Ákos, Bátor, Gábor2024. február 27., kedd
Tudomány

Három tévhit agyunk működéséről

2019.03.25.Babiczky Ákos
National Geographic Magyarország

Szinte naponta látok  a közösségi oldalakon olyan megállapításokat amiktől agykutatóként feláll a szőr a hátamon. Ezek közül választottam ki hármat és utánajártam a tudományos magyarázatnak.

Forrás: Profimedia, Depositphotos Inc.

10 százalék
Az egyik legnépszerűbb mítosz szerint egy átlagos ember agyának csupán tíz százalékát használja. Bár lehet, hogy sokak számára ez ösztönzőleg hathat kiaknázatlan képességeik fejlesztésére (hiszen maga  Uri „Kanálhajlító” Geller is ezt hirdeti). Sajnos el kell, hogy keserítsem őket. Ez a megállapítás nemes egyszerűséggel nem igaz. Evolúciós szempontból hatalmas luxus lenne fenntartani a legenergiaigényesebb szervünket, ha csak tíz százalékát használjuk ki. Szerveink fenntartása ugyanis akkor is energiát igényel, ha éppen nincsenek használatban. Az agyunk pedig szervezetünk összes energiájának húsz százalékát használja fel, alapjáraton. Ha valóban csak egytizedét használnánk az agyunknak, akkor a szervezetünk által megtermelt energiának tizennyolc százalékát (közel egyötödét!) teljesen feleslegesen égetnénk el.

De vajon honnan ered ez a mítosz? Bár a pontos forrást nem tudtam megtalálni, a tévedés valószínűleg a különböző képalkotó eljárásokkal készült felvételek helytelen értelmezésére vezethető vissza. Kétségtelen ugyanis, hogy egy adott feladat elvégzése közben az agyunknak csak egy része aktiválódik. Egy mozgásos feladat például, főként a mozgató-rendszert, míg egy vizuális feladat inkább a vizuális rendszert fogja igénybe venni. De egy átlagos ember, egy átlagos napon rengeteg feladattal és helyzettel szembesül, melyek során a nap végére szinte az egész agyunk aktiválódik. És akkor még nem is beszéltünk azokról a gyakorlatilag folyamatosan aktív agyterületekről, amelyek olyan funkciókat szabályoznak, mint a légzés, a hormonháztartás vagy a szívverés. Ezek önmagukban is kiteszik ezt a bizonyos tíz százalékot.

Alex Honnold (bal) világhírű sziklamászó és egy kontroll-személy (jobb) agyi aktivitása félelemkeltő képek nézése után. Jól látható, hogy Honnold agyában jóval kisebb mértékű aktiváció figyelhető meg. Az ilyen, és ehhez hasonló kutatásokban készült felvételek vezethettek oda, hogy sokan azt hiszik, hogy az agyunknak csak töredékét használjuk. Valójában ezek a képek nem az abszolút aktivitást mutatják, hanem azokat a területeket, melyeknek aktivitása az átlagos aktivitásnál magasabb.
Forrás: nautil.us

Jobb avagy bal agyfélteke
Az örök szkeptikus és analitikus hozzáállásomra persze sokszor megkapom, hogy én egy tipikus bal agyféletekés személyiség vagyok. Ellentétben a jobb agyféltekés emberekkel, akik kreatívok, érzelmesek, empatikusak és művésziek, én a logikát, a matematikát és a fegyelmet részesítem előnyben – állítólag. Azzal együtt, hogy nem szeretném kétségbe vonni azt, hogy vannak különböző pszichológiai személyiség-típusok, ezeknek az agyféltekék dominanciája alapján való azonosítása sajnos teljesen légből kapott. Például az University of Utah kutatói által 2013-ban publikált, 1011 személy részvételével zajló kutatás is arra a következtetésre jutott, hogy nincs olyan, hogy határozottan domináns agyfélteke.

Ugyanakkor, mint azt a fenti tanulmány is megállapította, bizonyos funkciók valóban mutatnak bizonyos mértékű lateralizációt (oldalpreferenciát). Például a nyelvi-feldolgozás, a beszédértés és -képzés inkább a bal, míg a vizuális figyelemért felelős rendszer inkább a jobb félteke bizonyos részeit veszi igénybe. Valószínűleg az ilyen funkciók félteke-dominanciájának félreértése állhat a bal- és jobb-agyféltekés mítosz hátterében. Ezzel szemben a legtöbb agyi funkció mindkét féltekét igénybe veszi, sokszor nagyjából azonos mértékben. Az érzelmekért és empátiáért felelős amygdala például mindkét féltekén megtalálható, és (bár mutat bizonyos mértékű aszimmetriát) a megfelelő működéshez mindkét oldalra szükség van.

Agysejtpusztító alkohol
Egy komolyabb buli vagy kiadósabb fesztiválozás után biztosan sokan érezték már, hogy egyjegyű számok összeadására sem lennének képesek. Sokan tudni is vélték ennek az okát: az alkohol elpusztítja az agysejteket. Ez sokáig megingathatatlan igazságnak számított, azonban ma már tudjuk, hogy a kép ennél összetettebb. A legújabb kutatások ugyanis arra jutottak, hogy az alkohol (legalábbis abban a mennyiségben, amit egy ember meg tud inni) nem pusztítja (közvetlenül) az agysejteket.
Ennek ellenére mégsem alkoholizálhat az ember büntetlenül. Bár az idegsejteket nem pusztítja el, az alkohol károsítja az idegsejtek végződéseit, az ún. dendriteket. A krónikus alkoholfogyasztás és az alkoholizmus pedig még ennél is komolyabb következményekkel járhat. Alkoholisták között például gyakori az ún. Korszakov-szindróma, ami többek között a memóriafunkciók romlásával, zavartsággal és mozgáskoordinációs zavarokkal jár. Oka az idegsejtek nagymértékű pusztulása, ami az alkoholistákra gyakran jellemző rossz táplálkozás és az alkoholfogyasztás miatt önmagában is kialakuló tiamin (B1-vitamin)-hiányra vezethető vissza. Súlyos esetekben a máj nem megfelelő működése miatt felhalmozódó ammónia miatt is kialakulhat az agyi funkciók romlása (bár ez gyakran csak súlyos májelégtelenség esetén fordul elő, amit a betegek 80 százaléka nem él túl).

Egy szó, mint száz: akármekkora részét használjuk az agyunk bármelyik féltekéjének, ne higgyünk el bármit, amit az interneten olvasunk! Különösen akkor ne, ha a világ legösszetettebb szerkezetéről (az agyunkról) van szó. És vigyázzunk az alkohollal!

A vérnyomás mérése

A vérnyomás mérése

A magasvérnyomás-betegség minden harmadik felnőttet és minden negyedik elhízott gyermeket érinti Magyarországon. Miért fontos a vérnyomás rendszeres ellenőrzése? Hogyan mérjünk otthon vérnyomást? Hányszor, milyen testhelyzetben, milyen eszközzel végezzük? A Semmelweis Egyetem oktatóvideója ehhez nyújt segítséget.

Őseinket segíthette az ADHD

Őseinket segíthette az ADHD

Egy új kutatás szerint a ma oly sokat emlegetett ADHD nagy segítséget adhatott abban, hogy az új élelemtermő területeket felfedezzék, és élelemben gazdag helyeken töltsék idejüket elődeink.

Fájós ízületek és az időjárás

Fájós ízületek és az időjárás

Az időjáráshoz köthető ízületi- és izomfájdalmak kapcsán sokaknak van tapasztalata, ám egyelőre semmiféle oksági kapcsolatot nem sikerült kimutatni köztük.

Közelebb az általános ellenméreghez

Közelebb az általános ellenméreghez

Évente mintegy 100 ezer ember hal meg kígyómarás következtében, és további százezrek szenvednek visszafordíthatatlan károsodást Afrika, Ázsia és Ausztrália területén.

Évezredek óta alkalmazkodnak hozzánk egyes madarak

Évezredek óta alkalmazkodnak hozzánk egyes madarak

A jégkor végén az ember életmódja jelentősen átalakult, és úgy tűnik, ezt a környezetünkben élő madarak is lekövették.

Ajánlataink

Sírás és nevetés, avagy a félelmi- és jutalmazási rendszer az agyban 3/3

Sírás és nevetés, avagy a félelmi- és jutalmazási rendszer az agyban 3/3

A félelem és a jutalmazás kialakításáért felelős agyterületek

Jutalmazás, dopamin és az agy – Félelem és jutalmazás az agyban 2/3

Jutalmazás, dopamin és az agy – Félelem és jutalmazás az agyban 2/3

Ha valamiért jutalmat kapunk, pozitívan hat ránk, megpróbálunk minél több elismerést begyűjteni, ennek folyamata nyomon követhető mind a hétköznapjainkban, mind pedig a törzsfejlődésünk során.

Hogyan fél az agyunk? Félelem és jutalmazás az agyban 1/3

Hogyan fél az agyunk? Félelem és jutalmazás az agyban 1/3

Félelem, szorongás, fóbiák. Ezek az érzések sajnos mindnyájunk életében jelen vannak, bár nem mindenkinél ugyanolyan mértékben.

National Geographic 2024. februári címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

16 500 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket