Az anyatej csodája

Egy kutatás bebizonyította, hogy az anyatej emberi megemésztése során különleges szerkezeti változások mennek végbe.

Fotó: Profimedia
Az Ausztrál Kutatási Tanács által támogatott, a Monash Egyetemhez tartozó Monash Gyógyszerészeti Tudományok Intézetében Stefan Salentinig biofizikus és Ben Boyd kémikus vezetésével végeztek kutatásokat. Munkájukhoz készítettek egy mesterséges pocakot, amivel szimulálni tudták az emésztést, utánozva a még nem teljesen fejlett emberi emésztőrendszert, tehát mintha az egy koraszülött csecsemőé lenne.
Az anyatej nanoszerkezetét egy speciális műszerrel vizsgálták az ausztráliai részecskegyorsítóban, így a világon most először nyertek közeli bepillantást, atomi szinten, abba a folyamatba, amikor az anyatej kölcsönhatásba lép az emésztőrendszerrel. Eközben derült ki, hogy az anyatejben az emésztéskor meglepő szerkezeti változások mennek végbe. Azoknál a csecsemőknél, akiknél nem megfelelően működnek az emésztéssegítő mechanizmusok, azoknál az anyatej egyfajta kompenzációs folyamatot indít el, s úgy tűnik, az anyatejnek ez az önszervező folyamata nyitja meg az utat azoknak a tápanyagoknak, amelyek biztosítják a csecsemők egészséges fejlődését.
Mellesleg nagy különbségek vannak tej és tej között. Korábbi vizsgálatok kiderítették, hogy a tehéntej megemésztésekor is lejátszódnak bizonyos szerkezetváltozások. Felismerésük miért nagy lépés? Ben Boyd professzor az egyetem honlapján olvasható írásban elmondta: „Bár az emberi és más emlősök anyatej tápértékei ismertek voltak, eddig kevés kutatást végeztek arra vonatkozóan, mi történik emésztésekor, és hogy a tejzsírok miféle kölcsönhatásban vannak az emésztőrendszerrel. Most már igazolni is tudjuk a nagyfokú szerkezeti változások az anyatej megemésztésekor. Azt is jobban megérthetjük, hogy az anyatejből felszabaduló alapvető tápanyagok mi módon járulnak hozzá a szervezet különféle részeinek, így az agyszövetek felépítéséhez.”
E újdonatúj megállapítások kiváltképp fontosak a koraszülöttek táplálása szempontjából, mivel az ő emésztőrendszerük még nem fejlődött ki. A professzor szerint mostantól, elviekben már megvan a lehetősége olyan hatékonyabb tápszerek és étrend-kiegészítők gyártásának, amelyek még könnyebben emészthetők.