A környezet bánja, hogy a britek imádják a szendvicseket

A szendvicsfogyasztás klímakárosító hatása a gépkocsiforgaloméval vetekszik Nagy-Britanniában - állapították meg a Manchesteri Egyetem kutatói.

Kép: Pixabay
A Brit Szendvics Szövetség adatai alapján az Egyesült Királyságban évente 11,5 milliárd szendvicset fogyasztanak el, igaz, ezek fele készül csak házilag. A szendvicsevés évente átlagosan 9,5 millió tonna szén-dioxidot termel, ami az országban közlekedő 8,6 millió autó éves szén-dioxid-kibocsátásának felel meg – fejtette ki Adisa Azapagic, a Manchesteri Egyetem munkatársa.
A szakértők a szendvicsek klímakárosító hatásait és negyven különböző típust elemeztek. Ezek alapján a szalonnát, sonkát vagy disznóhúsból készült felvágottat tartalmazó, illetve a sajtos vagy rákos szendvicsek a legkárosabbak.
Az üzletekben árusított, tojást, szalonnát és kolbászt tartalmazó szendvicsek a legszennyezőbbek. A kutatók becslései szerint egy ilyen szendvics előállításakor 1441 gramm szén-dioxid termelődik. Hasonló mennyiséget bocsát ki egy gépkocsi 19 kilométer megtétele alatt.
A tudósok azt javasolják, hogy a környezetvédelem érdekében inkább mindenki otthon készítse el sonkás-sajtos szendvicsét. A csapat szerint az élelmiszeripar úgy felezheti meg a szén-dioxid-kibocsátás mértéket, ha megváltoztatják a recepteket, vagy csökkentik a csomagolást és újrahasznosítják. A szavatossági időt is érdemes lehet meghosszabbítani, ezáltal ugyanis legalább 2000 tonna hulladékot lehetne megspórolni.
Azapagic kiemelte, hogy a szendvicsfogyasztás vizsgálata nem játék, mivel ezek a szendvicsek a brit étrend alapvető élelmiszerei. A klímaváltozásra gyakorolt hatásuk vizsgálata éppen ezért kiemelten fontos.































































































































































































