A zöld tea újabb kedvező hatását sikerült kimutatni
Egy új, egereken elvégzett kísérlet alapján az epigallokatekin-gallát (EGCG) enyhítheti a magas zsír és fruktóz okozta inzulinrezisztenciát és a kognitív károsodást. Az anyag a legelterjedtebb katechin, valamint a zöld tea egyik fontos összetevője.
Fotó: Wikipedia
A zöld teának számtalan pozitív élettani hatást tulajdonítanak, ezek egy részét már tudományosan is sikerült bebizonyítani. Kutatók egy csoportja most az ital egyik fontos összetevőjét vizsgálta meg.
„A zöld tea a víz után a második leginkább fogyasztott ital a világon, a növényt pedig legalább 30 országban termesztik” – mondta Csuebo Liu, a kínai az Északnyugati Mezőgazdasági és Erdészeti Egyetem munkatársa és a csapat tagja. A szakértő hozzátette, a teaivás ősi gyakorlata sokkal elfogadhatóbb az orvostudomány számára, ha az elhízás, az inzulinrezisztencia vagy a memóriazavar elleni küzdelem része lenne.
A vizsgálatokat egereken végezték. A rágcsálókat kísérleti étrendjük alapján három csoportba osztották – számol be a Science Daily. Az első csoportba a normál, a másodikba pedig a magas zsír- és fruktózdiétán tartott rágcsálók kerültek. Bár a harmadik csoportban is zsírban és fruktózban gazdag táplálékokat kaptak az állatok, ezek az egerek ivóvizükkel literenként 2 gramm EGCG-hez is hozzájutottak.
A kísérlet 16 héten át tartott. A végén a második csoport tagjai jobban elhíztak, mint az első, és még látványosabban, mint a harmadik csoport egerei. A szakértők később Morris-féle vízi útvesztőben is elhelyezték az élőlényeket, melyben az EGCG-s diétán tartott állatok sokkal jobban szerepeltek, mint a magas zsír- és fruktózdiétás társaik.
A Morris-féle vízi útvesztőben az egereket egy nem áttetsző folyadékkal feltöltött medencébe teszik. Valahol a tárolóban a felszín alatt elrejtenek egy padot, amelyet az élőlények ugyan nem láthatnak, de fel tudnak mászni rá. Idővel a rágcsálók képesek megjegyezni, hogy hol található a biztonságot jelentő emelvény.
A kutatásában az EGCG-vel kezelt egerek gyorsabban és pontosabban tanulták meg, hogy hol is helyezkedik el a rejtett pad, mint a második csoport tagjai. Ez arra utal, hogy a zöld teában is megtalálható epigallokatekin-gallát javította a magas zsír és fruktóz okozta memóriazavar tüneteit.
Az új kísérlet több korábbi tanulmányt is alátámaszt, melyek az EGCG és a zöld tea pozitív egészségügyi hatásait mutatták be.