Diabétesz Világnap

1991 óta november 14-e a cukorbetegek világnapja. Bár a cukorbetegség lehet genetikai eredetű, a mindennapok során mi magunk is tehetünk egészségünk megóvásáért.
Deyangeorgiev/ Dreamstime.com
Tudnunk kell, hogy az elhízás és a cukorbetegség messze nem az összes gond, amit a cukor okozhat szervezetünknek. A San Franciscói Kaliforniai Egyetem tudományos munkatársai által létrehozott SugarScience.org nevű honlapon mintegy 8000 kutatási közlemény mutat rá a cukor-, szív- és májbetegségek kapcsolatára. Az oldal létrehozóinak célja, hogy az orvosi folyóiratok információit a nagy nyilvánosság elé tárják.
Itt olvashatjuk például, a WHO ajánlását, miszerint a felnőtt férfiak napi 9, a nők 6, a gyerekek 3 teáskanálnyinál többet ne fogyasszanak cukorból. Világszerte jelenleg is tanulmányozzák a túlzott cukorfogyasztás és seregnyi betegség közti összefüggéseket, köztük néhány rákféle, az Alzheimer-kór, de még a csökkent kognitív funkciók esetében is.
Az új információkból kiderül, hogy a különféle cukrok más-más hatással lehetnek: aki több gyümölcsöt fogyaszt, idővel valamelyest védettebbé válik a szívbetegségek ellen, a sok cukros italt és cukrozott élelmiszert evőknél viszont nő a szívbetegségek kockázata. Új, még vizsgált felvetések szerint, talán e kettősség abból fakad, hogy a gyümölcsökkel rostok, antioxidánsok is szervezetünkbe jutnak melyek egészségvédő hatásúak. Megdöbbentő a számadat, ami szerint az élelmiszergyártásban ma 61 különféle néven lelhető fel a cukor.
Az egyik legfrissebb, a Nature-ben megjelent tudományos hír szerint, a világszerte igen közkedvelté vált kalóriamentesnek tartott mesterséges édesítőszerek, a szacharin, a cukornál hatszázszor édesebb szukralóz és az aszpartám (összességében még mindig kevés a tudományos ismeret használatukkal kapcsolatban) rendszeres fogyasztása kihat a bélflóra összetételére, a káros baktériumok javára, ami utóbb glükóz intoleranciát válthat ki, az pedig a cukorbetegség előszobája.Tehát, a cukorbetegség meglőzésére, továbbra is egy dolog tűnik biztosnak: érdemes csínján bánni a cukorral.
Írta: Csibrányi Zoltán