Hol van pontosan az emberi teljesítőképesség határa?
Teljesítőképességünk nem határtalan, lehetünk bármennyire edzettek, tökéletesen tápláltak is. No de hol is rejlik a határ? Milyen extrém tevékenység az, amivel még elbír a szervezetünk?
Extrém hosszú ideig tartó fizikai terhelés esetén, mint például az ultramaraton versenyek, szervezetünk csúcsra járatja az energiaháztartását. Különböző sporttevékenységek esetében eltérnek azok az arányok, amellyel az alapanyagcseréhez (BMR) képest megnő a szervezet energiafelhasználása. Hol van pontosan az a biológiai határ, amelyre még képes az anyagcserénk, és miként függ ez össze a tevékenység időtartamával? A rövidebb ideig tartó, néhány órás extrém igénybevétel esetében a BMR értékének kb. az ötszörösét vagyunk képesek felhasználni, az ennél hosszabb tevékenységnél azonban már megváltozik a helyzet.
Egy nemzetközi, biológus-antropológus szakemberekből álló kutatócsoport látott neki a pontos érték meghatározásának, egy 140 napos, az USA kontinentális területét Los Angelestől Washington D.C.-ig átszelő, kb. 5000 kilométere össztávú maratonsorozat hat versenyzőjének vizsgálatával. A kísérletben részt vevő versenyzők italában a hidrogén és az oxigén izotópjait ártalmatlan, de kémiailag könnyen azonosíthatóra cserélték. A versenyzők vizeletével, verítékével, leheletével kiválasztott izotópok mennyisége alapján kiszámítható, hogy pontosan mennyi energiát használt fel az adott személy. A verseny előtt mindegyikük esetében megmérték a BMR-t, majd a verseny minden egyes napjára vonatkozóan megvizsgálták az izotópok alapján, hogy mennyi volt az energiafelhasználásuk. A kapott adatokat időgörbén ábrázolva láthatóvá vált a hosszú távú aktivitás hatása. Ezeket az értékeket összehasonlították más, szintén hosszú kitartást igénylő sportversenyek, pl. a Tour de France, 160 kilométeres ultramaratonok, vagy sarkvidéki expedíciók adataival. Az összehasonlításokból az derült ki, hogy kb. 20 nap elteltével tetőzött az energiafelhasználás, ez a BMR érték 2,5-szerese volt, függetlenül az egyéntől vagy a tevékenység típusától. Ez volt az a határvonal, amelynél a szervezet már gyorsabban használja fel az energiát, mint ahogyan azt a táplálékból fel tudná venni, és a szervezet tartalékaiból „költekezik”. Az nem érte meglepetésként a sportolókat, hogy kiderült, a versenyek előtt fel kell építeniük az energiatartalékaikat, azonban a pontos érték ismeretében könnyebben elérhető a cél. Érdekes, a várttal ellentétes eredmény volt, hogy a nagy hidegben folytatott fizikai aktivitás esetében is ugyanez volt a limit, vagyis megkérdőjelezhető, hogy a hidegnek számottevő hatása van az energiafelhasználási képességünkre. (Ellenben a nagy melegben végzett hasonló tevékenységre a szervezetünk a kiváló izzadási képessége ellenére is alacsonyabb teljesítménnyel és megugró egészségügyi kockázatokkal reagál.)
Azt is kiszámolták a kutatók az energia-háztartás egyensúlyi adatai alapján, hogy a szintén hosszú távú fizikai megterhelésnek tekinthető terhesség ideje alatt is hasonló, a BMR 2,2-szeresének megfelelő energiafelhasználásban csúcsosodik ki az arány. Így egy gyerek kihordása összevethető azzal, amit egy, a Tour de France versenyét végigkerekező, vagy ultramaratonista sportoló energiafelhasználása jelent! (Talán így kicsit másképp is tekinthetünk az anyákra ezután.)
A terhességhez kötődő ezen arányszám azt sugallja, hogy az energiafelhasználásunk fizikai határa a terhesség hosszának, s egyúttal a megszülető gyerek méretének is határt szabhat. Az anyagcserénk teljesítőképessége tehette egykoron lehetővé azt, hogy a vadászat során a kiszemelt vadat hosszú távon követni tudtuk, illetve ugyanezen a tulajdonságunk miatt születhetnek fejlett, nagy méretű aggyal rendelkező gyerekeink. Elképzelhető, hogy pont a nagyobb agyú gyerekek kihordásának képessége ruházta fel a fajunkat a hosszú távú fizikai aktivitáshoz szükséges anyagcsere tulajdonságokkal. Az emberszabású majmokhoz képest jóval magasabb hosszú távú csúcs-energiafelhasználási érték az ember esetében evolúciós nyeremény, de az nem világos, hogy az anyagcserénk mely szereplőjét érintette az evolúció. Érdemes lehet összehasonlítani az emberszabásúak emésztőrendszere, mája működését meghatározó genetikai tulajdonságokat.