Fülöp, Evelin2024. május 26., vasárnap
Tudomány

Négylábú kolléga a pszichológus mellett – a kutya asszisztált terápia

2019.02.05.NG
National Geographic Magyarország

Egy Pilisben rendezett workshop alkalmával megfigyelhettük, hogyan gyógyít a szakember négylábú társával együtt.

Forrás: Profimedia, Depositphotos Inc.

A Pilisszántón megrendezett V. Ökopszichológiai Nap keretén belül, 2018 őszén alkalmunk nyílt csoportosan kipróbálni és megismerni a kutya asszisztált terápiát.

Mi is a kutya asszisztált terápia?
Boris M. Levinson pszichiáter egy véletlen alkalommal jött rá, hogyan alkalmazható a kutya asszisztensként. Történt az 1960-as évek elején, hogy Levinson bevitte kutyusát, Jingles-t egyik terápiás kezelésére, ahol egy szociális viselkedészavarral küzdő kisfiúval próbált már egy ideje kommunikációs kapcsolatot teremteni. S egyszer csak a kutya jelenlétében különös dolog törtét, a kisgyereknek felkeltette az érdeklődését Jingles, és elkezdett hozzá beszélni, e társalgásba később Levinson is bekapcsolódott. Mindketten a kutyushoz beszéltek, rajta keresztül értették meg egymást. A kisfiú nem félt a kutyától, nem érzett megfelelési kényszert, így közel engedte magához, még simogatta is. Létrejött kettejük titkos szövetsége és később Levinson tanulmánya is, Pet-Oriented Child Psychotherapy címmel: a gyerekek és fiatalok pszichoterápiás gyógyításáról, kutya bevonásával. Az 1980-as években az Egyesült Államokban, majd egyre több európai országban is felfigyeltek az ember – állat kapcsolat pozitív hatásaira és elkezdték alkalmazni a kutyát, mint gyógyító társat.

A házi kedvencekkel való kapcsolat nagy hatással van az ember mentális fejlődésére, különös tekintettel a gyerekekére. A kutya feltétel nélküli szeretetének fontos szerepe van az ember érzelmi intelligenciájának fejlődésében. Megtanulhatjuk tőle ezt a készséget, amire egész életünkben szükségünk lehet, a párkapcsolattól kezdve a munkatársakon keresztül a gyerekek neveléséig.

Mennyire befogadóak hazánkban a négylábúakkal való gyógyításra? Pázmándi Kata, kutyás terapeuta válaszol:
Magyarországon a különböző kutyás terápiával, segítő kutyák kiképzésével, alkalmazásával foglalkozó szervezetek, alapítványok összefogásaként jött létre, érdekvédelmi és szakmai céllal, a Magyar Terápiás és Segítőkutyás Szövetség   2006-ban. Célkitűzése, hogy a társadalom számára elfogadottá tegye a kutya alkalmazását a rehabilitáció területén, s úgy tapasztalom folyamatosan növekszik ez az igény: hazánkban körülbelül 650 kutya nyújt valamilyen jellegű segítséget az embernek.
A személyes tapasztalatom az, hogy már nemcsak a kíváncsiság vonzza az érdeklődőket, hanem a módszertani megalapozottság és szakmai elismertség. Mint kutyás terapeuta, hiszem, hogy a kisállatnak, a terápiás kutyának (és terápiás lónak) helye van az oktatásban, a pedagógiában és nevelésben. Érdeklődést és nyitottságot tapasztalok a bölcsődében, óvodában, korai fejlesztőben, iskolában, nevelőotthonban rendszeresen dolgoznak együtt kutyás terapeutával vagy felvezetővel és terápiás kutyával.

Miért éppen a kutya a társasszisztens?
Mert évezredek óta az ember társállata. Azok az állatfajok alkalmasak erre a feladatra, amelyek szociális és kommunikációs rendszerükben inkább hasonlítanak az emberhez. Képesek együttműködni, kapcsolatot létesíteni. Kata szerint a domesztikáció során az ember saját igényeihez alakította őket, evolúciós előtörténete során az emberi környezethez adaptálódtak. Képesek értelmezni az emberi gesztikulációs kommunikációt és érzékenységet mutatnak az emberek kommunikációs kulcsaira, például arcmimika, hangszín.
Nagyon szeretem, amikor Maszattal, a kutyámmal dolgozunk s én a terem egyik végén, ő a másik végén van feladatban és rám nézve egy mosollyal képes vagyok őt is megerősíteni, hogy „Igen, kiskutyám, jól csinálod, ügyes vagy!”. Képes arra, hogy mérlegeljen adott helyzetet, megfelelő módon válogasson viselkedési repertoárjából: valaki felé érdeklődést, toleranciát vagy közömbösséget mutasson. Tegyük fel, a kutya adekvát módon kilép egy bizonyos helyzetből, például a kliens túl erősen próbálja magához vonni, megölelni, megszorítani a kutya nyakát, nem képes teret engedni annak a másik élőlénynek. A terápiás munka során párhuzamot kereshetünk a kliens számára a hétköznapi életéből is ismerős helyzettel – támaszkodunk a terápiás állat tükröző funkciójára.

 

Korai fejlesztő szenzomotoros kutyaasszisztált terápia.
Forrás: Pázmándi Kata

Csoportos kutya asszisztált terápia
Három résztvevő asszisztenssel – kutyussal – találkoztunk. A játék során megfigyelt viselkedésük alapján kellett kiválasztanunk közülük a nekünk tetszőt. Többnyire a kiválasztott kutyussal volt mindenkinek csapatban feladata: színdarabot írtunk róluk, amelyben ők voltak az aktív főszereplők, betanítottuk őket vagy éppen anekdotát írtunk arról a kutyusról, amelyik lustálkodott. Alkalmunk volt külön-külön is megmérettetni magunkat egy-egy új gyakorlat betanításában. Itt erősen kijött mindenkinek a személyisége, a mindennapi életében megszokott rutinszerű, fejlesztésre szoruló magatartása. A kutyák jól tükrözték a velük szembeni hozzáállásunkat és valóban mindenféle megfelelési kényszer nélkül viszonyultak felénk.

Az állatterápia egyre nagyobb szerepet kap a rászorulók mindennapi életében. Segítséget nyújtanak mozgáskorlátozottaknak, értelmi sérülteknek, magatartászavarokkal küzdőknek, illetve a pszichiátriai ellátás különböző területein, prevencióban, intervencióban és rehabilitációban.  A kutyák gyógyító ereje különböző kor- és célcsoportnál működhet, hatásos szorongásoldásként, stressz- és depresszió-csökkentő hatással bír. Szociális katalizátornak tekinthetők, mivel megkönnyítik a kapcsolatteremtést, a kommunikációt és figyelemfelkeltő hatásúak, s ezáltal megkönnyítik a terápiás rapport kialakítását is – tette hozzá Pázmándi Kata, mint ahogyan 1968-ban Boris M. Levinson pszichiáter tapasztalta a kisfiú kommunikációjánál.

Kapcsolódó előadásokat ITT hallgathatnak, a témában bővebb információt Pázmándi Katától kaphatnak.

Írta: Horváth Renáta Bernadett

Hozzászólások

A neandervölgyiek is küzdöttek náthával, herpesszel, HPV-vel

A neandervölgyiek is küzdöttek náthával, herpesszel, HPV-vel

50 ezer éve élt neandervölgyi maradványaiból sikerült emberi vírusok DNS-ét kivonniuk brazil kutatóknak.

Itt a részegség elleni zselé

Itt a részegség elleni zselé

Svájci kutatók olyan fehérje alapú zselét készítettek, amelyet elfogyasztva az emésztőrendszerben lévő alkohol lebomlik.

Másképp osztják fel a testrészeket egyes nyelvek

Másképp osztják fel a testrészeket egyes nyelvek

Az emberi testrészek világszerte ugyanazok, mégis vannak eltérések az egyes nyelvek közt abban, hogy miként osztjuk fel a testet, és mi kap külön nevet a testrészekből, és minek lesz közös neve.

Ezért mar Dél-Amerika legveszélyesebb kígyója

Ezért mar Dél-Amerika legveszélyesebb kígyója

A kígyók az embert védekezésül marják meg, az ezt kiváltó hatásokat vizsgálta meg egy brazil kutatócsoport.

A Yale Egyetem tiszteletbeli doktorává választották Lovász Lászlót

A Yale Egyetem tiszteletbeli doktorává választották Lovász Lászlót

A Yale Egyetemen 1702 óta hagyomány a tiszteletbeli doktori cím adományozása.

Ajánlataink

Terápiás kutyák az oktatásban

Terápiás kutyák az oktatásban

Tanítási időben, csak úgy, akármilyen eb nem sertepertélhet a gyerekek között. A kiválasztottaknak pedig sokat kell tanulniuk, mielőtt közreműködhetnek a diákok tanításában.

National Geographic 2024. májusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket