A világ legősibb sajtjára bukkantak

A maradvány Egyiptomban került elő.

Fotó: Enrico Greco, University of Catania
A különleges leletet az egyiptomi Szakkarában találták meg – számol be a Live Science. A kutatók úgy vélik, hogy az ősi sajt „átkozott” – vagy legalábbis súlyosan szennyezett.
A maradvány Ptámesz, egykori Memphisz egykori katonai vezetőjének nyughelyéből került elő egy nagy halom törött agyagedény között. A szakértők szerint a sírja valamikor az időszámítás előtti 13. században épült, a sajt tehát mintegy 3300 éves lehet.
A Cataniai Egyetem és a Kairói Egyetem csapata egy 2013-2014-es ásatás során találta meg egy törött edényben a kemény, fehér maradványt. A lelet közelében egy darab vásznat is felfedeztek, melyben valószínűleg az élelmiszert tárolták.
A kutatók mintát vettek a maradványtól, és kémiai analízist végeztek a leleten. Az elemzés során öt olyan fehérjét mutattak ki, amely gyakori a tehén-, juh-, kecske- és bivalytejben. Két protein azonban kizárólag a tehéntejben fordult elő.
A szakértők úgy vélik, hogy a lelet eredetileg egy sajtszerű termék volt, amely tehén- és kecske- vagy juhtej keverékéből készült. Ennél ősibb sajtot korábban még nem azonosítottak.
A kémiai vizsgálat arra is rávilágított, hogy a sajt a brucellózis baktériumával, a Brucella Melintensisszel volt
fertőzött. A baktérium egy hányást, hasmenést, lázat és egyéb tüneteket okozó betegséget idéz elő, a betegség állatról emberre terjed, leginkább nem pasztörizált tejtermékek fogyasztásával.