Jöhet az alternatív hús kora!

Szakértők egy csoportja szerint 2040-re teljesen átalakulhat a húsipar: a laboratóriumban előállított húsok válhatnak dominánssá.

Az AT Kearney globális tanácsadó cég szerint 2040-re a legtöbb hús alternatív forrásokból származik majd – számol be az IFLScience. A vállalat ipari szakértőkkel készített interjúk után arra jutott, hogy két évtized múlva a húsfogyasztás 35 százalékát laboratóriumban létrehozott, 25 százalékát pedig növényi alapú táplálékkal pótolhatják.
Az alternatív hús lehet hagyományos húspótló (például tofu), egyéb fehérjeforrás (például rovar) vagy újabb vegán megoldás. Ma már laboratóriumban tenyésztett hús is létezik, igaz, ez még igen költséges, ráadásul egyelőre nem is elérhető a kereskedelemben. A szakértők szerint hosszú távon mégis a laboratóriumi hús válhat meghatározóvá.
A húsipar átalakítása rendkívül fontos, hiszen a jelenlegi módszerek komoly terhet raknak a környezetre, és az éghajlatváltozáshoz is nagyban hozzájárulnak. Ahogy a technológia fejlődik, az alternatív húsok egyre olcsóbbá válnak majd, így szépen lassan átveszik a hagyományos húsok helyét. Az elemzés alapján a váltásra leginkább a nyugati országok, Kína és India lakói nyitottak.