A mediterrán diéta idős korban is fitten tartja az agyat
Egy új tanulmány szerint a mediterrán és a MIND diéta csökkentheti az időskori memóriaproblémák kialakulásának kockázatát.
Fotó: Wikipedia
A gyümölcsökben, zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonákban, babban, burgonyában, diófélékben, olívaolajban és halban gazdag mediterrán diétát az 1940-es és 1950-es évek görög, spanyol, olasz és francia konyhája alapján dolgozták ki.
A MIND étrend a mediterrán diéta egy változata, amely tizenöt ételfajtát különböztet meg. Ezekből tíz – a levélzöldségek, az egyéb zöldségek, a diófélék, a különböző bogyók, a bab, a teljes kiőrlésű gabonafélék, a tenger gyümölcsei, a baromfi, az olívaolaj és a bor – az agy egészségét szolgája. Az étrend követői öt tápláléktípust egészségtelennek tartanak – ezek az ételek a vörös hús, a vaj, a túlzásba vitt margarin, a sajt, a péksütemények, az édesség, valamint a sült és a gyors ételek.
A Claire T. McEvoy, a San Franciscói Kaliforniai Egyetem munkatársa által vezetett csapat 5907 idősebb felnőttet vont be a kutatásba – számol be a HealthinAging.org. Az alanyoknak egy étrenddel kapcsolatos kérdőívet kellett kitöltenie. A szakértők a résztvevők kognitív – elsősorban memóriával és figyelemmel kapcsolatos – képességeit is megmérték.
A kutatók ezután összehasonlították az eredményeket az alanyok étrendjével. Az elemzés felfedte, hogy azok, akik mediterrán- vagy MIND-jellegű diétát tartottak, szignifikánsan jobban teljesítettek a teszten. A mediterrán étrend hatására a résztvevők 35 százalékkal kisebb eséllyel értek el rossz eredményt a kísérletben. Sőt, a mérsékelt mediterrán diétát követők is 15 százalékkal jobban szerepeltek, mint az egészségtelenül táplálkozók. A MIND-jellegű étrendeknél hasonló eredmények születtek.
A kutatók szerint eredményeik arra utalnak, hogy a mediterrán- és MIND-jellegű diéta idős korban jobb kognitív funkciókhoz vezet. A szakértők azt is megjegyezték, hogy azok, akik továbbra is tartották az egészséges étrendet, későbbi életük során kisebb eséllyel tapasztaltak kognitív károsodást.
Kapcsolódó cikkek: