Tibor2024. április 14., vasárnap
Tudomány

A szárazföldi gerincesek elterjedési térképe

2017.10.30.Bajomi Bálint
National Geographic Magyarország

Elkészült a Föld gerinces fajainak elterjedését bemutató új atlasz, ami új természetvédelmi prioritásokat jelölt ki.

A valódi gekkók (Gekkoninae) egyik kisméretű képviselője
Fotó: Simon

A vadon élő állatok védelme érdekében fontos tudni, hogy hol is élnek az egyes fajok, így a korlátozott anyagi támogatás a megfelelő helyekre és tevékenységekre irányítható. Ezt szem előtt tartva a Dr. Uri Roll által vezetett nemzetközi kutatócsoport részletes térképeket készített, amelyek bemutatják az összes ismert szárazföldi gerinces elterjedését a Földön. Így jött létre az „Élet Atlasza”: a Föld összes gerincesének frissített elterjedési térképe.

Habár más gerinces csoportok atlasza már korábban, részben 2006 óta rendelkezésre állt, a hüllőkről széles körben azt gondolták, hogy túl kevéssé ismertek ahhoz, hogy egy ilyen globális atlasz elkészülhessen. A mostani projekt egyik elemeként az Oxfordi Egyetem és a Tel Aviv Egyetem kutatói vezetésével 39 szakember elkészítette a világ hüllőinek katalógusát és atlaszát. Az új mű a madarak, emlősök és kétéltűek elterjedését bemutató, már korábban is meglévő térképekkel való összekapcsolásával a kutatócsapat számos új földrajzi területet talált, ahová a jövőben érdemes növelni a természetvédelmi tevékenységeket.

Az összes gerinces (azaz a Tetrapoda rendszertani csoport tagjainak) fajgazdagságát mutató térkép. A kék térségekben kevés, míg a piros régiókban sok faj fordul elő.
Forrás: Roll és mtsai. 2017

A neves Nature Ecology & Evolution folyóiratban 2017 őszén publikált kutatás során az Oxfordi Egyetem Földrajz és Környezet Intézetének (School of Geography and Environment) kutatói, a Tel Aviv Egyetem és 30 további intézet munkatársaival szoros együttműködésben dolgoztak évekig azon, hogy elkészülhessen az új hüllőatlasz, amely kiterjed több mint 10 000 kígyó-, gyík- és teknősfajra. Ezek az adatok teszik teljessé a világ mintegy 31 000 szárazföldi gerincesének  atlaszát, beleértve mintegy 5 000 emlős-, 10 000 madár- és 6 000 kétéltűfajt. A térkép a biodiverzitás törékenységével kapcsolatban néhány váratlan trendre és régióra hívta fel a figyelmet. Ilyen fontos területek például az Arab-félsziget és Levantia, Dél-Afrika belső, szárazabb vidékei, az ázsiai sztyeppék, a brazil caatinga vagy az Andok déli, magashegyi zónái.

Dr. Uri Roll, a tanulmány vezető szerzője, a negevi Ben Gurion Egyetem munkatársa elmondta: „A gyíkok különösen fura mintázatban terjedtek el a Földön: sok faj kedveli a forró és száraz helyeket. Ennek megfelelően sok, újonnan azonosított terület, ahol a természetvédelem különösen fontos lenne, száraz helyen, sőt sivatagokban található. Ezek nem feltétlenül lényegesek a madarak, vagy az emlősfajok megőrzéséhez, ezért nem is sejtettük ezek fontosságát.”

Egyiptomi tüskésfarkúgyík
Fotó: Alex Slavenko

Dr. Richard Grenyer, az Oxfordi Egyetem Biodiverzitás és Biogeográfia tanszékének docense azt mondta: „A száraz régiókban található létfontosságú területek azonosítása egyrészt jó dolog, mert ott a föld meglehetősen olcsó. De a sivatagok és más, csapadékmentes területek egyben számos modern emberi tevékenységnek is színhelyei: nagy öntözési projektek, hatalmas új napenergia-farmok, de háborúk és más konfliktusok is találhatók itt. Ez nagyon nagy kihívást jelent nekünk, természetvédelmi szakembereknek.” Az új atlasz annak ellenőrzését is lehetővé teszi a kutatók számára, hogy az eddigi erőfeszítések vajon megfelelőek voltak-e, illetve hogyan lehet a továbbiakban még hatékonyabbá tenni ezeket.

A kutatás nyomán remélhető, hogy ezekre a fontos hüllő-élőhelyekre fog több figyelem irányulni
Forrás: Roll és mtsai

Dr. Grenyer hozzátette: „Olyan eszközöknek köszönhetően, mint az atlaszunk, a tudósok először tekinthetnek a szárazföldi gerinces létformára annak teljességében, és hozhatnak megalapozott döntéseket az anyagi és egyéb erőforrások felhasználásáról. Ez persze nem jelenti azt, hogy az eddigi munkák pontatlanok voltak: az akkori tudás alapján a természetvédők gyakran igenis nagyon jó döntéseket hoztak. De most rendelkezésünkre állnak ezek az adatok, így a vállalkozásokhoz és a kormányokhoz hasonló módszerekkel tudunk tervezni – ez utóbbiak persze más céllal tekinthetnek a földterületek használatára. Sőt, mi talán kicsit jobbak is vagyunk, és adataink nyíltan hozzáférhetőek”.

Shai Meiri professzor, a Tel Aviv Egyetem kutatója több mint tíz éve tervezte meg ezt a projektet. „A hüllők elterjedésének feltérképezését sokáig túl nehéznek találták. De azon herpetológus szakembereknek köszönhetően, akik a legkevésbé kutatott régiókban is kiismerik magukat, sikerült ezt megvalósítani. Reméljük, hozzájárulhatunk azon állatcsoport megőrzéséhez, amelyik talán éppen az előítéletek miatt szenved az üldöztetéstől és pusztítástól” – mondta Meiri.

Életkép a magyarországi Rákosivipera-védelmi Központban: Halpern Bálint egy tenyésztésbe bevont egyedet szemrevételez.
Fotó: Bajomi Bálint

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) az atlaszban található összes fajt besorolja a különböző védelmi kategóriákba, a kritikusan veszélyeztetettől a kevéssé veszélyeztetett besorolásig. Mihelyt ez a munka befejeződik, az interaktív erőforrás szabadon hozzáférhető lesz. Így az adatok számos érdekelt fél – kormányok, természetvédelmi szervezetek, vállalkozások és egyének – számára lehetővé teszik a környezetük biodiverzitásának megőrzését.

A kutatásban egy magyar biológus, Nagy Zoltán Tamás is részt vett. Ő a brüsszeli Természettudományi Múzeum munkatársaként 2010 és 2015 között hét expedíción vett részt Közép-Afrikában, a Kongói Demokratikus Köztársaságban – ezek nagy részét ő maga szervezte. Az ott gyűjtött minták és adatok, továbbá a belga tudományos gyűjtemények alapján ők nézték át és dolgozták fel a régió hüllő-biodiverzitását – így járultak hozzá az atlaszhoz és a projekthez. Az oxfordi és tel avivi csapattal nem ez az első publikációjuk: például kígyók és nagyon ritka gyíkfajok elterjedését is részletesen tanulmányozták.

Forrás: Oxfordi Egyetem
Fordították: Nagy Zoltán Tamás és Bajomi Bálint – www.bajomibalint.hu

150 éves kérdésre kerestek választ az őslénykutatók

150 éves kérdésre kerestek választ az őslénykutatók

A 19. század óta Európa nyugati és középső részein számos hasonló, ám vitatott identitású csonttöredék került elő.

Így látták a Tejutat az ókori Egyiptomban

Így látták a Tejutat az ókori Egyiptomban

Az ókori Egyiptomiak csillagászati, például a Napra és Holdra vonatkozó ismereteit vallásos áhítat is kísérte, azt azonban mindeddig nem értettük, miféle szerepe volt náluk a Tejútnak.

Katicákat vethetnek be a paradicsom védelmére

Katicákat vethetnek be a paradicsom védelmére

Mezőgazdasági kártevő levélbolhák ellene indulhatnak harcba a katicák, ha betanítják őket.

Mérgező bumeránghatást okoz az emberiség

Mérgező bumeránghatást okoz az emberiség

A tengerbe jutó PFAS-vegyületek gyorsan visszakerülnek a partokra a hullámzás segítségével.

Megduplázódhat a prosztatarák előfordulása

Megduplázódhat a prosztatarák előfordulása

Annak tudható be mindez, hogy a várható élettartam jelentősen nő, a halálozás viszont inkább csak a szegényebb országokban emelkedik.

National Geographic 2024. áprilisi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket