Albin, Albina, Leonita,2024. március 01., péntek
Tudomány

Tíz új faj 2017 májusából

2018.01.01.Merkl Boglárka
National Geographic Magyarország

A királyi folyamirája és a vérző paradicsom mellett még Harry Potter teszlek süvege is előkerül – a 2017 májusában közzétett toplista is igen színesre sikerült.

Teszleksüveg-keresztespók (Eriovixia gryffindori)

A New York állambeli Környezettudományi és Erdészeti Főiskola (SUNY College of Environmental Science and Forestry, ESF) Nemzetközi Fajfelfedezési Intézete (International Institute for Species Exploration, IISE) minden év május 23-a környékén összeállít egy tízes listát az előző évben leírt mintegy 18 ezer faj közül. A dátum Carl von Linné, „a rendszertan atyja” születésnapja idejére eseik, aki a 18. században lerakta a máig használatos tudományos osztályozás és nevezéktan alapköveit. Lássuk a listát!

Teszleksüveg-keresztespók (Eriovixia gryffindori)
India, Karnataka állam, Shivamogga kerület, Hosanagara taluk
A parányi, alig 2 milliméteres pók nevét az elvarázsolt teszlek süvegről kapta, amely J. K. Rowling népszerű regényében, a Harry Potterben osztja be az újonnan érkezett diákokat az iskola négy házának egyikébe. Az állat kúp alakú, végén hetykén kunkorodó utóteste valóban Griffendél Godrik hagyatékára emlékeztet. A pók feltehetően éjszakai életmódot folytat, és nappal kiválóan álcázza magát a száraz, barna levelek között. Az egyetlen ismert példány az indiai Nyugati-Ghátok középső részén került elő, ahol az örökzöld és félörökzöld növényzet lombhullató fákkal keveredik. A nőstény függőleges kerekhálót sző. Hím egyedet egyelőre nem találtak.

Szulavézi cickánypatkány (Gracilimus radix)
Indonézia, Szulavézi (Celebesz), Mount Gandangdewata, 1571 méter 
Az evolúció megfordulni látszik – a rágcsálók rendjébe tartozó, újonnan felfedezett szulavézi cickánypatkány a ragadozó életmódra tért cickánypatkányok között egyedülálló módon állati és növényi eredetű táplálékot egyaránt fogyaszt. Az állat időnként gyökereket is eszik, latin faji jelzője (radix) is erre utal. Nemzetségének (Gracilimus) ez az egyetlen faja.

A kizárólag Szulavézin talált faj kicsi és karcsú, bundája szürkésbarna, farkának szőrzete gyér. A szigeten 2012 óta hét új rágcsálófajt fedeztek fel, melyek négy új nemzetséget képviselnek, köztük ezt is. Ez arra utal, hogy számos további, egyelőre ismeretlen rágcsálófaj élhet Celebeszen.

Rózsaszín levélutánzó-szöcske (Eulophophyllum kirki)
Kelet-Malajzia, Észak-Borneó (Sabah), Danum-völgy, síksági esőerdő, körülbelül 170 méter tengerszint feletti magasság

A felfedezésekre olykor egészen váratlan helyzetben kerül sor. Erre a látványos szöcskefajra madárpókok és kígyók keresése közben bukkantak a kutatók. Az Eulophophyllum kirki Peter Kirk fotósról kapta a nevét, aki lefényképezte a képen látható egyedet. Az állat leginkább szembetűnő jellegzetessége a színe, amellyel szinte beleolvad a lombkoronába. Az új szöcskefaj körülbelül 40 milliméter hosszú, a hímek egyöntetű zöldek, a nőstények viszont élénk rózsaszínűek. Az újonnan leírt faj elképesztően hasonlít egy levélre, beleértve a hátsó lábait is, amelyek kisebbek, de részleteikben és formájukban szintén levélszerűek.

A fajt egy fokozottan védett területen fedezték fel, ahol engedély hiányában egyetlen példányát sem gyűjthették be, így sajnos a tudományos leírás a fénykép alapján készült. Ez zavarokat okozhat a jövőben, ha a levélutánzó-szöcskék további fajait fedezik fel, ráadásul jól szemlélteti a feszültséget a tudomány előrehaladása és a gyűjtésre vonatkozó jó szándékú szabályozás között.

414-lábú ezerlábú (Illacme tobini)
Amerikai Egyesült Államok, Kalifornia, Sequoia Nemzeti Park, Lange-barlang, 1231 méterrel a tengerszint felett

A New York-i Christmas Spectacular táncos produkcióban fellépő Rockettes tánckar elbújhat a Siphonorhinidae családba tartozó ezerlábúak mögött, melyek némelyikének 750 lába is lehet. Az új faj a 414 lábával ugyan nem döntötte meg a rekordot, de ez még változhat. Ezek az állatok ugyanis életük során további testszelvényeket – és lábakat – növesztenek.

A hosszú, fonálszerű, körülbelül 20 milliméteres, szemek nélküli Illacme tobini egy ősi csoportot képvisel, mely még a Pangea szuperkontinens feldarabolódása előtti időkben, vagyis több mint 200 millió évvel ezelőtt alakult ki. A Sequoia Nemzeti Parkban felfedezett faj a talajfelszín alatti hajszálrepedésekben él. A tekintélyes számú láb mellett a fajnak további furcsa jellegzetességei is vannak. Szájszerve bizarr módon visszafejlődött, valószínűleg csak folyadék felvételére alkalmas, négy lába arra módosult, hogy a hímivarsejteket átadja a nősténynek, selymet kiválasztó szőrszálai vannak, valamint páros csövecskéi minden egyes szelvényén, amelyek ismeretlen összetételű védekező anyagot bocsátanak ki.

Churro-féreg (Xenoturbella churro)
Mexikó, Kaliforniai-öböl, Guaymas-transzformvető, „Pinkies Vent” közelében, 1722 méter mélyen

A Kaliforniai-öböl mélyén felfedezett 10 centiméteres Xenoturbella churro egy féregszerű tengeri élőlény, egyike a nemzetség fél tucat jelenleg ismert fajának. Annak a primitív, féregszerű állatokból álló csoportnak a tagja, mely a kétoldalian szimmetrikus állatok (köztük a rovarok és az emberek) legrégebbi leágazása. Egyes rokonaihoz hasonlóan az X. churro valószínűleg puhatestűekkel, például kagylókkal táplálkozik. Az új faj egyedei narancs-rózsaszínűek, négy mély, hosszanti barázdával, amelyek a szerzőket a churróra, a Spanyolországban és Latin-Amerikában népszerű, olajban kisütött édességre emlékeztették. A Xenoturbella churro nagyon egyszerű élőlény szájnyílással, de végbélnyílás nélkül. Felfedezése az óceáni élővilág bámulatos sokféleségének bizonyítéka.

Kétéltű szkolopendra (Scolopendra cataracta)
Laosz, Tjampatszak tartomány, Paksze, Bolaven-fennsík, Tad-E-tu-vízesés

Az újonnan felfedezett százlábúfaj fekete, 20 pár lába van, és a hossza a 20 centimétert is elérheti. Rokonai közül elsőként őt figyelték meg, amint a víz alá merülve az aljzaton fut éppen úgy, ahogy a szárazföldön teszi. A tudományos nevében szereplő „cataracta” szó latinul vízesést jelent.

A meglepően jól úszó fajt egy kő alatt találták, ahonnan a patakba menekült, majd egy víz alatti kő alá bújt. Az trópusokon gyakori százlábúnemzetség új tagjának kétéltű életmódja példátlan. Állományának helyzete aggodalomra ad okot, mivel a faj élőhelye tönkre mehet, többek között a turizmus valamint a folyópartok kiépítése miatt.

Véres paradicsom (Solanum ossicruentum)
Nyugat-Ausztrália, Mirima Nemzeti Park

Az új faj nevét 150 hetedik osztályos természettudományi tagozatos diák segítségével választották az amerikai Pennsylvaniában. A fiatal termés vérvörös levet ereszt, ha felvágják, később azonban csontszárazzá érik. A névválasztás ezért ötvözi a latin „ossi” (csontos) és „cruentum” (véres) szavakat.

A növény 1–2 méter magasra növő egyenes szárú cserje, amely magasságának körülbelül egyharmadánál két- vagy háromfelé ágazik el. Termése 1,5–2,5 centiméter átmérőjű bogyó. Felvágáskor a húsa az oxidáció miatt fehéres zöldről vérvörösre vált. Az érett termés eleinte világoszöld, később sötétzöld, majd mogyoróbarnává, bőrszerűvé és kőkeménnyé érik. Valószínűleg méhek porozzák be, a tüskés termést pedig az állatok terjesztik a bundájukkal. Noha a véres paradicsomot csak most emelték faji rangra, a botanikusok körében már 50 éve ismert: eddig tévesen a rokon Solanum dioicum nevű faj egyik változatának tartották.

