Örkény, Henrik, Roland, Bonaventúra2024. július 15., hétfő
Tudomány

Játszani is engedd!

National Geographic Magyarország

Vajon mennyi szabadideje legyen a gyereknek, hogyan ossza be, fontos-e az iskolai elfoglaltságon kívül valamilyen különórára járni?

Fotó: Profimedia

Gyakorló szülőként engem is foglalkoztatnak ezek a kérdések. Amikor még babák voltak gyerekeim, szinte mindig együtt voltunk, később pedig már, sokszor ők nem igényelték a jelenlétemet, remekül el voltak a játékaikkal, saját, egyedi, kreatív szabadfoglalkozást találtak ki maguknak. Nem volt hiány a fantáziadús elfoglaltságokban, ezért kevésbé díjazták, ha valamilyen szervezett foglalkozásra vittem őket. Így én a szülők azon táborához tartozom, akik szerint a szabad játék prioritást élvez, bár ha a gyermeknek van valamilyen tehetsége azt érdemes kiaknázni. A másik oldalon viszont azok a szülők állnak, akik a szabadidő-beosztás tekintetében jóval szigorúbbak. Ők fontosnak tartják, az iskolai elfoglaltságon felüli külön foglalkozásokat: zene, sport, nyelvtanulás.

Frontiers in Psychology című szaklapban, 2014 nyarán közzétett tanulmány talán mindkét tábor számára elgondolkodtató lehet. A Colorado Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy a szervezett időbeosztás hogyan hat a gyermek agyának fejlődésére. Az agyi tevékenységek közül ezért a végrehajtó funkció a felelős. A kutatásban ezt a funkciót egy teszt segítségével mérték és megállapították, hogy a szervezett időbeosztással rendelkező gyerekeknél gyengébben működik.

A Colorado egyetem neurológia professzora Yuko Munakata a tanulmány vezető szerzője elmondja, hogy „a végrehajtó funkciók nagyon fontosak a gyerekeknek.  Az élet sok területén fontos a működése, mivel segíthet abban, hogy a gyerekek képesek legyenek rugalmasan, egyik cselekvésből a másikba váltani, ha mérgesek tudjanak megálljt parancsolni indulataiknak. A végrehajtó funkciók gyermekkori fejlődése hatással lehet a felnőttkori tevékenységekre is például az előadói képességekre, de az egészségre, életszínvonalra, bűnözési hajlamra is.” Ez az első olyan tanulmány, amely tudományosan próbálja bizonyítani, hogy hatással van-e a tervezett illetve a formális szabadidős tevékenység a gyerek agyi fejlődésére.

Az amerikaiak hetven, hatéves gyermek napi időbeosztását kísérték figyelemmel egy időmérleg táblázat segítségével. A táblázatban kategorizálták a szervezett idő, valamint a szabadidős tevékenységet kivéve az alvást, evést, iskolába való eljutást és arra a megállapításra jutottak, hogy az a gyermek, akinek kevésbé van megtervezve a szabadideje, könnyebben határozza meg a céljait, képes önállóan megtalálni az eléréséhez szükséges eszközöket, a szülők nyaggatása nélkül. A táblázatban belekerültek olyan kategóriák is, amelyeknek nem volt egyértelmű a minősítése a szervezettség illetve a szervezetlenség tekintetében. Ilyen például a médiával töltött idő, ez lehet szervezett mozilátogatás vagy kötetlen videojátékozás is. A kutatók azt tapasztalták, ha ezeket a kérdéses tevékenységeket kiveszik a vizsgálatokból, akkor is ugyanarra az időmegosztási eredményre jutotnak.

A neuropszichológia eszközeivel vizsgált végrehajtó funkcióval, a Szegedi Tudományegyetem Neurológiai Klinikáján, Tánczos Tímea neurológiai kutató foglalkozik egyik tanulmányában és doktori disszertációjában. A kutató arra a kérdésemre, hogy mi is az a végrehajtó funkció elmondja, hogy a kutatások által bizonyítottan felelősek a figyelmi, kontrolláló folyamatok megfelelő működéséért. „A végrehajtó funkciónak fontos szerepe van a tervezésben, a döntéshozatalban, a célok szelekciójában és az éppen aktuális viselkedés folyamatos megfigyelésében, ezen kívül még az öntudat, az empátia és a szociális érzékenység folyamataiban is. Közreműködik egy folyamatban lévő cselekvés félbeszakításában és az ahhoz való visszatérésben, a figyelmi folyamatok fókuszálásában”- magyarázza Tánczos Tímea. Mindezen kívül a rugalmas váltásban is (új kérdésre válaszolás, új válasz, új információ). Ez azért lényeges a gyerekek számára, mert így rugalmasan át tudnak váltani egyik tevékenységből a másikba, nem ragadnak bele egy szituációba. Nem kiabálnak, ha indulatosak és könnyebben elfogadják a késleltetett jutalmazást, azaz türelmesek.

Felnőtteknél is fontos a magas szintű működése, mivel alapja a figyelmi, gondolkodási és problémamegoldási folyamatoknak. Segít abban, hogy választani tudjunk az egész és a részletek között (pl., hogy tudjuk, mikor kell figyelnünk egy nagy képre és mikor kell csak az apró részletekre, tudjunk váltani a kettő között) és képesek legyünk dönteni a verbális-nonverbális és az absztrakt-konkrét között. Nem megfelelő működése akár tanulási zavarokhoz is vezethet. A skizofrénia, depresszió, Alzheimer-kórban szenvedőknél megfigyelhető e funkció deficites működése, mivel a funkció főleg a homloklebenyben zajlik és az említett betegségek jellemzője a homloklebeny károsodása.

Az amerikai kutatók azt fedezték fel, hogy az időbeosztás korrelál a végrehajtó funkcióval, de azt még nem tudták bizonyítani, hogy az időbeosztás arányának megváltoztatása milyen változásokat idézne elő a végrehajtó funkció működésében. Tánczos Tímea hozzáteszi, mivel a Colorado Egyetem kutatói 6 éves gyerekeket teszteltek, fontos tudni, hogy „gyermekkorban a végrehajtó funkciók szekvenciális fejlődésen mennek keresztül és ezek a fejlődési szakaszok egybevágnak a frontális lebeny érésének állomásaival, tehát egy sorozatosan változó területről van szó. Azt is érdemes leszögezni, hogy ebben az életkorban az alvásnak is jelentős szerepe van az egyes kognitív funkciók érésében, a teszteken nyújtott teljesítményben.”

Visszatérve az eredeti kérdésre, vagyis hogy mennyi szabadideje maradjon egy gyereknek?  Legyen arany középút és aknázzuk ki a gyerek tehetségét úgy, hogy maradjon saját maga által felhasznált szabadideje is? Ahogy József Attila: Levegőt című versében is olvashatjuk: „…jó szóval oktasd, játszani is engedd szép, komoly fiadat!”

„Legyen arany középút – mondja Tánczos Tímea és ismételten megerősíti -, hogy az állandóan változó környezetben a végrehajtó képességek segítenek minket, gyerekeket és felnőtteket egyaránt, abban, hogy alkalmazkodni tudjunk különböző szituációkhoz, míg ugyanabban az időben le tudjunk gátolni egy oda nem illő viselkedést. A morális és etikus viselkedéshez szintén szükség van rájuk.”

Hozzászólások

Komoly veszélyt jelenthet a repülőgépekre a por

Komoly veszélyt jelenthet a repülőgépekre a por

Egy új vizsgálatban a szakértők azt mérték fel, hogy a világ legforgalmasabb repterein mennyi port vehetnek fel a repülőgépek hajtóművei.

Kiderült, mennyire vicces a mesterséges intelligencia

Kiderült, mennyire vicces a mesterséges intelligencia

Egy új kutatásban azt hasonlították össze, hogy az ember vagy a ChatGPT által alkotott új viccek viccesebbek-e.

A halálesetek 7 százalékáért a légszennyezés felelős India nagyvárosaiban

A halálesetek 7 százalékáért a légszennyezés felelős India nagyvárosaiban

India nagyvárosai hírhedtek a szennyezett levegőjükről, részint a földrajzi-éghajlati adottságok, részint a rossz módszerek miatt.

Elárverezik Apex, a sztegoszaurusz csontvázát

Elárverezik Apex, a sztegoszaurusz csontvázát

4-6 millió dollár fizethetnek a kivételes állapotú kövületért.

Eltér a cigarettázók, a szivarozók és a nemdohányzók személyisége

Eltér a cigarettázók, a szivarozók és a nemdohányzók személyisége

Egy kutatópáros a dohányzók és nemdohányzók személyiségjegyeit vizsgálta meg, illetve hasonlította össze, az eredmények érdekesek lettek.

National Geographic 2024. júliusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlapNational Geographic 2024. júliusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket