell érniük a legalább 28 milliméteres átmérőt” – árulta el a nemesítési munkákról Szügyi Sándor, a kutatóintézet munkatársa.
Forrás: ng.24.hu