Ördögfejes orchidea (Telipogon diabolicus)
Kolumbia, Putumayo, Páramo de Bordoncillo, 3180 méter

Azt mondják, az ördög a részletekben rejlik – ez esetben az orchideában. A Telipogon diabolicus virágában a hím és női szaporítószervek összenövésével keletkezett alakzat feltűnően hasonlít az ördög fejének ábrázolásaihoz.

A súlyosan veszélyeztetettnek tekintett faj kizárólag Kolumbia déli részén ismert, ahol epifitaként, vagyis más növényeken – azokat nem károsítva – nő a nedves, letörpült hegyi erdőkben. Az orchideát csupán egyetlen lelőhelyről írták le, ám itt egy út felújítási munkálatai miatt veszélyeztetik élőhelyét. Csak Kolumbiában mintegy 3600 orchideafaj él, és további több száz vár felfedezésre.

Királyi folyamirája (Potamotrygon rex)
Brazília, Tocantins állam, a Tocantins folyó, a jobb oldali Manoel Alves mellékfolyó torkolatának közelében

Ez a hatalmas, feltűnő mintázatú édesvízi rája csak a brazíliai Tocantins folyóban fordul elő. A típuspéldány 1,11 méter hosszú. A nagy példányok tömege a 20 kilogrammot is elérheti.

A Tocantins folyóból 350 halfajt mutattak ki. Közülük a P. rex egyike annak a 35 fajnak, amely sehol másutt a Földön nem fordul elő. A rája alapszíne feketés vagy feketésbarna, élénksárga vagy narancssárga foltokkal. Mindez az állat méretét is figyelembe véve megérdemli a „király” titulust. Egy ilyen hatalmas és élénk mintázatú rája felfedezése rávilágít arra, hogy milyen keveset tudunk az újvilági trópusok halairól.

Sárkányhangya (Pheidole drogon)
Pápua Új-Guinea, Morobe tartomány, Baiyer River Sanctuary

A hangya tüskés hátával sárkányra emlékeztette a kutatókat, így a Trónok harca című fantasy sorozatban szereplő Daenerys Targaryen fekete sárkánya után a Drogon nevet kapta. A Pheidole drogon egyike a Pápua Új-Guineából újonnan leírt két tüskés hangyafajnak.

Korábban a háton lévő nagy tüskéknek védekezési szerepet tulajdonítottak. Mikrotomográfia azonban – amely az orvoslásban alkalmazott komputertomográfiához hasonló eljárás – azt mutatta, hogy a tüskék közül legalább néhány izomtapadási pontként szolgál. A nagyobb testű dolgozóknak, vagyis a katonáknak kifejezetten nagy a feje és a rágója, mellyel feltörik a számukra egyébként ehetetlen magvakat. Nagy fejhez nagy izmok kellenek, amelyeknek valahol tapadniuk kell, például a tüskékben. Tüskék azonban a kisebb fejű és kisebb testű dolgozóknál is előfordulnak, és nem minden tüskében tapadnak izmok.

Késedelmesen diagnosztizálják az endometriózist

Késedelmesen diagnosztizálják az endometriózist

Egy új kutatás szerint közel 7 évbe telik, mire sikeresen megállapítják a betegséget.

240 millió éves sárkány

240 millió éves sárkány

Az triász időszakban élt vízi őshüllő teljes kövületének hírét a kínai sárkány éve kezdetén tették közzé.

Meglepően nagy termetű volt ez az emlős

Meglepően nagy termetű volt ez az emlős

A kréta időszakban, mintegy 70 millió éve Patagónia déli részén élt állat lényegesen nagyobb volt az ekkor az amerikai kontinensen élő más emlősöknél.

Down-szindróma nyomai a régészeti leletekben

Down-szindróma nyomai a régészeti leletekben

A súlyos fejlődési zavarokat okozó kromoszóma-rendellenességek nemcsak a modern kor emberét sújtják.

A vérnyomás mérése

A vérnyomás mérése

A magasvérnyomás-betegség minden harmadik felnőttet és minden negyedik elhízott gyermeket érinti Magyarországon. Miért fontos a vérnyomás rendszeres ellenőrzése? Hogyan mérjünk otthon vérnyomást? Hányszor, milyen testhelyzetben, milyen eszközzel végezzük? A Semmelweis Egyetem oktatóvideója ehhez nyújt segítséget.

National Geographic 2024. februári címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

16 500 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket