Ákos, Bátor, Gábor2024. február 27., kedd
Tudomány

Angol mérnöki mestermű

2017.02.14.Orisek Andrea
National Geographic Magyarország

A világ nyolcadik csodájaként emlegették, amikor elkészült a Liverpoolt a túlparttal összekötő közúti alagút. Eredetileg hídnak szánták, de végül győzött a bölcs előrelátás.

A Queensway liverpooli bejárata

„Köszönet azoknak, akik megvalósították ezt a csodát. Dicsérem a képzeletet, ami előre látta, (…) és az acélos karok erőfeszítését, ami eljuttatta ezt a munkát a megvalósulásig. Mindazok, akik valaha is használják, gondoljanak hálával a sokakra, akik hosszú hónapokon át küzdöttek a sárral és sötétséggel” – ezekkel a szavakkal nyitotta meg 1934. július 18-án V. György király a kor műszaki csúcsteljesítményét: a világ leghosszabb, víz alatti alagútját. A Queensway, azaz a Királynők útja Liverpoolt köti össze a Mersey folyó túlpartján fekvő Birkenhead városával.

Miközben a 19. századra Liverpool Nagy Britannia második legforgalmasabb kikötővárosa lett, sokáig csak kompon lehetett átjutni folyója túlpartjára – ami gyakran nem is járt a rossz időjárási viszonyok miatt. Nem csoda, hogy már 1825-ben felmerült az igény a közúti alagútra, mégis több mint száz esztendőnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a vágyból valóság legyen. Ugyan 1885-ben elkészült egy személyszállításra alkalmas vasúti alagút, a problémát viszont csak részben oldotta meg, különösen ami a járművek közlekedését illeti. Ráadásul az 1920-as évekre a kompokon 35 millió fő utazott évente.

Életüket adták érte
Bár a szükség egyre égetőbb volt, a város vezetése hosszasan vitatkozott: eleinte hajlottak arra is, hogy inkább hidat kellene emelni a folyóra, ami egyben a város ékszere is lehetne. Ezt a vitát végül az első világháború végérvényesen lezárta: az ott szerzett keserű tapasztalatok az alagút irányába billentették a mérleget. Az érvek szerint egy hidat képtelenség lett volna védeni, ha pedig felrobbantják, nemcsak közlekedni nem lehetett volna rajta, de romjai blokkolhatták volna a jelentős kikötőt is, ráadásul a költségek számításánál szintén arra jutottak a mérnöki jelentések, hogy egy kétszintes alagút megépítése és karbantartása jóval kevesebbe kerül, mint egy hídé.

A fúrást 1925-ben kezdték el: Mária királyi hercegnő indította be a pneumatikus fúrót a liverpooli oldalon. Ugyanakkor a túlparton is elkezdődött a munka, hogy majd középen, a folyó alatt érjen össze a két járat – Basil Mott építőmérnök terveinek megfelelően, aki John Brodie-val együtt felügyelte a munkálatokat. A találkozás három év múlva következett be, egy hüvelyknyi (2,54 centiméter) pontosságon belül. Nagy Britannia valaha volt legnagyobb önkormányzati vállalkozásának befejezéséig azonban még további hat kemény esztendő várt a készítőkre.

Az összesen kilenc év során ezerhétszázan dolgoztak az embert próbáló körülmények között – közülük tizenheten életüket vesztették. A járatok kialakítása alatt 1,2 millió tonna követ, agyagot és törmeléket termeltek ki, amihez a gépi és emberi erő mellett 254 tonna robbanóanyagot használtak fel. Befejezéséhez összesen 82 ezer tonna öntöttvasra, valamint 270 ezer tonna betonra volt szükség, hogy több millió csavart és egyéb alkatrészt ne is említsük. Az elkészült alagútban mindkét irányba kettő-kettő sávos útpályát alakítottak ki, az átmérője 13,41 méter, a boltozat magassága pedig 3,96 és 4,72 méter között változik az út kanyargóssága miatt.

A Qeensway alagút látványterve, Wonders of World Engineering (A világ mérnöki csodái) magazin, 1937., második számában jelent meg.

Váratlan fordulatok
Jogos a kérdés: Miért nem halad az alagút nyílegyenesen egyik városközpontból a másikba? A Queensway tipikus példája annak, amikor a pénz (azaz a megrendelő) győzedelmeskedett a racionális számítások felett. Liverpool és Birkenhead vezetősége ugyanis egyetértett abban, hogy a fontosabb középületek épségét nem szabad kockára tenni, ezért a nyomvonalnak ki kellett kerülni ezeket, a fúró nem haladhatott egyenesen alattuk, így született meg a 2,13 mérföldes (3,43 kilométeres) hosszúságával a világ leghosszabb víz alatti alagútjaként számon tartott Queensway-alagút – ezt a címet közel negyedszázadig tudta megtartani.

További meglepetések is várnak az autósra, aki behajt a Birkenhead-alagútnak is nevezett pályára. A félköríves bejáratot látva azt hihetné, meghiúsultak az eredi, két szintről szóló tervek, noha a látszattal ellentétben kör alakú a keresztmetszet. Az első fúrások idején villamos pályát szerettek volna létrehozni az alsó részen, azonban mire elkészültek, a csilingelő jármű kezdett kimenni a divatból, helyét, korszerűbb és gyorsabb közlekedési módok vették át. Végül a brit gáz- és elektromosság-szolgáltató vette bérbe az alsó szintet.

A biztonság érdekében az alagút építése során, sőt befejezése után is több módosítás történt, az egyik legfontosabb a szellőztető rendszerben, amerikai tapasztalatok hatására (például korábban sofőrök eszméletüket vesztették a felgyülemlett kipufogó gázok miatt). Úgynevezett fél-keresztirányú alagút-szellőztetést alkalmaznak, a rendszerhez hat szellőztető állomás tartozik, amelyek tiszta levegővel látják el az alagutat és két mellékágát, illetve eltávolítják a káros kipufogó gázokat.

Ventillátor

Minőség és biztonság
A szellőztető rendszer nemcsak friss levegőt biztosít: tűz esetén a ventilátorok forgásiránya megváltozik, így el tudják vezetni az alagútban felszabaduló hőt és füstgázokat a légcsatornákon keresztül. A Mont Blanc-alagút 1999-es katasztrófáját követően tovább tökéletesítették a rendszert, 2004-ben hét, tűzálló menedéket alakítottak ki a Queensway alsó szintjén, melyek egyenként 140 embernek képesek oltalmat adni. Szintén tűzbiztonsági okokból teherjárműveknek tilos behajtani, 3,5 tonna felett csak buszok és mentőautók közlekedhetnek az alagútban.

A szellőztető tornyok közül a legmutatósabb a George’s dokknál álló központi épület – Herbert J. Rowse tervezte a többivel együtt a gyönyörű art deco építményt –, amelyben hat hatalmas ventilátor segíti a levegőáramlást. Lenyűgöző látni a 8,5 méter átmérőjű, 25 tonnás lapátokat, amelyek egy olimpiai medencényi levegőt képesek két másodperc alatt kicserélni, ráadásul ezek még az eredeti 1934-es ventilátorok, amelyeket Aston Martin motorok hajtanak – minek is kellene cserélni, annak idején nagyon is odafigyeltek a minőségre.

Ebben a műemlékvédelmi jellegű  építményben található az alagút irányítóközpontja is. Ám az egykori kontrollszoba mára átadta helyét a modern komputereknek, ahol tíz ember figyeli éjjel-nappal a levegő minőségét és a közlekedők biztonságát ,240 kamera és egyéb speciális felszerelések segítségével. A közúti alagutak  – 1971-ben megnyitották a Kingsway-alagutat is – tulajdonosa a Merseytravel közlekedési vállalat, sőt saját rendőrségük is van.

Már nincs benne járda
A maga korában egyedülálló közúti összeköttetés mintegy nyolc millió fontba került, költségei egy részét jelzálogkölcsönből állták, ami majd 2048-ban jár le (a liverpooli alagutak mai összértéke körülbelül egy milliárd angol font). Ennek fényében talán érthető – bár a helyiek vitatják – miért kell a mai napig útdíjat fizetni a behajtóknak. Az alagútba egyébként gyalogosan nem is szabad besétálni, a biciklizés is csak este nyolc és reggel nyolc között engedélyezett. A szabályozás azonban önmagában nem elég: a kalandvágyó liverpooli diákok miatt még a kialakított járdát is fel kellett szedniük.

Aki mégis szeretne bepillantást nyerni a kulisszák mögé, része lehet benne a hetente több alkalommal szervezett túrák során. Az egykori irányító szoba mellett eljuthat például az alagút alsó szintjére, sőt megcsodálhatja a gigantikus ventilátorokat is. Másik megoldás: várja meg a következő jeles évfordulót. 2009. július 19-én, akárcsak az átadásakor, ismét megnyitották a gyalogos nagyközönség előtt a Királynők útját. Az alagút fennállásának a 75. évfordulója alkalmából mintegy 15 ezren vágtak neki a több mint két mérföldnek, közülük ketten valaha maguk is ott dolgoztak „a világ nyolcadik csodájának” elkészülésén.

2009-ben a Harry Potter és a halál ereklyéi című film egyik jelenetét forgatták itt, valamint a Halálos iramban 6 című mozgókép egyik üldözéses jelenete is itt pörgött.

Írta és fényképezte: Orisek Andrea

Fájós ízületek és az időjárás

Fájós ízületek és az időjárás

Az időjáráshoz köthető ízületi- és izomfájdalmak kapcsán sokaknak van tapasztalata, ám egyelőre semmiféle oksági kapcsolatot nem sikerült kimutatni köztük.

Közelebb az általános ellenméreghez

Közelebb az általános ellenméreghez

Évente mintegy 100 ezer ember hal meg kígyómarás következtében, és további százezrek szenvednek visszafordíthatatlan károsodást Afrika, Ázsia és Ausztrália területén.

Évezredek óta alkalmazkodnak hozzánk egyes madarak

Évezredek óta alkalmazkodnak hozzánk egyes madarak

A jégkor végén az ember életmódja jelentősen átalakult, és úgy tűnik, ezt a környezetünkben élő madarak is lekövették.

Élj gyorsan, halj meg fiatalon!

Élj gyorsan, halj meg fiatalon!

A mezőgazdaság gyökeresen átalakítja az ökoszisztémákat, az életközösségek egésze igyekszik alkalmazkodni ehhez.

Termeszvár ihlette menedék

Termeszvár ihlette menedék

A Holdra visszatérő űrhajósok számára épülhet olyan menedék, amelynek ihletője a termeszvár.

National Geographic 2024. februári címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

16 500 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket