Simon, Szimonetta, Szimóna, Júdás, Tádé2020. október 28., szerda
Tudomány

Hogy sütnek palacsintát a fizikusok?

National Geographic Magyarország

A jó palacsinta tésztája szinte légies, egyenletesen vékony, a sütéséhez nem árt egy kis rutin sem. Amit a konyhatündérek gondolkodás nélkül tökéletesre készítenek, az a fizikusoknak fejtörést okozott.

Forrás: Pixabay

A világon talán nincs olyan nemzet, amelynek ne lenne valamilyen palacsintaszerű étele. Szeretjük édes vagy sós töltelékkel, felcsavarva, összehajtogatva, vagy akár csak üresen is, elcsenve a nagyi keze alól.
Egy francia születésű új-zélandi fizikus, aki folyadékok dinamikus viselkedését kutatja, palacsintasütésre adta a fejét, és szomorúan vette észre, hogy a műve távolról sem tökéletes. A csomós, esetleg lyukas, egyenetlen tészta nemcsak esztétikai probléma, ha nem sül át egyenletesen, az íze sem lesz az igazi. Miközben a sikertelenségén morgolódott a konyhában, a felesége megjegyezte, hogy egy folyadékfizikus igazán utánajárhatna, miként lehet tökéletesre sütni a palacsintát.

Valószínűleg kevesen állnának ellen egy ilyen kihívásnak, így a kutató egy franciaországi társával szövetkezve végére járt a kérdésnek, a munkájukról a Physical Review Fluids szakfolyóiratban számoltak be.
A két kutató számítógépes modellt készített, amelyben mind a palacsintasütő, mind a folyadék (vagyis a sütni való tészta) mozgatható, szabályozható volt, és figyelembe vette a gravitáció hatását. A szétterülő tészta dinamikáját a vulkánkitörések során kiömlő láva mozgását és szétterülését leíró fizikai modellek alapján vették számításba. Mivel a tészta a forró serpenyővel érintkezve elkezd megszilárdulni, még ezt a tényezőt is bele kellett számolni a szimulációkba. Mind a tészta, mind a serpenyő mozgását leíró egyenlettel kikísérletezték a modellben, hogy milyen szögben tartott serpenyőbe, miként lehet önteni a tésztát, s milyen mozgatást igényel a tészta egyenletes elterítése.

A szimulációk szerint a forró serpenyőbe beöntött tészta úgy terül el optimálisan, ha a serpenyőt meredeken tartva engedjük, hogy a tészta lecsorogjon a serpenyő aljáig. Ezután a serpenyőt úgy kell forgatni, hogy a dőlésszögét eközben fokozatosan csökkentik, eközben a tészta is szétterül a teljes felületen, majd elérve a vízszintesig leteszik a tűzre, ahol ilyenkor a szép egyenletes tészta megfelelően fog átsülni is. Ha valakinek ismerősnek tűnik ez a módszer, az nem a véletlen műve: a gyakorlott szakácsok pont így készítik a palacsintát.

Forrás: Pixabay

A modellben kapott optimális módszerrel azután visszamentek a konyhába, ahol gyakorlati kísérleteket is folytattak – a gyerekeik legnagyobb örömére. A kísérletek alapján 83 százalékkal lett egyenletesebb a számítógépes modell szerinti technikával sütött palacsintájuk vastagsága.
A módszer persze nemcsak palacsintasütéshez alkalmazható, hanem például csokoládégyártás során, vagy akár a telefonok kijelzőjére készülő védőbevonat felhordásánál is.

Hozzászólások

Mennyire megbízhatóak Elon Musk műholdjai?

Mennyire megbízhatóak Elon Musk műholdjai?

A SpaceX magánvállalat egyik terve az, hogy Starlink néven egy hatalmas műholdflottát hozzon létre.

Egy angliai kutatás szerint csökken az antitestek mennyisége a fertőzést követően

Egy angliai kutatás szerint csökken az antitestek mennyisége a fertőzést követően

A koronavírus ellen termelt antitestek szintje „egészen gyorsan" csökken a megfertőződést követően - állapították meg brit szakemberek.

Vizet találtak a Hold napsütötte oldalán

Vizet találtak a Hold napsütötte oldalán

A korábbi vizsgálatok csupán a sarkvidékek örök sötétségbe burkolt krátereiben mutatták ki a víz jelenlétét.

Keresőkutyák segítenek a sakálok felkutatásában

Keresőkutyák segítenek a sakálok felkutatásában

A Szent István Egyetem vadbiológusai osztrák és bajor kutatókkal együttműködve, a világon elsőként alkalmaztak keresőkutyákat az aranysakál jelenlétének felderítésére.

Mi zajlik az emberi agyban?

Mi zajlik az emberi agyban?

Az idei magyar FameLab versenyen Németh Erik fiatal agykutató elnyerte a National Geographic különdíját és az MTA második díját.

National Geographic 2020. októberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

9 960 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket