Tények és tévhitek az édesítőszerekről
Szent István Egyetem (SZIE) Élelmiszertudományi Karán működő Deák Tibor Szakkollégium egyszerű és könnyen értelmezhető, hasznos alapismeretekkel segíti a felhasználókat.
Fotó: Profimedia
A gödöllői központú egyetem szakkollégiumának hallgatói két kisfilmen mutatják be, amit az édesítőszerekről tudni érdemes. Mit használjunk, ha fogyni szeretnék: xilitet vagy sztíviát? Mi a különbség az INBÉ és az RDA között, illetve mi is az a melasz, vagy mi is a különbség a fehér és a barnacukor között.
A „Na, most akkor mit együnk?” második részében arra is fény derül, hogy az édesítőszerek felhasználási módja sem egyforma, hiszen nem mindegy melyiket használjuk sütéshez vagy főzéshez. Megtudhatjuk milyen édesítő fajta is az advantám, valamint azt is, hogy egyes cukoralkoholoknak vagy mesterséges édesítőszereknek milyen utóízeik lehetnek. Az aszpartámról pedig végleg lehull a lepel, ugyanis az egyik legvitatottabb édesítőszerünk a hiedelmekkel ellentétben nem rákkeltő.