Étrendjük miatt győzhették le őseink a neandervölgyieket

Egy új kutatás szerint a korai modern emberek a neandervölgyiekkel versenyeztek a mamuthúsért. Ez a harc is hozzájárulhatott ősi rokonunk eltűnéséhez.

Kép: Wikipedia
A Senckenberg Kutatóközpont és Természettudományi Múzeum munkatársai korai emberek étrendjét elemezték – számol be a Science Daily. A vizsgálat alapján őseink a neandervölgyiekhez hasonlóan főleg mamuthúst és különböző növényeket fogyasztottak, ugyanakkor az analízis nem mutatott ki halevésre utaló nyomokat.
A Homo sapiens első képviselői 43000 éve hódították meg Európát, majd 3000 évvel később átvették a neandervölgyiek helyét. Hervé Bocherens, a Tübingeni Egyetem Senckenberg Humánevolúciós és Paleokörnyezeti Intézetének szakértője szerint sok kutatás foglalkozott már a kérdéssel, hogy mi vezetett ősi rokonaink eltűnéséhez. Az egyik elmélet szerint a kulcs a táplálkozás volt.
Bocherens kollégájával, Dorothée Druckerrel, a Tübingeni Egyetem biológusával ezen hipotézist kezdte el vizsgálni. A kutatók egy nemzetközi csapat segítségével az ősi emberek étrendjét analizálták a Krím-félszigeti Buran Kajánál előkerült leletek alapján.
A csapat a helyi fauna kontextusában elemezte a maradványokat. „Egészen mostanáig a korai modern emberek étrendjével foglalkozó analízisek elszigetelt feltárásokon alapultak” – mondta Drucker.
Őseink táplálkozásának rekonstrukciójához az emberek, illetve a potenciális zsákmányállatok csontjainak stabil szén- és nitrogénizotópjainak szintjét mérték a kutatók. A szakértők az egyes aminosavak nitrogén-15 (nitrogén egyik stabil izotópja) tartalmát elemezték, így nem csupán a nitrogén eredetét, hanem arányát is meg tudták határozni.
Bocherens szerint eredményeik kifejezetten nagy 15N-szintet mutattak a korai emberekben. Az eddigi feltételezésekkel ellentétben azonban az izotóp magas tartalma nem hal-, hanem mamuthúsból származott.
Emellett egy másik adat is igen meglepte a kutatókat. A jelek alapján a korai Homo sapiensek jóval több növényt fogyasztottak, mint a korabeli neandervölgyiek, a mamut ugyanakkor mindkét csoport számára fontos táplálékforrás volt. Őseink étrendje valamivel rugalmasabb lehetett, és úgy tűnik, hogy ez végül döntőnek bizonyult.
Drucker úgy véli, eredményeik azt mutatják, hogy felmenőink és a neandervölgyiek közvetlen versenytársai voltak egymásnak a táplálékszerzésben. Úgy tűnik, ebben a harcban végül a neandervölgyiek maradtak alul.