A friss gyümölcs a lelki egészségének is kedvez

Az Otagói Egyetem munkatársai azt elemezték, hogy miként hat a mentális egészségre a nyers zöldségek és gyümölcsök fogyasztása.

Kép: Pixabay
Tamlin Conner, a vizsgálat vezetője szerint az egészséges táplálkozás népszerűsítésekor hagyományosan csak az elfogyasztott zöldségek és gyümölcsök mennyiségét hangsúlyozzák. Az új kutatás azonban azt mutatja, hogy a mentális egészség esetében legalábbis, az étel minősége is meghatározó.
Conner az Otagói Egyetemnek nyilatkozva azt mondta, vizsgálatuk rávilágított, hogy a feldolgozatlan gyümölcsök és zöldségek fogyasztása jobb mentális egészséggel párosul, mint a főzött vagy sütött növényeké. A szakértő úgy véli, a jelenség hátterében az áll, hogy a feldolgozás közben csökken az ételekben a tápanyagok értéke.
Conner kollégáival 400 új-zélandi és amerikai fiatal felnőttet vizsgált. Az alanyok abba a csoportba, a 18-25 évesek korosztályába tartoztak, amelynek tagjai tipikusan kevesebb zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, ugyanakkor nagyobb valószínűséggel szenvednek mentális zavarban.
A kutatók felmérték, hogy az egyes résztvevők mennyi nyers és feldolgozott növényi ételt fogyasztanak, illetve milyen a mentális egészségük. Emellett egyéb, a mentális egészség, illetve a zöldség- és gyümölcsevés közti kapcsolatot befolyásoló tényezőket, így életmódjukat, étrendjüket, nemüket és fizikai állapotukat is megvizsgálták.
Az adatok alapján a nyers zöldségek és gyümölcsök fogyasztása olyan mentális zavarok kialakulásának esélyét csökkentheti, mint amilyen a depresszió, emellett viszont növelheti a pszichológiai jólét mértékét. Conner szerint vizsgálatuk azt jelenti, hogy a megfelelő diéta hozzáférhető, olcsó, biztonságos és hasznos eszköz lehet a lelki egészség javítására.
És hogy mely gyümölcsök és zöldségek voltak a leghatékonyabbak? Nos, a kutatás alapján a sárgarépa, a banán, az alma, a spenóthoz hasonló sötét leveles zöldségek, a saláta, a citrusfélék, a különböző bogyók, az uborka és a kivi bizonyultak a legegészségesebbnek.