Újabb érv a mediterrán étrend mellett

A kéthavonta megjelenő Clinical Nutrition szaklap 2015. októberi számában olasz kutatók rámutattak a mediterrán étrend egy újabb, élettani tulajdonságot pozitívan befolyásoló hatására.

Fotó: Profimedia
A fokozódó vérlemezke termelés vérrögképződésre hajlamosít, okozhat szív- és érrendszeri betegséget. Régóta ismert, hogy a mediterrán konyha ételei, alapanyagai csökkentik a szívbetegségek, a stroke, a szívinfarktus kockázatát, az viszont idáig nem volt világos, hogy mennyiben érinti a vérlemezke termelést.
A római Sapienza Egyetem kutatóorvosai a vizsgálatban résztvevő személyek táplálkozását közel hat évig figyelték, majd arra jutottak, hogy a zsírszegény, sok gyümölcsöt, zöldséget tartalmazó táplálkozás csökkenti a vérlemezkék tromboxán A2 (TxA2) termelését. Vizsgálták, hogy a vizelettel kiknél mekkora mennyiségben választódik ki 11-dehidro-tromboxán B2 (röviden TxB2), ami a TxA2 anyagcsereterméke – márpedig ez utóbbi szorosan összefüggésbe hozható a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásával, miután szerepe van a megnövekedett vérlemezke termelésben és fölhalmozásban, lényegében előidézője a vérrög kialakulásának.