Forró italok, ételek és a rák
A WHO legújabb jelentése egyebek mellett arról tájékoztat, hogy a forró italok fogyasztásával valószínűleg növekszik a rákbetegség kialakulásának kockázata.
Fotó: Profimedia
Az Egészségügyi Világszervezet rákkutatási hivatalának eredményei szerint azoknál, akik a forró italokat részesítik előnyben a csupán meleg innivalók helyett, valószínűleg hamarabb kialakulhat nyelőcsőrák. Azt mondják, a Föld több országában, közte Iránban tradicionálisan forrón, akár 65°C fölötti hőfokon fogyasztanak bizonyos italokat. Argentínában, Bolíviában s több más dél-amerikai államban is közkedvelt a maté (az Iles paraguariensis fa szárított leveleiből s kisebb száraiból készült tea), amit szintén forrón fogyasztanak. Kínában étkezések közben nem csak a forró teák, de a tiszta forró víz ívása sem ritka. Hozzá kell tenni, a világ tőlünk távol eső részei mellett nálunk is vannak, amit sokan csakis „tűzforróan” szeretnek kanalazni, ilyenek a különféle levesek.
A forró italok s ételek a nyelőcsőben parányi égési sérüléseket okozhatnak, a gyógyítandó terület sejtjeinek genetikai anyagában is változásokat eredményezhetnek, pláne ha hosszabb ideg folyamatosan kortyolja, fogyasztja valaki a forró italt és ételt – válaszul sejtszaporodás, proliferáció indul be (egyszerűbben fogalmazva első körben seb képződik); mármost egyes szakemberek vélekedése szerint az érintett terület idővel el is rákosodhat. E ponton azonban megjegyzendő: az erre vonatkozó adatok s konkrét bizonyítékok egyelőre igencsak gyérek. Azért is van ez így, mert sok egyéb lehetséges ok szintén állhat a háttérben, mint más daganat esetében, a nyelőcsőrákot illetően ugyancsak kockázati tényező az alkohol, a dohányzás, az elhízás és a genetikai hajlam.
Dana Loomis, a Nemzetközi Rákkutató Hivatalnál dolgozó szakértő vélekedése szerint ugyan lehet abban valami, hogy a 60°C-nál melegebb italok kortyolása árthat a nyelőcsőnek, ilyenképpen előszele lehet a daganat-kialakulásnak, de mostanáig alig vannak ezt igazoló tudományos bizonyítékok.
A Kolumbiai Állami Egyetem gasztroenterológus professzora, William Otero szerint a magas hőmérsékletű élelem rendszeres bevitele állandó gyulladást okoz a nyelőcsőben s fizikai sérüléseket a nyálkahártyán, továbbá befolyással lehet a sejtekre, amelyek meg lényegében a rák megjelenésének kockázati tényezői – olvasható az egyetem honlapján. Az írás kitér arra is, hogy az egyetem egy másik gasztroenterológus professzora, Luis Alberto Ángel által végzett friss kutatás szerint az ilyen típusú rákban való elhalálozások aránya Kolumbiában az ország középső részén található Cundinamarca és Boyacá megyék fennsíkjain a legnagyobb, és itt bizony sokan előszeretettel fogyasztják a forró ételeket, italokat, ami egyébként teljesen érthető, minthogy arrafelé az átlaghőmérséklet csupán 14°C. Az ország hivatalos statisztikai adatai alapján elmondható, e kórkép gyakori még Bogotá városban is.
Akármely kutatóknak is van igaza, a minden kétséget kizáró bizonyítás mindkét esetben még várat magára. De addig is, az elővigyázatosságot fejben tartva, nem árthat megvárni, amíg a tea, kávé vagy éppen kakaó legalább 50 fokig lehűl. A frissen főtt ételekkel kapcsolatban már tudományos magyarázatok is születtek, az egyik szerint – ami a Leuveni Egyetem (Belgium) molekuláris orvostudomány professzora, Karel Talavera Pérez nevéhez fűződik – a 35°C-nál magasabb hőmérsékleten fogyasztott ételek élvezeti értéke csökken, afölött már nem érezhetők pontosan az ízek.