Ez a vegyület óvhatja az izomzatot a hosszú űrutazás során
Egy új kutatás szerint a csokoládéban, földimogyoróban, áfonyában, szőlőben és a borban is megtalálható vegyület segíthet a jövőben az űrhajósok egészségének megóvásában.
Marie Mortreux, a Harvard Medical School munkatársa kollégáival azt vizsgálta, hogy milyen élettani hatásokat válthatna ki a rezveratrol nevű antioxidáns a marsi környezetben – számol be a Space.com. A szakértők az anyagot patkányoknak adták be, majd az állatokat a marsiéhoz hasonló szimulált gravitációnak tették ki.
A kutatók szerint viszonylag keveset tudni arról, hogy a vörös bolygó tömegvonzása (amely nagyjából a földi 40 százalékának felel meg) miként is hat hosszabb távon a földi élőlényekre. Az új kísérletsorozatban a szakértők egyedi készülékekbe helyezték a rágcsálókat. A speciális, felfüggesztett mellény úgy csökkentette a patkányok végtagjaira nehezedő tömeget, mintha csak a Marson járnának.
A 24 állatot két csoportba osztották, és 14 napon át tartották a szimulált környezetben. Az első csoportban az első kísérleti naptól kezdték el adagolni a rezveratrolt. A vizsgálat végén a patkányokat elaltatták, majd felmérték a lábikrájukban található egyik páros izmot.
Az elemzés alapján a rezveratrolt kapó rágcsálók izomtömege és sűrűsége magasabb maradt, mint a kontrollcsoport egyedeinél. A friss eredmények azt sugallják, hogy a csokoládéban, földimogyoróban, áfonyában, szőlőben és borban fellelhető vegyület hasznos lehet a jövő mélyűri missziói során.