Kullancscsípés után húsallergia?

Az Egyesült Államok középső és keleti területein egyre elterjedtebb a Lone Star (Amblyomma americanum) névre keresztelt kullancsfaj, csípése vöröshús-allergiát válthat ki.
Fotó: CDC Public Image Library
Ha a Lone Star kullancs csípését követő időszakban valaki vörös húst (sertés-, marha-, birka-, kecske-, vadhús) fogyaszt, viszkető kiütések, ödémák jelennek meg a testén, vagy akár anafilaxiás sokk (életveszélyes állapot) is lehet a következménye.
A kullancs és csípése okozta hatás régóta ismert, a vérszívó agresszív terjedése miatt azonban egyre gyakoribb. Hasonló eseteket Európából (spanyol, német, svéd és angol területekről) is jelentettek, de Ausztráliában, Japánban és Koreában is okozott már riadalmat az élősködő csípése.
A jelenségre az alfa-galaktóz nevű szacharid ad magyarázatot, mely a vörös húsokban is megtalálható, és a Lone Star is hordozója. Az alfa-galaktóz az emésztőrendszerbe jutva nem okoz problémát, de a kullancscsípés során a véráramba kerül, ennek hatására pedig ellenanyag termelődik a szervezetben. A folyamatnak semmilyen jele nincs, a tünetek egészen addig nem jelentkeznek, amíg a beteg vörös húst nem fogyaszt. A korábban panaszmentes személyeknél a tünetek nem azonnal, hanem átlagosan 5-7 óra múlva jelennek meg, mivel ezeket a húsoknak hosszabb az emésztési ideje.
A tünetek súlyossága egyénenként változhat. Van, akinél soha nem jelentkezik allergiás reakció a kullancscsípés után, és van, aki már az első alkalommal súlyos tüneteket produkál. A szakemberek még nem látják a betegség lefolyásának pontos ütemét. A súlyosabb – epinefrin injekciót igénylő – esetekben rendszerint megmarad a túlérzékenység, az enyhébb – antihisztaminos kezelésre is jól reagáló – betegek javulásra számíthatnak, később kisebb mennyiségű vörös húst panaszmentesen is fogyaszthatnak.
A hazai helyzetre vonatkozóan Hidvégi Edit, a Budai Allergiaközpont gasztroenterológusa elmondta, hogy a praxisában még nem találkozott hasonló esettel, mivel alig elképzelhető, hogy valakit ez a kullancs csípjen meg Magyarországon. „Különleges, ritka esetek ugyan valóban előfordulhatnak. Mindenképp érdemes szem előtt tartani, ha valaki az étkezéssel összefüggően hasonló tüneteket észlel magán, feltétlenül forduljon orvoshoz. A megfelelő vizsgálatok elvégzésével meghatározható, hogy mi az, ami a panaszait kiváltja” – mondja a szakember.
Forrás:OrvostKeresek.hu/ ng.24.hu