Nem is gondolnánk, milyen problémát okozhat a fogágybetegség
Minden második felnőtt magyar ember érintett valamilyen súlyosságú fogágybetegségben.
Az a probléma ezzel a betegséggel, hogy nem csak a fogat rögzítő szövetek károsodnak, hanem a véráramba jutó baktériumok a test más, szájüregtől távoli részeiben is okozhatnak elváltozásokat. Ennek következtében a fogágybetegség növeli a szívinfarktus, az agyvérzés kockázatát, de mintegy nyolcszorosára emeli a koraszülés esélyét is – hívta fel a figyelmet Dr. Bartha Károly, a Konzerváló Fogászati Klinika igazgatóhelyettese a semmelweis.hu oldalán, és hangsúlyozta, már ínygyulladás esetén – amikor vérzik, duzzadt az íny – vagy fogkő kialakulásakor szakemberhez kell fordulni.
Általános egészségünk védelme szempontjából is fontos a száj egészségének megóvása, hiszen a szájüregben lévő gyulladás az egész szervezetre kihat. A fogágybetegségben szenvedőknél kétszer nagyobb eséllyel alakul ki Alzheimer-kór, illetve a cukorbetegek állapotát is kedvezőtlenül befolyásolja – figyelmeztet Dr. Bartha Károly. A nem kontrollált diabétesz háromszorosára növeli a fogágybetegség kialakulásának esélyét, amely viszont negatív hatással van a vércukorszint szabályozására – magyarázza a szakember. Ezek a betegek az egészségeseknél akár tíz évvel korábban elveszíthetik fogaikat.
A fogszuvasodás és a fogínygyulladás Magyarországon népbetegségnek számít – hangsúlyozza az igazgatóhelyettes, hozzátéve, hogy mindkettő megelőzhető, illetve visszafordítható lenne helyes fogmosási technikával és a rendszeres, legalább félévenkénti fogászati kontrollal. Mind a fogszuvasodást, mind a fogágy megbetegedését a nem megfelelő szájhigiénia miatt kialakuló lepedék okozza. A fogszuvasodás esetén a lepedék az íny felett található, amiben elsősorban savtermelő baktériumok vannak. Az ínybetegségeket az ínyszélnél lévő ínybarázdában elszaporodó, fogszuvasodást okozóktól eltérő baktériumok okozzák. Nem megfelelő fogmosás mellett gyakorlatilag minden egészséges emberben kialakulhat ínygyulladás, amely a fogágybetegség előfutára. A fogszuvasodás kialakulásához a helytelen táplálkozási szokások, például a nassolás vagy a cukros italok fogyasztása is nagyban hozzájárul. A folyamatos nassolás hatására ugyanis a szájban tartósan olyan savas közeg alakul ki, ami károsítja a fogfelszínt, vagyis kioldódnak az ásványok, a zománc regenerálódására pedig így lényegesen kevesebb idő áll rendelkezésre – ad magyarázatot a szakember.