Szívünk jótevője: görögdinnye
A nyári hőség kedvelt lédús hűsítője egy 2015-ös tanulmány szerint jót tesz szívünknek is.
Fotó: Profimedia
Évek óta világszerte folynak a görögdinnye kedvező hatásait bizonyító vizsgálatok. 2005-ben igazolták, változó mennyiségben, de gazdag L-citrullin forrás, ami egy 2012-es kutatás szerint közvetve áldásosan hat az artériamerevségre normál vérnyomású középkorú férfiaknál. Egy 2010-es és egy három évvel későbbi vizsgálat kimutatta, egyeseknél csökkenti a magas vérnyomást. Más antioxidánsok mellett bővelkedik likopinban, β-karotinban. Utóbbiakról 2008, 2012 és 2013 során bizonyítást nyert, hatékonyan elnyomják a reaktív oxigéngyököket, az oxidatív stresszt s hozzájárulnak a szervezet fokozott antioxidáns kapacitásához.
A kardiovaszkuláris betegségek szívünket s egész érhálózatunkat érintik, ezért, ha csak részben is, de mindig öröm, amikor új, egészségesebb jövővel kecsegtető kutatási eredmény lát napvilágot. A San Diegó-i Állami Egyetem és a Floridai Állami Egyetem szakemberei patkányokon elvégzett kutatásáról írt tanulmány a Nutrition Research (Táplálkozástudományi Kutatások) folyóiratban jelent meg. 40 patkányt vontak vizsgálatba négy csoportban; némelyeket por formában dinnyével etettek, másokat gyulladást előidéző dextrán-szulfát nátriummal kezeltek, s voltak kontrollcsoportok. Az összeset aterogén diétán tartották, hogy a vizsgálatok érdekében érelmeszesedésük legyen.
Méréseik szerint a görögdinnyeevőknél jelentősen csökkent a szérum triglicerid (olyan vérzsírfajta, amelynek feldúsulása plakkok lerakódásához vezet és érelzáródást okozhat), az LDL, közkeletű nevén a rossz-koleszterin és az összkoleszterin szintje. Ha a gyulladásban lévők dinnyét kaptak, bennük számottevően csökkent a CRP fehérje mennyisége, ami pedig olyankor termelődik a májsejtekben, ha gyulladásban van a szervezet.
Kiderült, a görögdinnye pozitívan hat a szervezet zsírháztartására. És a zsíranyagcseréhez kapcsolódó génexpresszióra (génkifejeződés: e folyamat során egy génben rejlő információ megjelenik például egy fehérjében és így a sejt szerkezete vagy funkciója megváltozhat) irányuló hatásával nagyobb antioxidáns-kapacitást eredményez. Ezt a szuperoxid-dizmutáz enzim hatásfok-növekedése jelezte, ami óvó hatást fejt ki a szabadgyökök pusztításaival szemben, valamint csökkentette az oxidatív stresszt, így közvetve a szív- s érrendszeri betegségek kockázata is kisebbedett az adott állatoknál.
Megkértem a tanulmány vezető szerzőjét, ossza meg véleményét a magyar olvasókkal, fejtse ki, miért érdemes fogyasztanunk görögdinnyét. Elmondása szerint ennek rengeteg oka van. A San Diegó-i Állami Egyetem Sport és Táplálkozástudományi Tanszékének docense, Mee Young Hong kifejtette: „A görögdinnye 90 százaléka víz, és tele van elektrolitokkal. Fogyasztása remek módja, hogy megakadályozzuk a kiszáradást a forró nyári napokon. Víztartalma mellett tele vitaminokkal, A, C, B1, B2, B3, B5, B6, B8, B9 és ásványi anyagokkal úgymint magnézium, kálium, cink, réz, mangán, szelén, foszfor.” Belső értékei mellé kiegészítésképp hozzátette: „a görögdinnye olyan tápanyagokban dúskáló étek, amely számos fitokemikáliát is tartalmaz, amelyek igazoltan csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. Ezért érdemes enni”. Végkövetkeztetésként pedig a következőket javasolta: „Jó lenne, ha a szívbetegségek kockázatának csökkentése érdekében állandó eleme lenne étrendünknek.”