Gyógynövény alapú takarmány-kiegészítőket fejlesztenek Ócsán

Kevesebb antibiotikum használatát célozza a Dr. Bata biotechnológiai cég a Szent István Egyetemmel együttműködésben zajló kutatása.

Fotó: Profimedia
Napjainkban az emberi fogyasztásra szánt élelmiszer jelentős hányadát a hús adja, azon belül a sertéshús világszerte kiemelkedő arányú: 36 százalékos részesedésével a második helyet foglalja el közvetlenül a baromfi után a világ hústermelésében. Ugyanakkor az élelmiszergyártók és a fogyasztók is egyre inkább az antibiotikum-mentes húsokat részesítik előnyben, ami komoly kihívást jelent az állattartók számára, akik a szigorú előírások betartásával alternatív megoldásokat keresnek.
Egy kanadai-magyar biotechnológiai cég most az NKFI Alap segítségével, a Szent István Egyetemmel együttműködésben fejleszthet olyan természetes, gyógynövény alapú takarmánykiegészítőket, amelyekkel kevesebb antiobiotikummal is nevelhetők egészséges sertések. A célja egy olyan új, komplex takarmányadalék kifejlesztése és alkalmazása az állattartásban, amellyel úgy lehet biztosítani a sertések egyszerre egészséges és gazdaságos felnevelését, hogy hosszútávon mérsékelhető legyen az antibiotikumok használata.
A projektben gyógynövény kivonatok, probiotikumok és ún. nyomelem kelátok kombinációjának felhasználásával prototípus takarmányt állítanak elő.