Kristóf, Jakab2024. július 25., csütörtök
Tudomány

Magyar májhelyzet

2017.05.15.Kelemen Ágnes
National Geographic Magyarország

Van, ahol hologram és robotok segítségével operálnak májat, nálunk jelenleg az első 3D szoftver beszerzése a cél.

A máj regenerálódóképessége rendkívüli: háromnegyede eltávolítható úgy, hogy a maradék továbbra is tökéletesen működik. Feltétel viszont, hogy az a negyed ép maradjon – bármi hiba a vérellátásban vagy az epeelvezetésben a beteg halálához vezethet.

A kockázatot növeli, hogy míg például a vesének egy befolyó és egy kifolyó ere van, addig a májba két ér fut be és az elvezető visszérrendszer mellett még van egy epeelvezető rendszer is. Ha egy nagy tumor közel van valamelyik érhez, a műtét során pár milliméternyi tévedés is végzetes lehet. Ezért a sebész minden rendelkezésére álló eszközzel igyekszik felkészülni az operációra, hogy a műtét során a lehető legpontosabban metszhessen.
Japánban az orvosok műtét közben is figyelhetik a beteg májának kivetített hologramját, Európa legtöbb országában már orvosok irányította robotok is végeznek műtéteteket. Magyarországon ilyen módszerek még nem állnak rendelkezésre; elérhető viszont a 3D műtéttervező számítógépes program.


Dr. Bursics Attila

Dr. Bursics Attila, az Uzsoki Utcai Kórház Sebészeti- Onkosebészeti Osztályának vezetője jelenleg egy ilyen program, a Myrian beszerzésén fáradozik. „A szoftver segítségével a jelenleginél több betegen segíthetnénk. Pontosabban meg tudnánk tervezni a műtétet, azt, hogy hol kell majd vágnunk, és azt is pontosabban meg tudnánk mondani, ki operálható és ki nem. A Myrian szoftver láthatóvá teszi az ereket, az epeutakat és magát a tumort is, így nagy biztonsággal eldönthetnénk, mit kell kivenni és mit kell bent hagyni. Ezáltal olyanokat is megműthetnénk, akiknél jelen pillanatban még nem vállalkozunk a daganat eltávolítására.”

Hogyan állítja elő a Myrian a 3D képet?
Egyetlen vizsgálatból, és több vizsgálat eredményeit ötvözve is képes dolgozni. Ezekre a vizsgálatokra mindenképpen sor kerül: a betegről CT- és MR-felvétel is készül. Úgy kell elképzelni, mintha szeleteket látnánk valakiből, de nem három dimenzióban – a 3D képet az agyunknak kell összeraknia. A szoftver erre képes: forgatható, nagyítható, háromdimenziós képet rak össze a rendelkezésre álló információkból. A képre pedig „rá tudjuk tenni“ a tumort: megnézhetjük, hol futnak hozzá képest az erek, az epeutak, majd megtervezhetjük a műtétet. A háromdimenziós kép másik nagy előnye, hogy tökéletesen visszaadja a valós helyzetet. A 2D vizsgálatok ugyanis csalókák lehetnek: a valóságtól eltérő képzetet keltenek a vizsgált szervről, így a sebész is másra számít az operáció során.

A Myrian további előnye, hogy PC-re telepíthető, és elég lenne belőle egyetlen példány, hiszen olyan műtétek során alkalmaznánk, amelyekből naponta csak egyet végzünk. Jelenleg az Uzsoki Kórházban évente nyolcvan-száz, azaz hetente két ilyen műtétre kerül sor. Van tehát időnk felkészülni, nem kell minden szükséges vizsgálatot egy nap alatt végigcsinálni.

Csak műtéthez használható a Myrian?
Zömmel műtéttervezéshez használják, de jól jön olyan kezeléseknél is, amikor nem eltávolítani, hanem speciális technikával roncsolni szeretnénk a daganatot. Mi egy májsebészeti konferencián szereztünk tudomást a szoftverről, ott a májmodulja volt elérhető. Első lépésként számunkra is ez a modul lenne a legfontosabb, de a program tovább építhető más modulokkal, így hasnyálmirigy-, kismedencei- és prosztatadaganatok esetében is használható.

Magyarországon miért nincs még ilyen szoftver?
Ez jó kérdés. Ki lehetne fejleszteni a program hazai verzióját, de senkinek sem érte meg. Egy ilyen szoftver kidolgozása rengeteg munkát és finomhangolást igényel. 2013-ban a Semmelweis Egyetem, Biofizikai és Sugárbiológiai Intézet Nanobiotechnológiai és In Vivo Képalkotó Központ laborjában Szigeti Krisztiánnal próbáltunk összehozni valami hasonlót. Az első lépéseket megtették, ám nem volt finanszírozási háttér, így elakadt a fejlesztés. Magyarországon évente körülbelül ezer májműtétet végeznek. Európára nézve nem tudok pontos adatot, de biztos, hogy a májoperációk száma százezer alatti. Ez tehát limitált piac és igen specializált terület. Néhány évvel ezelőtt kapcsolatba kerültem egy másik céggel, az ő szoftverük lényegében ugyanazt tudta, mint a Myrian, de nem adták el magát a softvert. El kellett küldeni nekik a beteg adatait, ők feldolgozták a programmal, majd visszaküldték a 3 dimenziós képeket. Persze jó pénzért. Ez azonban nehezen finanszírozható konstrukció, és nincs az ember kezében a szoftver. A Myrian jobb megoldás: ha alapítványunknak sikerül megvásárolnia, az Uzsoki lesz az első és egyelőre az egyetlen kórház Magyarországon, ahol alkalmazni fogják. Csupán a májmodul ára 22 000 euro, de más modulokkal is kiegészíthető; ezeknek külön költségük van.

A közhasznú FILKO Alapítvány célja kórházunk sebészeti osztályának támogatása, a betegellátás fejlesztése, az orvosok és nővérek képzése, továbbképzése, illetve orvostechnikai eszközök beszerzése. Többféleképpen segítettük már kórházunkat, mint például laparoscopos torony vásárlásával, hozzájárultunk laparoscopos ultrahang berendezés beszerzéséhez. De vettünk laparoscopos kéziműszereket, légkondícionáló berendezést a sebészeti ambulanciára, műtét alatti vérrögképződést akadályozó berendezést a műtőbe. Reméljük, sikerül összegyűjtenünk a szükséges összeget a Myrian megvásárlására.

Mi egyebet lát a májműtétek jövőjében tíz vagy húsz év múlva?
A képalkotás rohamosan fejlődik, a 3D kép a mindennapos orvosi gyakorlat része lesz. Holográfiás képek segítségével a számítógép a műtét alatt ki tudja vetíteni a korábban készült vizsgálatok térbeli képanyagát, sőt meg tudja majd mutatni ezen, hogy pontosan hol dolgozik éppen az operáló sebész keze. A sebésztechnika, a szöveteket szétválasztásának módszere is rohamléptekben fejlődik. Már nagyon sok országban műtenek robotok segítségével: a sebész helyett fogják a műszereket, az orvos pedig a szomszéd helyiségben vagy az épület másik felében, háromdimenziós képet figyelve, számítógépen irányítja a robotot.

Ha már a robottechnika is ennyire elterjedt, nyilván a 3D műtéttervező programot is sok helyen használják…
Itt, Magyarországon, egyelőre senki nem dolgozik hasonló programmal. Érdekes módon Európában másutt sem találunk ilyet minden intézetben. A japánok viszont sok kórházban használják. Ott persze van elég idő, doktor és nővér. Az összes apró technikai részletre komoly figyelmet fordítanak. Ebbe az irányba szeretnénk mi is fejlődni.

Hozzászólások

Csökkent a britek cukorfogyasztása az extraadó bevezetése óta

Csökkent a britek cukorfogyasztása az extraadó bevezetése óta

A kedvező változást mind a gyerekek, mind a felnőttek korosztályában észlelni lehet, azt követően, hogy bevezették a cukoradót.

Elektronikai hulladékból lehet ritkaföldfémeket bányászni

Elektronikai hulladékból lehet ritkaföldfémeket bányászni

A ritkaföldfémek nem véletlenül kapták nevüket, valóban ritkán lehet bányászni őket, azonban az elektronikai iparnak szüksége van rájuk.

45 millió dollárt fizettek egy dinócsontvázért

45 millió dollárt fizettek egy dinócsontvázért

Az Apex nevű példány egy rendkívül ép csontvázú sztegoszaurusz.

Száz éve nem találtak ennyire teljes dinókövületet Nagy-Britanniában

Száz éve nem találtak ennyire teljes dinókövületet Nagy-Britanniában

A 120 millió éve élt állat csontjaira a Wight-szigeten, a Compton-öböl területén bukkantak rá.

Részben föld alatt élt ez a dinoszaurusz

Részben föld alatt élt ez a dinoszaurusz

A kréta időszak közepén élt állat élete egy részét földbe vájt üregeiben töltötte el.

National Geographic 2024. júliusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlapNational Geographic 2024. júliusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket