A műanyag csomagolások jól bírják strapát
Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek?
Fotó: Profimedia
Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre? A Laboratorium.hu legfrissebb cikkéből kiderül.
Az élelmiszerrel való érintkezés során a műanyagokból kioldódhatnak olyan vegyületek is, amelyek nem tervezetten kerültek az adott csomagolóanyagba. Ezek egyaránt származhatnak a gyártás során felhasznált anyagok szennyezőiből, a gyártás során bekövetkező mellékreakciókból vagy keletkezhetnek a gyártást követően, a műanyag szállítása, tárolása, felhasználása során.
Az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a WESSLING Nonprofit Kft. által létrehozott kutatólaboratórium fiatal kutatóinak vizsgálata során kiderült, hogy az ún. nem szándékosan hozzáadott anyagok (azaz a NIAS-ok) köre igen széles és lehetnek közöttük olyanok, amelyek az élelmiszerbe oldódva egészségügyi kockázatot jelenthetnek a fogyasztóra számára.
A kutatók az élelmiszer-utánzó modelloldatnak izooktánt használtak. A kioldódás-vizsgálatok elvégzése előtt a kísérletben szereplő műanyagokat szélsőséges körülményeknek tették ki, például magas hőfokon (50-70 Celsius fokon) tárolták egy héten át, három napig UV-fény érte és mikrohullámú sütőben is melegítették. Így akartak megbizonyosodni arról, hogy a felhasználáskor esetlegesen enyhébb körülmények között sem jelennek meg az élelmiszerben nem kívánt összetevők.
A kormatográfiás módszerrel elvégzett mérések azt mutatták, hogy a vizsgált műanyagtermékek biztonságosságát nem érintik kedvezőtlenül a kutatók által vizsgált hatások. Jó hír tehát, hogy a műanyagok a vizsgált behatások után is épp annyira megfelelnek az előírásoknak, mint előtte.
Az élelmiszerekkel kapcsolatba kerülő műanyag-csomagolások kioldódása ugyan egy rendkívül fontos kutatási terület marad a jövőben is, de egyenlőre úgy tűnik, amiatt nem kell aggódnunk, hogy a szállítás és a tárolás során keletkezett esetleges negatív hatások miatt káros anyag kerülne a szervezetünkbe.