Az éghajlatváltozás már a kávét sem kíméli

Egy új tanulmány szerint a klímaváltozás súlyosan érintheti a világ egyik legnagyobb kávétermelő régióját.

Kávébabok
Kép: Wikipedia
Egy Nature Plants folyóiratban megjelent tanulmány szerint az éghajlatváltozás miatt a század végére az etióp kávétermesztés akár 60 százalékkal is visszaeshet – számol be a Phys.org. Az afrikai ország nem csupán a növény őshazája, de a világ egyik legnagyobb exportőre is, fő piaca pedig az Európai Unió.
A legenda szerint a kávé erejét egy etióp pásztor fedezte fel valamikor a 8-9. században, igaz, ő még nem ital formájában fogyasztotta a termést, hanem a cserjéről frissen szedve. Az afrikai ország ma a Coffea arabica, azaz az arab kávé ötödik legnagyobb exportőre – ez a kávéfaj a legelterjedtebb az egész világon. Etiópiának a kávé évente 800 millió dollárt hoz, és 15 millió állampolgár megélhetését biztosítja.
A klímaváltozás miatt ez azonban akár már néhány évtizeden belül megváltozhat. Az átlaghőmérséklet és az aszály növekedése, illetve a csapadékmennyiség csökkenése súlyosan érintheti a kávétermesztő régiókat. Etiópia a század utolsó évtizedeire akár termőföldjei 60 százalékát is elvesztheti.
Az elmúlt 50 év alatt 1,5 Celsius-fokkal emelkedett az ország átlaghőmérséklete, a csapadékmennyisége pedig drámaina csökkent. Hároméves vizsgálatuk során a Justin Moat, a Nottinghami Egyetem földrajzkutatója által vezetett csapat a helyi gazdákat is kikérdezte.
„Szinte mindenki arról számolt be, hogy változások álltak be a helyi és regionális klímában, beleértve az évszakok kiszámíthatatlanságának növekedését” – mondta Aaron Davis, a Királyi Botanikus Kertek szakértője és az új tanulmány társszerzője.
Az öregebbek úgy emlékeznek, hogy 60-70 évvel ezelőtt még minden évben jó volt termés, a század végére azonban már csak háromévente. Mára a helyzet sokkal rosszabb: csupán ötévente bőséges a termés.
A kutatók elemzésük során arra jutottak, van esély az etióp kávétermesztés megmentésére. A csapat szerint évtizedenként 32 méterrel kell majd magasabbra telepíteni a cserjéket, hogy kövessék az éghajlat változását – a kávétermesztés jelenleg 1200-2200 méteren zajlik.
A szakértők szerint a magasabb régiókban kétszer annyi terület van, mint amennyit napjainkban az etiópiai kávécserjék elfoglalnak, igaz, a potenciális új földeket jelenleg többnyire erdők borítják.
Bár a kávétermesztés áttelepítése nem lesz könnyű feladat, az országnak mindenképp lépnie kell, ha meg akarja óvni gazdaságát.
Összeállította: Lugosi Péter