Új élelmiszerforrás a génmódosítás eredményeként

Engedélyezte az amerikai mezőgazdasági minisztérium a génmódosítással emberi fogyasztásra alkalmassá tett gyapot termesztését.

Fotó: Profimeida
A fehérjében gazdag növény új élelmiszerforrás lehet a gyapottermesztő országokban, ahol nagy az élelemiszerhiány. A génmódosított gyapotot az texasi A&M Egyetem tudósai fejlesztették ki. Termését még egyelőre nem lehet emberi vagy állati élelmiszer készítésére felhasználni, mivel az amerikai élelmiszer- és gyógyszerhatóság (FDA) még nem engedélyezte.
A gyapotot világszerte számos országban termesztik, a növény magházát burkoló szőrzet a pamut alapanyaga. A gyapotmagot felhasználják olyan állatok – szarvasmarha, juh – etetésére, amelyeknek többüregű a gyomra. A gyapotmag ugyanis számos állat és az ember számára fogyasztásra alkalmatlan, mivel magas a gosszipoltartalma. A gosszipol egy polifenolos aldehid, amely mérgező.
A gyapottermesztők anyagi támogatásával a texasi egyetem tudósai RNS-interferecia alkalmazásával „elhallgattatták” a gyapot egyik génjének aktivitását, ezáltal kiiktatták a gosszipolt a gyapotmagból. A növény többi részében meghagyták a gosszipolt természetes szintjén, mivel véd a rovaroktól és a betegségektől. „Nekem olyan, mintha csicseriborsót ennék, könnyen felhasználható ízletes humusz készítésére” – mondta Keerti Rathore, az új gyapotféle egyik kifejlesztője.
„A főzéshez már eddig is használták gyapotmagolajat. A sajtolása után fennmaradó magas fehérjetartalmú növényrészek még tovább hazsnosíthatóak: készíthető belőle liszt kenyérsütéshez és más pékárukhoz, fehérjeszeletnek is feldolgozható, míg a gyapotmagszemek pörkölve, vagy sózottan fogyaszthatók, vagy mogyoróvajhoz hasonló krémként is hasznosítható” – magyarázta a tudós.
Rathore fölhívta a figyelmet, a világ mintegy 80 gyapottermesztő országában, különösen Ázsiában és Afrikában a népesség alutáplált, erre is megoldást kínálhatna az új növény.