Endre, Elek, András2024. július 17., szerda
Tudomány

Szűrés és fejlesztés

National Geographic Magyarország

A fejlődési nehézségekkel küzdő gyermekek kétharmada „láthatatlan” a rendszer számára, ők nem részesülnek ellátásban.

Czeizel Barbara, a Budapesti Korai Fejlesztő Központ alapítója és vezetője
Fotó: Sárosi Zoltán

Erre mutat rá a Budapesti Korai Fejlesztő Központ alapítója és vezetője, Czeizel Barbara korai intervencióért felelős miniszteri biztos.

2017 januárjától új módszerrel szűrik a tipikustól eltérő fejlődésű gyerekeket. Milyen eredményre számítanak?
Arra, hogy nem marad észrevétlen, ha kimarad egy fázis a mozgásfejlődésből, ha a hat-nyolc hónapos csecsemő nem fordul át, ha a kisgyerek kétéves koráig nem kezd legalább szókezdeményeket formálni. A védőnők által használt új kérdőívet gyermekneurológusokból, pszichiáterekből, pszichológusokból, gyógypedagógusokból és gyógytornászokból álló csapat dolgozta ki; tudásuk először adódott össze közös munkában. Az új protokoll a szülőket is partnerként kezeli: a kérdéseket előre megkapják, így maguk követhetik gyermekük fejlődését a kicsinek és a családnak is legjobb időben és környezetben.

Az eredményt nem befolyásolhatja a szülői elfogultság?
A szülők általában fel tudják mérni, hogy az átlagosnál jobban kell-e figyelniük kisgyermekük pszichomotoros fejlődésére. A kórházból sok olyan újszülöttet engednek haza rendes időben, három-öt napon belül, közel tökéletes értékekkel, akiknél később súlyos izomtónuszavar, még később szociális vagy kognitív fejlődési nehézségek jelentkeznek. A Budapesti Korai Fejlesztő Központban sok szülő számol be arról, hogy a babájuk nem sírt fel, elakadt a szülőcsatornában, vákuumos rásegítéssel vagy elhúzódó vajúdás után, császármetszéssel kellett világra segíteni. Amennyiben bonyodalmas volt a szülés, fokozottabban oda kell(ene) figyelni.

Az autizmus és a hiperaktivitás tünetei csak kisgyermekkorban jelentkeznek. A védőnő ezeket is észre fogja venni?
Az új kérdőív hétéves korig nyomon követi a gyerekek fejlődését. A szociális és viselkedésbeli funkciók eltérései az első 24 hónapban kideríthetők. Igen korai jel lehet, ha a csecsemő nem részesíti előnyben az emberi arcot a tárgyakkal szemben. A hiperaktivitás, illetve az ingerfeldolgozás nehézségeivel járó SPD-szindróma első jelei is már két-három éves korban láthatók. Fejlődési rizikó esetén a védőnő a házi gyermekorvoshoz küldi, aki aztán szükség szerint gyermekneurológushoz, gyermekpszichiáterhez irányítja a szülőket.

A jövőben tehát mindenki kellő ellátásban részesülhet?
A gyermekneurológusok jó részénél most is több hónapos a várólista. Az új rendszerben néhány hónap alatt többszörösére nőhet majd a kivizsgálást és ellátást igénylő családok száma. Ez komoly probléma, mert az idő nagyon fontos tényező. Bizonyos eltéréseket ugyanis a hat-nyolc hónapos csecsemő idegrendszere hatékony fejlesztés esetén még kompenzálhat.

Rászorultság vagy súlyosság szerint nem lehet rangsorolni?
Mindenkinek a maga gondja a legsúlyosabb. Nemrég eljött hozzánk egy ép intellektusú és szociális fejlődésű, „mindössze” súlyosabb diszgráfiával és diszkalkuliával élő 12 éves kisfiút nevelő család. Havonta 100-150 ezer forintot költenek fejlesztésre. A magyar köznevelés a súlyos részképességzavarokkal sem tud mit kezdeni: a kisfiút – egyéni oktatási módszerek híján – szinte minden budai iskolából eltanácsolták. Édesanyjának esélye sincs rá, hogy újra munkába álljon, édesapját már két infarktus érte.

Ideális esetben hogyan működne a rendszer?
Ha a csecsemőintenzívről kikerült újszülött állapota nem rendeződik valamennyi fejlődési területen, a kórházi orvosoknak – a védőnő tapasztalatait is figyelembe véve – megfelelő ellátást nyújtó szakemberekhez, további szakorvosokhoz kell(ene) irányítaniuk a szülőket. Utóbbiaknak a gyermek izomtónusa mellett az összes érzékszerv és a kognitív funkciók működését is meg kell(ene) vizsgálniuk. A kórtörténet és a vizsgálat alapján kiderítenék, vajon az eltérés oka idegrendszeri, genetikai, avagy anyagcsere-eredetű-e, majd ennek megfelelően választanának a terápiás lehetőségek közül.

Nem volna elég a szülők többsége által ismert manuálterápiák, a Katona- és a Dévény-módszer közül választani?
A két „hungarikum” látványos eredményeket ad, de tudományos mércével még nem minden szempontból mérettetett meg. A manuálterápiák általában amúgy is legfeljebb nyolc-tíz hónapos korig igazán hasznosak. Az aktívan mozgó, kúszó-mászó, lábán közlekedő kisgyermekeket már aktív mozgásterápiában  kell(ene) részesíteni. Egységes protokoll híján a szakemberek sem tudják, melyik problémára melyik módszer a legjobb. Magyarországon az orvosok általában a Katona Ferenc-féle neurorehabilitációt „írják elő”. Ehhez csatlakozott az utóbbi évtizedben a Dévény-módszer. A Pfaffenrot-féle manuálterápiát és az Ausztráliából importált Bowen-technikát, bár mindkettő kiállta a tudományosság próbáját, nálunk ritkán alkalmazzák.

Hogyan lehetne változtatni Ezen a felemás helyzeten?
Például azzal, ha a hazai szakemberek tudományos igénnyel górcső alá vennék a módszereiket, és nyilvánosságra hoznák, hogy technikáik a különféle fejlődési nehézségekkel küzdő, különböző életkorú gyerekeknél mennyire hatékonyak. Fontos lenne az is, hogy az érintettet és családját egységként kezeljék. A hét minden napján terápiában részesülő gyerekeknek – napirend, kellően kiegyensúlyozott, nyugodt életvitel híján – regulációs és kötődési nehézségeik (is) lehetnek.  Sok szülő – anyagi lehetőségei szerint – minden módszert kipróbál, aztán egyiket sem meri abbahagyni, mert mindenki azzal riogatja, hogy csak az általa képviselt eljárástól várhat eredményt. Így aztán, amikor javulás áll be, már nem tudja, melyik technika segített a gyermekén.

Apropó szakmaiság: harmincévnyi szakmai, vezetői múlt után kinevezésekor sokan mondták: hja, a fodor Gábor felesége…
„Czeizel Endre lánya”-ként nőttem föl és indultam el saját szakmai utamon. Személyiségfejlődésemnek abban a szakaszában ez érzelmileg sokkal több nehézséget okozott. Mára eljutottam odáig, hogy nem akarok egyebet, mint tenni a dolgom; az efféle szexizmus nem érdekel.

Hozzászólások

Több mint 6000 éve létezik popcorn

Több mint 6000 éve létezik popcorn

Könnyen elképzelhetjük, hogy először a véletlennek köszönhetően döbbentek rá elődeink a kukoricapattogtatás előnyeire.

A tetők fehérre festése hűti leginkább a városokat

A tetők fehérre festése hűti leginkább a városokat

Nagy-Britanniában végzett vizsgálatok alapján a leghatékonyabb városi hőmérséklet-csökkentéshez az úgynevezett hideg tetők vezethetnek el.

Ezek a legelterjedtebb tévhitek a napozásról és a naptejről

Ezek a legelterjedtebb tévhitek a napozásról és a naptejről

Sok téves elképzelés él az emberekben a napozás és a naptejek kapcsán, érdemes ezeket tisztázni a bőrünk, egészségünk védelme érdekében.

Komoly veszélyt jelenthet a repülőgépekre a por

Komoly veszélyt jelenthet a repülőgépekre a por

Egy új vizsgálatban a szakértők azt mérték fel, hogy a világ legforgalmasabb repterein mennyi port vehetnek fel a repülőgépek hajtóművei.

Kiderült, mennyire vicces a mesterséges intelligencia

Kiderült, mennyire vicces a mesterséges intelligencia

Egy új kutatásban azt hasonlították össze, hogy az ember vagy a ChatGPT által alkotott új viccek viccesebbek-e.

National Geographic 2024. júliusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlapNational Geographic 2024. júliusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket